Nyheter

Linkens turtips: Topptur til Sprinkelet

Bli med til en perle i Østfold! Stien fører deg opp i høyden, og innsatsen belønnes med en fantastisk utsikt over dypgrønne skogs­områder og Fredrikstad by – og store deler av den vakre Hvaler-skjærgården.

1 av 4

Tekst og foto: Linken Raeng

Linken Raeng er forfatter av flere turbøker og står bak bloggen Turperler. Hennes ferskeste bok «Nye turperler i Østfold og Bohuslän» ble utgitt i november 2020. I artikkelserien Linkens turtips har hun plugget ut sine beste tips til Demokratens lesere med enkle og artige turer for hele familien.

Masta på Sprinkelet ble reist i 1969, den er er 60 meter høy og kan ses på lang avstand fra alle kanter. Den rager opp fra åskammen og markerer turmålet, som er det høyeste punktet i Gressvikmarka (114 meter over havet).

Fra parkeringsplassen ved idrettshuset i Trondalen følger vi veien som går østover og inn bak bommen. Litt oppe i bakken rusler vi over en trebro og tar fatt på en velbrukt sti mot toppen. Her er det tydelig at mange har gått før oss. Blåmerking og noe skilting gjør det lett å finne fram.

Les også: Linken Raeng mener alle bør ta seg tid til en solnedgang i hverdagen (+)

Vi rusler over demningen ved vannbassengene ovenfor idrettsbanen og fortsetter inn på en sti som leder oppover åssiden. Den er relativt bratt og går over nakent fjell. De eneste plantene som holder ut i disse karrige forholdene, er furutrær, lyng, lav og litt mose. På regnværs­dager er det nok glatt på fjellet her, men vi er heldige med været og kan nyte turen i solskinn.

Saken fortsetter under bildet. 

Full oversikt over Fredrikstad med brua i det fjerne. Foto: Linken Raeng

Når du kommer til den første varden og snur deg for å se østover, forstår du hvorfor så mange tar turen opp hit. Ut­sikten over Fredrikstad by er helt fantastisk! Husrekke på husrekke med tak i ulike farger ligger spredt utover. Midt i det hele hever Fredrikstadbrua seg som en langstrakt sølvbue i solskinnet.

Fra den karrige fjellsiden leder stien oss ned i et trolsk og fuktig dalsøkk der høye grantrær strekker seg mot him­melen. Bakken er dekket av et mykt teppe av rødbrune barnåler. Den dunkle verdenen munner ut i en bredere sti som er kantet med mose, og som fører oss opp til toppen av Åleberget. Etter hvert ser vi Røde Kors ­hytta mellom trærne, og noen sekunder senere bades vi i lys på den åpne plas­sen ved masta og tårnet.

Vi slår oss ned på benkene i solveggen og spiser medbragte appelsiner og tursjokolade før vi klatrer til topps i det nybygde utkikkstårnet for å beundre den formidable utsikten. Over fjorden hviler kystbyene Horten og Tønsberg i Vestfold, og takket være dagens klarvær har vi flott utsyn helt inn mot Gaustatoppen. Mot nordøst ser vi pipene ved Borregaard, i øst skimter vi Høyåsmasta i Halden og mot sør får vi et fantastisk utsyn over Hvaler-skjærgården. Vannet skimrer som en innfatning i sølv rundt de langstrakte øyene og går nesten umerkelig over i himmelen. Vakkert!

Saken fortsetter under bildet. 

Fra øverste etasje i tårnet ser man langt av sted i alle himmelretninger. Foto: Linken Raeng

Turfakta

Lengde: 3 km

En fin familietur som passer godt også for små barn, men bruk meis eller bæresjal til de aller minste. Rastebenker finnes ved Røde Kors-hytta.

Tips! Hytta er et godt utgangspunkt for en lengre tur etter som den ligger midt i et flettverk av merkede turløyper rundt i Onsøybygda. For oversiktskart se www.norgeskart.no og www.turkart.no.

Veibeskrivelse

Kjør til Fredrikstad, så mot Ørebekk og sving deretter inn på fv. 117 mot Gressvik. Ved Gressvik ungdomsskole tar du av mot Gressvik kirke. Kjør forbi kirken og ta til høyre i veikrysset i Åledalen, og deretter andre vei til venstre; Trondalsveien. Følg denne til Idrettsforeningens hus hvor du kan parkere bilen. Turen begynner med å følge veien langs fotballbanen vestover mot skogen. UTM 33 Ø 265044 N 6571362.

Utsiktstårnet på Sprinkelet i Onsøy er et supert mål for helgeturen. Foto: Linken Raeng


Flere turtips fra Linken: 
Sentrumsnære Bratliparken 
Fugleleiken i Råde
Fredriksten festning