Nyheter

De nye koronareglene i Fredrikstad, Sarpsborg, Råde og Hvaler

De fire kommunene har strammet inn for å dempe smittetrykket. Disse forbudene, påbudene og anbefalingene gjelder nå.

Som følge av økende smittetrend i Nedre Glomma-regionen den siste tida, valgte Fredrikstad og Sarpsborg kommuner denne uka å forskriftsfeste en rekke nye koronatiltak. Det betyr, kort sagt, at det som før var et råd nå er en slags lov.

– Med forskrift er det ikke lenger snakk om råd og anbefalinger, men om forbud og påbud, understrekes det fra kommunenes side.

Det presiseres videre at det er den enkeltes ansvar å overholde reglene i forskriften, og at brudd på disse reglene kan sanksjoneres etter smittevernloven.

– Forskriftens formål er å fastsette lokale smitteverntiltak for å hindre eller begrense spredning av koronasmitte (SARS-CoV-2) gjennom å redusere antall nærkontakter i befolkningen, og gjennom dette forebygge sykdom og sikre opprettholdelse av tilstrekkelig kapasitet i helse- og omsorgstjenesten, heter det i kommunenes vedtak.

Bakgrunn: Varsler strengere koronatiltak i Fredrikstad og Sarpsborg

Saken fortsetter under bildet.

Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap), i rød genser - og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap)

Ordførerne i Sarpsborg og Fredrikstad, Sindre Martinsen-Evje (t.v.) og Jon-Ivar Nygård, ser alvorlig på smitteutviklingen i sine kommuner. FOTO: Martin Næss Kristiansen

Følgende forbud og påbud gjelder i Fredrikstad og Sarpsborg fra og med klokka 18 fredag 4. desember, og til og med torsdag 17. desember:

Kollektivreiser og taxi:

  • Reisende med kollektivtransport skal bruke munnbind når det ikke er mulig å holde én meters avstand til medreisende. Dette gjelder også på innendørs stasjonsområder.
  • Passasjerer skal bruke munnbind i taxi. Munnbindet skal tas på før passasjeren setter seg inn i taxien, og skal ikke tas av før passasjeren har forlatt taxien. Plikten til å bruke munnbind gjelder tilsvarende for sjåfør når det er passasjer i taxien.
  • Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under ungdomsskolealder, for skoleskyss i grunnskolen, eller for personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Offentlige arrangementer utendørs og innendørs:

  • Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer utendørs med flere enn 200 personer til stede samtidig.
  • Arrangøren skal sørge for at alle deltakere som ikke er i samme husstand, eller skole eller barnehagekohort, skal kunne holde minst én meters avstand til andre som ikke er i samme husstand/kohort, målt fra skulder til skulder, også når det er fastmonterte seter.
  • For offentlige innendørsarrangementer gjelder nasjonale regler og retningslinjer.

Private arrangementer/sammenkomster på offentlig sted:

  • Det er ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler, med flere enn 10 personer til stede samtidig. Forbudet gjelder ikke sammenkomster der alle de tilstedeværende er fra samme husstand.
  • Selv om antallet deltakere er 10 eller færre, er det kun tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster i lokaler som er dimensjonert slik at alle deltakerne kan holde én meters avstand til andre deltakere som ikke er i samme husstand eller skole- eller barnehagekohort.

Fritidsaktiviteter og breddeidrett:

  • For voksne og ungdom over ungdomsskolealder skal det ikke gjennomføres organiserte fritidsaktiviteter eller breddeidrett.
  • Unntak for utendørs aktivitet for ungdom opp til 20 år, eller aktiviteter der det kan holdes minst to meters avstand til andre deltakere som ikke er i samme husstand, målt fra skulder til skulder.

Antallsbegrensning i butikker og på kjøpesentre:

  • Butikker, kjøpesentre og andre utsalgssteder skal sørge for at det ikke er flere til stede i lokalene enn at det kan holdes minst én meters avstand.
  • Tillatt antall kunder i lokalet skal beregnes ut fra størrelsen på lokalet, og det skal opplyses om maksimalt antall tillatte kunder ved inngangen.

Serverings- og skjenkesteder:

  • For de serverings- og skjenkestedene som har anledning til å holde åpent i medhold av den nasjonale covid-19-forskriften, er det forbudt å skjenke alkohol etter kl. 22.00.
  • Kommunen kan stenge de serverings- og skjenkestedene som ikke overholder kravene til smittevernfaglig forsvarlig drift.

Karantene og smittesporing:

  • Innbyggere og besøkende skal etterleve de til enhver tid gjeldende karantenereglene, og bidra til smittesporing.

Les også: Reagerer på Nav-avvik: – Dette har vi påpekt lenge (+)

Lokale og nasjonale råd og anbefalinger

I tillegg til de ovennevnte forbudene og påbudene er det en rekke lokale anbefalinger og råd som fortsatt gjelder – i tillegg til de nasjonale reglene, rådene og anbefalingene.

Blant annet er det fortsatt påkrevd å bruke munnbind for ansatte ved sykehjem og i hjemmetjenesten, når det ikke er mulig å holde én meters avstand. Rødt nivå ved de videregående skolene videreføres også, mens ungdomsskolene går tilbake til gult nivå.

Det er fremdeles anbefalt at flest mulig benytter seg av hjemmekontor, dersom dette lar seg gjøre.

Mer informasjon om de lokale rådene, reglene og anbefalingene ligger ute på nettsidene til både Fredrikstad kommune og Sarpsborg kommune. Der finner man også den fullsendige forskriftsteksten, som altså innebærer like regler i begge kommuner.

Les også: Ruster seg for koronavennlige brannvernbesøk  (+)

Saken fortsetter under bildet.

Råde-ordfører René Rafshol (H).

Råde kommune, her ved ordfører René Rafshol, har på noen punkter valgt å gå enda lenger enn naboene. FOTO: Martin Næss Kristiansen

Strengere i Råde

Samtidig som Fredrikstad og Sarpsborg har strammet grepet i kampen mot koronaviruset, har de oppfordret nabokommunene til å vedta likelydende forskrifter.

Torsdag fulgte Hvaler kommune opp, og banket gjennom identiske retningslinjer. Råde kommune har også vedtatt forskrift, men har valgt å gå enda litt lenger.

Fra fredag 4. desember klokka 12 til og med søndag 20. desember er det derfor skjenkestopp i Råde klokka 21.30, altså en halvtime tidligere enn de tre øvrige. Kommunen forbyr også alle innendørs arrangementer med flere enn 50 deltakere, uansett om setene er fastmonterte eller ikke.

I Råde er det imidlertid tillatt med kun én meter avstand ved utendørs fritidsaktivitet og breddeidrett for voksne og ungdom over ungdomsskolealder – mot to meter i nabokommunene.

– Den lokale midlertidige forskriften vil berøre både innbyggere, lag og foreninger og næringsliv i Råde. Jeg er sikker på at Rådesamfunnet bretter opp ermene og følger den midlertidige lokale forskriften for å redusere smitte. De lokale og nasjonale anbefalinger gjelder fortsatt. Hvis man følger dette og i tillegg husker å vaske hender, holde avstand, og teste seg når man er syk, håper jeg på at vi ser en bedring til jul, sier Råde-ordfører René Rafshol.

Les også: Nå bor fire personer på krisesenteret: – I morgen er det kanskje 15 (+)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen