Nyheter

Slik ble korona starten på et karriereskifte for flyvertinne Nina (40)

Veletablert i jobben, med barn på to og fire år og en mann i en tidkrevende jobb, kastet flyvertinnen seg ut i det: En restart på yrkeslivet.

– Du blir fort veldig god på å planlegge. Jeg var kronisk for sent ute – nå kommer jeg alltid tidsnok, ler Fredrikstad-kvinnen Nina Gulbrandsen (40) om den hektiske hverdagen hun har satt seg selv i.

Det som skulle være et to års midlertidig eventyr og inntektskilde som flyvertinne, ble til 13 år og en svevende karriere mellom vingene – i et flyselskap som nå står på randen av konkurs.

Les også: Norwegian-ansatte holdt markering utenfor Stortinget

Hun stortrivdes i jobben, men begynte samtidig å kjenne på at to utdanninger hun har papirer på fra mange år tilbake, internasjonal markedsføring fra Australia og ledelse på BI, føltes foreldet.

– Det er lenge siden jeg var ferdig med dem begge, Australia var helt tilbake på tidlig 2000-tallet, og jeg har ikke praktisert den, forklarer hun.

– Ble for mye dødtid

Halvveis inn på vårparten i år, fikk hun puffet i ryggen, som hun hadde ventet på. Det var rundt en måned siden Norge ble koronastengt, flytrafikken var hardt rammet og søkefristen til høyskoler og universiteter nærmet seg med stormskritt. Hun ble mer konsekvensorientert – og grep sjansen.

– Jeg hadde tenkt lenge på å starte yrkeslivet helt på nytt, og syntes tanken på det i en etablert fase av livet var mer spennende enn skremmende. Jeg vil ut i arbeidslivet og føle at jeg har en tyngde i det jeg driver med. Dokumentert kompetanse spesifikt for jobben og følelsen av at jeg har noe å bidra med, forklarer hun.

Kommentar: «Hvis Norwegian var et eventyr, var det ikke en askeladd, men et troll»

Koronasituasjonen ble det som gjorde at hun turte å ta spranget. Siden sensommeren har hun studert innovasjon og prosjektledelse ved Høgskolen i Østfold.

– Jeg hadde lovet meg selv bare å jobbe og passe på gutta, men det ble for mye dødtid som jeg kjente behov for å bruke til noe. Og det virker enda mer fornuftig i dag. Jeg har ikke angret, selv om det av og til er skikkelig slitsomt, medgir hun.

Les også: Ekspertens tips: Her er grepene som gjør turgåing til en del av hverdagsrutinen (+)

Slik får hun det til

For det er en hektisk kabal som skal gå opp, med småbarn, jobb og studier.

– Jeg liker at det skjer ting, og får så mye input som veier opp for at det er slitsomt. Jeg synes jeg har vokst på det og kjenner oftere på mestringsfølelse, forklarer hun.

###

Livet som småbarnsmor, flyvertinne og student er hektisk, forteller Nina Gulbrandsen, som har sønnene Henry og Hugo med samboeren. Foto: Privat

En stillingsbrøk på 60 prosent som kabinsjef gjør det mulig. Der jobber Gulbrandsen tre dager på og har seks dager fri.

– Men det ville heller ikke vært mulig uten han hjemme, som også har stort arbeidspress og lange dager. Vi jobber mot et felles mål. Han har vært utrolig fleksibel, løsningsorientert og flink til å tilpasse arbeidsdagene sine, samtidig som han er både finansminister og administrerende direktør på hjemmebane, forteller hun om samboeren Kenneth.

Gulbrandsen peker på enda en faktor som avgjørende for kabalen.

– Vi er heldige som også har fire besteforeldre som stiller opp, i tillegg til to bonusbesteforeldre og tanter. Det har reddet oss. Strikken hadde røket uten dem, humrer hun.

Les også: Dialektdilemmaet (+)

Norwegian-krise

Gulbrandsen stortrives med studiene, som hun mener treffer godt på tiden vi lever i.

– Innovasjon og prosjektledelse er veldig arbeidsrelatert, og jeg tror jeg har valgt riktig. Jeg kan ta med mange hendelser og erfaringer fra jobben inn i utdanningen, som for eksempel ledelse i krisesituasjoner og annet som er utenfor rutinene. Men faglig er dette noe helt annet.

###

Nina Gulbrandsen på jobb som kabinsjef hos Norwegian, her med kollegene Elisabeth Pedersen (bak fra venstre), Ellinor Snygg og Iwona Paszkowska. Foto: Privat

Enda sikrere på valget sitt ble hun da arbeidsgiver Norwegian havnet i en økonomisk krise tidligere i år, og nå som flyselskapet virkelig risikerer å bli vingeklippet. Konkursspøkelset truer, staten sa nei til å sprøyte inn milliarder og tusenvis av arbeidsplasser står i fare.

– Jeg er en arbeidstaker som blir stresset av sånt. Til nå har mange fått beholde stillingsbrøken sin, også jeg, men mange er også permittert. Jeg håper virkelig Norwegian kommer seg ut av dette. Norge trenger Norwegian, SAS og Widerøe, mener Gulbrandsen.

Les også: Senterpartiet øyner håp for Norwegian – frir på nytt til Ap og Frp

Selv mener hun i alle fall å være på rett spor i sitt nye utdanningsløp og sin hektiske hverdag.

– Å starte på ny utdanning er noe av det mest riktige jeg har gjort, selv om jeg innimellom føler jeg står i skitt til knærne. Jeg håper så innmari at jeg til slutt finner en yrkesvei jeg brenner for, og har trua på det. Tankene har vært innom noen muligheter allerede, og det blir nok en form for prosjektledelse. Så har jeg også en gründerdrøm i magen, men det er foreløpig bare en drøm, slutter hun.

Les også: Funn ved Seut-elva forteller en grusom historie

Mer fra Dagsavisen