Nyheter

Linkens turtips: Sentrumsnære Bratliparken

Selv om du bor midt i byen, er det relativt kort vei opp til Bratliparken. Nettopp derfor er den tilgjengelig for så mange. Denne turen krever at du tar en avstikker fra stien, og premien er en liten, «hemmelig» turskatt med fantastisk utsikt.

Bilde 1 av 3
###

Linken Raeng er forfatter av flere turbøker og står bak bloggen Turperler. Hennes ferskeste bok «Nye turperler i Østfold og Bohuslän» ble utgitt i november 2020. I artikkelserien Linkens turtips har hun plugget ut sine beste tips til Demokratens lesere med enkle og artige turer for hele familien. 

For over hundre år siden ble Bratliparken opparbeidet med planting av «jubileumstrær» og utbedring av dammene. I dag er den en bynær turperle som byr på flott utsikt og minner fra tidligere tider.

Saken fortsetter under bildet. 

Himmelen malt vakker sett fra Bratliparken om kvelden.

Solnedgangen her oppe er helt nydelig, og Linken mener alle bør ta seg tid til en liten solnedgang i hverdagen. Foto: Linken Raeng

På en infoplakat leser vi om parkens historie, deretter følger vi grusveien opp over haugen og rett nordover under de store løvtrærne. Snart ser vi den lille dammen. Den er nokså igjengrodd med gress langs kantene og kun et lite vannspeil. Nord for dammen fører en bred grusvei opp mot skogen i vest, forbi et bolighus. Ved grusveien ligger en stor lagerbygning full av mer eller mindre uttrykksfull grafitti, og herfra slynger et tråkk seg inn i skogen. Vi går først mot vest og følger deretter fjellryggen mot sør, forbi tydelige spylerenner i fjellet. Stien fører oss etterhvert ut på et åpent fjellplatå der vi ser langt avsted; mot antenna på Sprinklet i Gressvikmarka og sørover ut Vesterelva. Utsikten er fantastisk også over store deler av byen, og det kjente landemerket «kranene på Værste» kommer nærme.

Her ved utsiktsplassen er det krigsminner i form av skytestillinger i fjellet. Fra dette strategiske punktet hadde okkupasjonsmakten et godt overblikk over byen og Vesterelva under 2. verdenskrig.

Saken fortsetter under bildet.

Underveis i ukas turløype finner du krigsminner i form av skytestillinger i fjellet.

Underveis i ukas turløype finner du krigsminner i form av skytestillinger i fjellet. Foto: Linken Raeng

Fra anlegget fører et smalt tråkk videre sørover, ned over mosegrodde steiner og tildels glatte fjellpartier, før det munner ut på en bred grussti der vi holder til høyre ned bakken. I bunnen svinger vi så første vei opp til venstre og står snart ved en nyanlagt aktivitetsløype med utfordringer for såvel liten som stor. Den er et morsomt turinnslag for folk i alle aldre!

Vi fortsetter opp bakken og tar så første vei til venstre for å rusle opp til lekeparken for de minste og fyre opp grillen som står like ved. Her, fra parkens høyeste punkt, kan en kopp varm kopp drikke og litt biteti meget vel nytes til den vakre utsikten mot Østerelva.

God tur!

Turfakta

Lengde: 2 km
En enkelt og veldig barnevennlig tur på grusvei, over fjell og gjennom parkområder. Lekeplass med sandkasse og huske for de minste, treningsplass/aktivitetsplass for hele familien. Stor plen i parken med super mulighet for piknik og ballspill. Rasteplasser, benker og grill. Et par bålplasser ved krigsminnene på toppen av fjellet.

Tips! Det er mulig å gå en lengre tur opp til Fredrikstadmarka og Bjørndalsdammane for den som ønsker det. Følg isåfall den brede grusveien nordover istedenfor å ta av inn på stien mot vest. Grusveien fører opp til Stjernehallen, hvorfra det går mange løyper videre til Dammane.

Les også: Nå blir det mer attraktivt å gå tur i industriområdet (+)

Veibeskrivelse

Kjør til Fredrikstad og Glemmen videregående skole. Parker på p-plassen vest for skolen og gå gangstien vestover opp til overgangsfeltet. Kryss veien og følg den asfalterte veien opp i parken, ta deretter inn på grusveien til høyre. UTM33 Ø 268479 N 6571539

Andre kortgåtte turer:

Historisk topptur med rullestol og barnevogn

Topptur til Fugleleiken med noe attåt (+)

Mer fra Dagsavisen