Nyheter

Fenomenet «varetaxi» har skutt fart over grenseovergangene

Tolletaten har bitt seg merke i at privat frakt av udeklarerte varer til flere forskjellige mottakere har fått et oppsving etter at koronapandemien traff Norge. – Dette er altså ikke lov, understreker seksjonssjefen ved Svinesund-tollen.

Senest torsdag forrige uke stoppet tollerne ved Svinesund en polskregistrert varebil som kom kjørende inn i landet og gjennom tollstasjonen på grønn sone.

– Bilen var full av ting og tang som tilhørte andre enn sjåføren, blant annet 200 beroligende tabletter som står på den norske narkotikalista og 80 kilo kjøttvarer, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Fant store mengder dopingmidler og beroligende tabletter i polsk varetaxi (+)

Gjentar seg selv

I tillegg ble det funnet en splitter ny tatoveringsstol til en anslått verdi av 10.000 kroner, og mindre mengder sigaretter og alkohol som heller ikke var deklarert i ekspedisjonen ved tollstasjonen.

– Sjåføren, en polsk mann født i 1993, ble derfor fratatt alle varene og kommer også til å få en bot. Jeg har sagt det flere ganger før, og sier det igjen; det er altså ikke lov å frakte varer inn i landet på vegne av andre på denne måten, utdyper Grandahl.

Det er nemlig langt fra første gang Tolletaten kommer over disse såkalte varetaxiene gjennom sin kontrollvirksomhet, noe Demokraten også har omtalt en rekke ganger tidligere i år.

Les også: Polsk lastebil var smekkfull av udeklarerte varer

Alle grenseoverganger

Seksjonssjefen beskriver det som et stadig tilbakevendende fenomen, og særlig i månedene som har gått etter at koronapandemien begynte å gjøre seg gjeldende her til lands.

– Uten at vi har noen ordentlig statistikk på det, føler jeg at det har blitt mer av dette nå, kanskje som en følge av at det er mindre reisevirksomhet blant dem som bor i Norge eller oppholder seg her over lengre perioder, sier Grandahl.

Han legger til at dette neppe er en utfordring de kun har opplevd ved Svinesund.

– Dette gjelder for alle overgangene langs hele grensa, i alle fall her på Østlandet, mener Grandahl.

Les også: Busspassasjer avslørt med ulovlige «julegaver»

I en polskregistrert lastebil som ble stoppet på Svinesund i september, fant tollerne blant annet store mengder sukker og et hjemmebrentapparat, i tillegg til en rekke andre varer som skulle leveres på ulike adresser.

I en polskregistrert lastebil som ble stoppet i september, fant Svinesund-tollerne blant annet store mengder sukker og et hjemmebrentapparat, i tillegg til en rekke andre varer som skulle leveres på ulike adresser. FOTO: Tolletaten

Nyeste fra Dagsavisen.no: