Nyheter

Busspassasjer avslørt med ulovlige «julegaver»

De to eskene var pakket inn i julepapir, men inneholdt noe som er langt fra vanlig å finne under treet. – En ikke helt uvanlig måte å prøve å få det man frakter til å se uskyldig ut, sier seksjonssjefen ved Svinesund-tollen.

Onsdag 11. november foretok tollerne ved Svinesund en rutinekontroll av en rutebuss som var på vei inn i Norge fra Sverige.

– Alle passasjerene ble bedt om å gå av bussen og ta ut all bagasjen sin, slik vi pleier. Da dette var gjort, sto det igjen en pose og et stort blått handlenett som ingen ville vedkjenne seg, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Demokraten.

Les også: Granater og andre tilsynelatende eksplosiver utløste bombealarm ved Svinesund (+)

Kureroppdrag

Tollerne oppdaget raskt at posen inneholdt tørket khat, mens handlenettet var fylt med to esker pakket inn i julepapir. Eskene ble skannet, og det viste seg at de også inneholdt noen kilo av den forbudte planten.

– Dette var altså forsøkt kamuflert som julegaver. Da måtte vi finne ut hvem som eide dette, og kom etter hvert fram til en mann som tilsynelatende ikke hadde med seg bagasje i det hele tatt, sier Grandahl.

Vedkommende er en mann i starten av 50-årene som er bosatt på Vestlandet, men av utenlandsk opprinnelse. Etter litt fram og tilbake erkjente han til slutt at det var han som hadde forsøkt å smugle khaten inn i landet.

– Han forklarte at han hadde hentet dette i Sverige, og skulle levere det et sted her i Norge, så han var rett og slett en kurer, forteller Grandahl.

Les også: Maddie snuste fram hasj og piller i busspassasjerens sjampoflasker

– Bra beslag

Mannen ble hentet av politiet, og kan trolig vente seg en saftig bot for smuglingsforsøket. Til sammen ble det funnet 5,1 kilo tørket khat, som ble værende igjen på tollstasjonen.

– Khat er i utgangspunktet ganske lett, og enda lettere når det er tørket, så dette er et ganske bra beslag, kommenterer seksjonssjefen.

Lett humrende legger han til at de ikke helt kan utelukke at det faktisk kan ha vært noen som ønsket seg disse pakkene til jul.

Les også: Stanset polsk trailer med 17.279 liter øl – årets største beslag

Kjent metode

Grandahl utdyper også at det er langt fra første gang tollerne har kommet over smuglere som prøver seg på «julegave-trikset» for å med seg ulovlige varer over grensa.

– Jeg har selv vært med på å finne både det ene og det andre, og husker blant annet en gang på toget at vi fant noe som så ut til å være bøker. Men vi hadde med oss narkotikahund, og det viste seg at det egentlig var hasjplater. Dette var attpåtil på sjølveste julekvelden, minnes Grandahl.

– Så dette er ikke helt uvanlig, og en måte å prøve å få det man frakter til å se uskyldig ut, avslutter han.

Mannen forklarte at han hadde fått i oppdrag å frakte de 5,1 kiloene med tørket khat fra Sverige til Norge.

Mannen forklarte at han hadde fått i oppdrag å frakte de 5,1 kiloene med tørket khat fra Sverige til Norge. FOTO: Tolletaten

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og alle Dagsavisens utgaver, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: