Nyheter

Redder barnehagen og frivilligheten

Torsnes barnehage lever videre, og på Gressvik kan ungdommene glede seg over en ekstra klubbdag i uka. Men skal du parkere i sentrum må du fra neste år ut med over 50 kroner timen, bebuder det rødgrønne politiske flertallet i kommunen.

Etter å ha flyttet på cirka 30 millioner kroner i et budsjett på svimlende 7 milliarder, mener Ap, SV, Sp, MDG, Rødt og Bymiljølista at de legger fram ei pakke som er mer rød-grønn enn kommunedirektørens forslag. Det betyr blant annet mer til satsing på det såkalte sykkelprosjektet, at Svøm Fredrikstad opprettholdes, at Torsnes Barnehage likevel ikke legges ned, at klimaarbeidsforpliktelsene blir enda strengere og ikke minst at støtten til organisasjonene som driver med frivillig hjelpearbeid ikke strupes med tre millioner.

Mer til myksektorene

– Vi vil bruke totalt 12,5 millioner mer på oppvekstsektoren og 8,3 millioner mer på omsorgssektoren enn hva kommunedirektøren la opp til. Pengene tar vi inn på en noe høyere forventet realvekst og noe mindre pensjonsutgifter enn hva kommunedirektøren foreslår – i tillegg til at vi tar 5 millioner i utbytte fra Frevar. Vi kutter også 5 millioner på administrasjonskostnadene i hele Fredrikstad kommune, uten at det dermed betyr at noen skal sies opp, uttalte ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) på en pressekonferanse onsdag.

Nygård gjorde det også klart at politikerflertallet vil øke p-avgiften med to kroner timen i både rød og gul sone i sentrum. Det betyr at det fra neste år vil koste 51 kroner timen å parkere i for eksempel Storgata.

Budsjettforslaget, som ble vedtatt i formannskapet torsdag, endrer i svært liten grad på de store investeringene kommunedirektøren tidligere i høst foreslo å gjennomføre. Det betyr at Onsøyheimen, Arena Fredrikstad, det nye ridesenteret på Østsiden og ny Råkollen skole på Gudeberg realiseres de nærmeste årene.

Dette brenner de for

Om de respektive partienes flaggsaker i forhandlingene som har pågått en snau måneds tid, og som onsdag endte med et felles dokument, uttalte gruppeleder Atle Ottesen (Ap) dette:

– Det viktigste for oss er at vi har klart å opprettholde voksentettheten i skolene og barnehagene og at vi har lagt tilbake millionene til de frivillige, slik som Frivilligsentralen, Homestart, Ekko og så videre.

– Halvannen million ekstra til Sykkelprosjektet er kjempebra. At vi skal anlegge flere dammer og blomsterenger er også noe vi ønsker oss. 70 prosent av dyreartene som levde her da jeg ble født er nemlig borte. Tenk på det, sa Erik Skauen (MDG).

– Videreføringen av Torsnes Barnehage er det aller viktigste for oss. Der var vi også først på ballen. Å få bort gjørme- og kloakklukta i Hunnebunnen ved å sette i gang et større opprenskningsprosjekt som Hans Ek (partifellen) har mye av æren for, ser vi også fram til, sa Elin Tvete (Sp).

Meninger: «Det fineste jeg vet er når jeg skal levere barnet mitt i Torsnes barnehage, er roen som møter oss»

– At vi gir mer penger til hjemmesykepleien betyr mye. Uten nok folk, heller ikke gode nok tjenester til brukerne, mente Hannah Berg (Rødt).

– Fritidsklubben på Gressvik har signalisert at de ønsker å skape mer aktivitet. Nå får de én ekstra klubbdag i uka. Det vil være positivt for ungdommene i dette området, sa Silje L. Waters (SV).

Og Jonas Qvale (Bymiljølista) var fornøyd med satsningen på kultur.

– At vi legger tilbake 400.000 kroner – og attpåtil øker potten til kunst og kulturtiltak slik at det er 600.000 kroner å søke på – mener vi er klokt. Det genererer mye ekstra til befolkningen i form av flere flotte opplevelser. Det må være viktig i korona-tida vi lever i, uttalte gruppelederen for det minste partiet i koalisjonen.

Vedtatt dagen etter

Omtrent samtidig med flertallspartienes pressekonferanse onsdag, lanserte Høyre, KrF og Venstre sitt budsjettforslag for 2021 og forslag til handlingsplan fram til 2024. Om forslagene sier talsmann og Høyres gruppeleder Truls Velgaard:

– Også vi øker støtten til de frivillige organisasjonene. Svøm Fredrikstad, Ny-Vigra opprettholdes og vi styrker – i enda større grad enn de rødgrønne – rammen til oppvekst og utdanning. Men å sette av 70 millioner til ridesenteret gjør vi ikke. Det mener vi vil være økonomisk helt ubegripelig i den situasjonen kommunen er i nå. Vi vil i motsetning til de rødgrønne også nulle ut eiendomsskatten for næringslivet de neste fire åra, noe som i inneværende år utgjør 80 millioner kroner.

– Ap-flertallet legger fram budsjettforslaget sitt den ene dagen og gjør vedtak i formannskapet den neste dagen; er det slik du ser det tid og rom for å diskutere eventuelle gode forslag fra begge leire før klubba faller?

– Nei det er jo dessverre ikke det. Dette er det sjette budsjettforslaget jeg har lagt fram på vegne av Høyre og partiene vi samarbeider med. Så langt har vi ikke klart å forandre på en eneste setning. Vi sitter i to siloer uten at det tydeligvis er noe poeng å snakke sammen, hevder Velgaard og framholder:

– Vi har fått en praksis i Fredrikstad som ligner mer på parlamentarisme enn på formannskapsmodellen. Det er svært påfallende, all den tid bystyret har sagt klart nei til parlamentarisme, påpeker Velgaard om prosessen.

På spørsmål fra Demokraten under de rødgrønnes pressekonferanse, om flertallet vurderer å ta en prat med mindretallet før vedtakene gjøres, ble det gitt uttrykk for at det er uaktuelt.

Aksepterer dyrere parkering

De siste 20 år har p-avgiftene i sentrum gått opp med flere hundre prosent. To kroner til, fra 49 til 51 per time i såkalt rød sone, er ok, mener sentrumsleder Line Jeppesen.

– Jeg tror ikke to kroner fra eller til betyr så mye. Det som er viktig er at kommunen opprettholder tilbudet om gratis parkering i p-husene hver dag etter klokken 14.00 og at ti minutters gratis parkering i sentrumsgatene fortsetter.

– Har synspunktet ditt en god forankring hos de som driver butikk i sentrum lengst unna p-husene, som for eksempel i Storgata?

– Ja, så lenge vi har korttidsløsningen og gratistilbudet i p-husene, så er dette noe vi alle er enige om, opplyser Jeppesen.

###

For første gang i historien skal det fra 2021 koste mer enn 50 kroner timen å parkere i sentrum. Butikkenes talsperson Line Jeppesen mener det er akseptabelt så lenge kommunen opprettholde gratis korttidsparkering (10 minutter) og gratis parkering i p-husene etter klokken 14.00. Foto: Privat

Mer fra Dagsavisen