Nyheter

Restaurantbransjen respekterer koronarestriksjonene, men frykter konsekvensene

Maksimalt halv kapasitet i det som vanligvis er den desidert travleste tida på året for mange av restaurantene i distriktet, begynner å tære på. – Vi har et sugerør over vannflata, sier Markus Nagele ved Majoren.

– Selv om vi har det jeg vil kalle «koronafull» restaurant, så er det i utgangspunktet for lite til å holde liv i Majoren på sikt. Men det er lite man kan si på de restriksjonene som kommer, vi må bare følge opp og gjøre det beste ut av det, sier Nagele til Demokraten.

Serveringsbransjen har levd med vekslende grad av koronatiltak siden pandemien traff Norge for alvor i mars, og både driverne og de besøkende begynner etter hvert å bli godt vant til at en restaurantmiddag må gjennomføres på en ganske annen måte enn man er vant til.

– Kundene våre er veldig positive til å overholde de restriksjonene som gjelder, og forholder seg til det. Sånn sett fungerer det utmerket, utdyper sjefen ved Majoren i Gamlebyen i Fredrikstad.

Les også: Ruster seg for koronavennlige brannvernbesøk (+)

Knapt halv maskin

Før helgen innførte både Fredrikstad, Sarpsborg, Hvaler og Råde nye koronatiltak i form av en mer eller mindre likelydende forskrift. Dette innebærer blant annet at mye av det som til nå har vært råd og anbefalinger, er erstattet med forbud og påbud som kan straffes ved brudd.

For restaurantene og utestedene er den mest merkbare forskjellen at alkoholservering må avsluttes klokka 22 (21.30 i Råde), mens øvrige restriksjoner har skapt utfordringer for deres bransje over tid.

– Jeg vil vel si at vi har fått maksimalt ut av helgen med tanke på hva som er lov nå. Men vi har vanligvis en generell publikumskapasitet på pluss/minus 130 gjester, og nå er den på rundt 45-50 prosent av det, litt avhengig av hvem som er i restauranten til enhver tid, forteller Markus Nagele.

– Folk tør å komme, men reservasjonsboka ser litt ut som tegneblokka til en treåring. Det er av- og påbestillinger jevnt og trutt, men det som er positivt er at det stort sett kommer nye til når vi får en kansellering, legger han til.

Les også: Derfor har ungdomsskolene gått fra rødt til gult smittevern (+)

Mager trøst

Den mangeårige daglige lederen ved den nå 30 år gamle restauranten i Gamlebyen legger ikke skjul på at den nåværende situasjonen er langt fra optimal.

– Jula er gjerne den tida på året som redder mange av oss i denne bransjen. Når vi nå går en strammere økonomi og begrensede muligheter i møte, blir det nok tøft for flere å holde motivasjonen oppe, sier Nagele.

– Nå markerer vi 30-årsjubileum med korona på ryggen, og det er tungt. Bare i november hadde vi en nedgang i omsetning på 50 prosent sammenliknet med i fjor, og selv om vi kan søke noe kompensasjon, er det vanskelig å si hvor mye vi får til slutt, fortsetter han.

For det han og andre restauranter taper av inntekter mot slutten av året i år, kan de ifølge Majoren-sjefen ikke søke om å få dekket inn før over nyttår.

– Og da kommer pengene kanskje i april. Det vil være for sent for mange, så både jeg og resten av bransjen er nok litt reserverte mot å rope hurra akkurat nå, fastslår Nagele.

– Vi har et sugerør over vannflata, men har som mange andre vært gjennom en tøff likviditetskrise tidligere i år. For øyeblikket er det jevnt bra med trafikk, men den likviditetskrisa kommer trolig tilbake igjen i februar, så det gjelder å holde tunga tunga rett i munnen. Vi må bare jobbe på, og håpe på det beste, legger han til.

Les også: Stengte grenser skaper avgrunn mellom broderfolk

– Urettferdig

Også Thoralf Huth, som driver familierestauranten Big Fish på Hvaler, ser med bekymring på framtida for restaurant- og utelivsbransjen.

– Jeg syns også det er ganske spesielt at restaurantbransjen, der smittetilfeller har vært tilnærmet lik null, skal rammes så hardt som den gjør. Det føles litt urettferdig, sier Huth.

– Vi har full respekt og forståelse for at det trengs restriksjoner, men det hadde vært bedre å gi beskjed om å stenge helt enn en sånn halvveis løsning som er nå. Gjestene blir forvirret over hva som er lov og ikke, og når myndighetene sier at man skal holde seg hjemme, men samtidig lar oss holde åpent, blir det etter hvert umulig for næringa å overleve. Så det er tøffe og spesielle tider, og jeg syns særlig synd på de som driver pub og nattklubb.

Han legger til at hans egen restaurant foreløpig har klart seg greit, mye takket være en god sommersesong der enda flere benyttet seg av de tilbudene som finnes lokalt framfor å reise andre steder.

– Foreløpig er jeg derfor mest bekymret for bransjen som helhet, men nå har vi bare 30-40 prosent kapasitet med tanke på å overholde avstandsregler, og det sier seg selv at det er kritisk. Mye avhenger av hvor lenge dette varer, og det er vanskelig å si hva som skjer neste år, sier Huth.

Les også: Sykefraværet øker mest blant menn – Nav ser sammenheng med ledighetsutviklingen (+)

Spår ledighetskrise

Og nettopp den langsiktige effekten av de magrere tidene er noe av det han peker på som mest bekymringsfullt.

– Det er ingen tvil om at mange vil falle fra, og det er flere som allerede har gjort det. I bransjen vår er det en del små bedrifter som ikke har noen stor økonomisk buffer, og dermed ikke midler til å stå imot.

– Alle de som har vært permitterte i år har ikke merket den store forskjellen til nå, fordi pengene likevel har kommet inn på konto. Men nå går de kanskje snart over til ledighet, og får ikke feriepenger på den «inntekten» de har hatt i 2020. Så det er ikke akkurat noe «gledelig jul»-budskap, og vi får nok se en helt annen situasjon når våren og sommeren 2021 kommer, sier Huth.

Avslutningsvis understreker både han og Markus Nagele at det ikke skal være noen risiko knyttet til å ta seg en middag ute også i dagens koronasituasjon.

– Så lenge publikum forholder seg til de gjeldende koronatiltakene både privat og på jobb, er det safe å ta seg en middag på restaurantene i byen vår. Vi har godt innarbeidede rutiner for å overholde smittevernet, forsikrer Nagele.

Mer fra Dagsavisen