Nyheter

– «Måntesino» er et lokalt navnealternativ som er spilt inn

Mikrobryggeriet Nøisom i Fredrikstad jobber nå med å utvikle en alkoholfri drikke som kan erstatte en god rødvin eller øl. – Av norske råvarer og uten gluten, smiler styreleder Tormod Stene-Johansen.

Hvem: Tormod Stene-Johansen (56)
Hva: Styreleder i Fredrikstad-bryggeriet Nøisom
Hvorfor: Utvikler ny trenddrikk

Mikrobryggeriet utvikler nå en ny type «voksendrikk». Har vi ikke nok varianter å velge mellom?
– Det er en mengde drikker til salgs, masse godt drikke. Vår ambisjon er å lage noe som er egnet mer til mat. Opplevelsen av å drikke alkoholfrie alternativer i dag er ofte litt trauste, syrlige eller søte. Vi sikter mot et godt alternativ til vin og øl som ikke finnes. Noe vi kan drikke med samme glede til god mat som vin eller øl, eller når man har tre uker på vannvogna, uten å bli lei.

Den nye varianten blir alkoholfri?
– Ja. Alkoholfri og på norske råvarer.

… og kalorifattig, sukker– og glutenfri?
– Tja, om ikke helt fritt for kalorier, så definitivt sunt og uten gluten.

På glassflasker?
– Tanken er å ha det på glassflasker ja.

Det blir mye smaking på deg om kveldene? Eller er det mulig å melde seg på i et team med prøvesmakere?
– Det er ikke bare om kveldene det prøvesmakes. Fordelen med dette produktet er jo at man kan kjøre bil etterpå, i motsetning til øl! Selvsagt er det mulig å melde interesse for å være med i smaksteamet, de får en del å gjøre fremover. Send meg en epost på tormod@noisom.com hvis du mener du har noe å bidra med.

Hva kommer trenddrikken til å smake?
– Det får du vite når smakspanelet har samlet seg om favorittene. Så langt er det mange varianter som har passert kriterier for «smaksopplevelser», men vi sikter mot dette med food-pairing som det heter på nynorsk. Ambisjonen er å finne noe som kan erstatte en god rødvin til biffen, eller hvitvin til reker og hummer og så videre. Vi har et stykke igjen!

Dere er kreative med navn på produktene. Birdie Num Num, Bearded Porter og Tigergutt er noen eksempler. Hva blir navnet på den nye drikken – siden dere skal treffe en voksen kjøpegruppe er muligens ikke «Åløh» et alternativ?
– Åløh blir kanskje litt trendy ja, men navnet er ikke satt. Det må vi komme tilbake til. «Måntesino» er et alternativ som er spilt inn med en lokal vri. «Du månte si no til kællen om at det er alkoholfritt» – et herlig forslag fra en sprudlende og god venn.

Les også: 40 prosent av omsetningen går til utelivsbransjen (+) 

Rekker dere å lansere trenddrikken før vi setter kalkunen i ovnen på årets siste dag?
– Nei. Det kan jeg si med sikkerhet. Disse ambisjonene medfører en mye lenger prosess. Kanskje viltgryta neste høst er mer realistisk.

Så er det noen faste spørsmål i denne spalten. Vi bruker å spørre om hvilken bok som har betydd mest. For deg regner jeg med at det er den store «Ølboka»? 
– Ølbøker leser jeg ikke mye i. «Vi, de druknede» av Carsten Jensen, er nok en av de bøkene som har hatt mest å si for meg. Hvordan folket i en liten by på en liten øy (Ærø) i Danmark regjerte på sjøen over hele verden. Pågangsmot og samarbeid. Fascinerende. Marstal – som er byen det handler om  – ble navnet på mitt private selskap, og en by du bør besøke. Men les boka først og besøk museet når du er der!

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?
– Spille fele så alle måtte danse etter mine låter.

Hvem var din barndomshelt?
– Tintin.

Hva er du villig til å demonstrere for?
– Retten til å være seg selv!

Helt til slutt: hvilke tre personer ville du invitert til middag?
– Kamala Harris, Sting og Carsten Jensen – men da ville jeg nok ikke servert alkoholfritt!

Les også: Take-away-bakst med danske favoritter ble redningen for Martin (+) 

Nyeste fra Dagsavisen.no: