Nyheter

– Mer penger til frivillighet og Østfold-kultur

Torsdag la Arbeiderpartiet fram sitt alternative budsjett. – En gladnyhet for kulturlivet og frivilligheten i Østfold, sier Cecilie Agnalt (Ap).

I det alternative statsbudsjettet økes bevilgningene til Østfold-kulturen, forteller Agnalt. – Det betyr tre millioner til Scenekunst Østfold, to millioner til Høytorp fort i Indre Østfold og en million kroner til Fargespill Østfold.

– Utjevner forskjeller

Komitéleder for kultur i Viken fylkeskommune, Cecilie Agnalt (Ap), mener god tilgang til kulturopplevelser utjevner forskjeller i befolkningen.

– Vi vet at vi har store levekårsutfordringer, og barn som lever i familier med lave inntekter. Dette får konsekvenser for dem som opplever sosiale forskjeller. Sånn kan vi ikke ha det, og bevisst politikk kan bidra til å redusere disse forskjellene. Tilgang til kulturopplevelser for alle er en viktig satsing for Arbeiderpartiet. For Fredrikstad betyr tre millioner fra statsbudsjettet til Scenekunst Østfold mye, og en million direkte til fargespill Østfold, sier hun.

– Kultur er viktig, fordi den gjør at vi blir kjent med oss selv som mennesker på en måte som ikke kan sammenlignes med noe annet. Arbeiderpartiet vil øke kulturbudsjettet med 870 millioner kroner. I tillegg supplerer vi den nasjonale satsingen med etableringen av regionale fond, gjenoppretter den kulturelle spaserstokken og prioriter et løft for kunstnerøkonomien.

Fargespill til hele Viken

Hver uke samles over hundre barn og unge til et gratis kulturtilbud i musikkprosjektet Fargespill Østfold. Musikkensemblet har holdt på i flere år i Halden – i slutten av august ble Fredrikstad inkludert i tilbudet, på St. Croix huset. Grunntanken er at Fargespill-møtene er et lavterskeltilbud, hvor barn og unge fra alle kulturer formidler sang og musikk sammen.

– Fargespill fører helt klart til økt livsmestring og inkludering av grupper som tradisjonelt har lav deltakelse i kulturliv, og fritidsaktiviteter, spesielt jenter med innvandringsbakgrunn, mener Cecilie Agnalt (Ap), og legger til:

– I en tid hvor vi snakker om kulturbasert næring som en bransje i vekst har fargespill etablert en kulturnæring som har gitt arbeid til 20 profesjonelle kulturutøvere fra det mangfoldige Norge. Det må være et stort mål å kunne tilby fargespill for barn og unge i hele Viken. Det at fargespill har gitt gratis tilbud til barn og unge gjør at terskelen for deltakelse er lav.

Les også: Blir et kulturmøtested for barn og unge (+)

(Saken fortsetter under bildet) 

###

31. august hadde Fargespill Østfold oppstart på St. Croix-huset i Fredrikstad. Her kan alle barn og unge i alderen 9 til 20 lære dans og sang. Foto: Stein Johnsen / Fargespill Østfold.

– En tragisk situasjon for 50.000 frivillige

Som Demokraten nylig omtalte frykter leder av Frivilligsentralen i Fredrikstad at det blir kroken på døra hvis den økonomiske støtten forsvinner. I 30 år har landets frivilligsentraler mottatt statlige tilskudd. Frivilligsentralene må styrkes og ikke svekkes, mener Cecilie Agnalt (Ap).

– Arbeiderpartiet foreslår å styrke frivilligsentralene med 20 millioner kroner. Vi har frivilligsentraler rundt omkring i hele landet. Frivilligsentraler som er viktig for å knytte folk og frivillighet sammen. Dette skaper en stor samfunnsmessig nytte tilbake. En gevinst som er vanskelig å måle, men som har stor økonomisk og menneskelig verdi.

– Regjeringen har tidligere foreslått å redusere tilskudd til frivilligsentraler i kommuner med få innbyggertall. Regjeringens forslag var å straffe kommuner med innbyggere under 11.774 innbyggere. Dette er en tragisk situasjon for 50.000 frivillige og over en million brukere frivilligsentralene organiserer og hjelper, sier komitéleder i Viken fylkeskommune, Cecilie Agnalt (AP).

(Saken fortsetter under bildet) 

Fredrikstad sentrum Frivilligsentral.

Hjelperne i Fredrikstad Frivilligsentral bistår nærmere 500 vanskeligstilte mennesker hver uke. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Les også: Vil kutte 3.0 mill. på de frivillige

– Fredrikstad frivilligsentral frykter framtida siden de ikke driver et lovpålagt tilbud. Burde tilbudet til mennesker som trenger en utstrakt hånd vært lovpålagt?

– Jeg tror vi må se på tilbudene som gir så mye tilbake til storsamfunnet. Det er slitsomt å stadig være under press for de som blir berørt av frivilligsentralen og deres tjenester. Frivilligsentralene i Fredrikstad, og rundt i hele Viken, gjør en fantastisk innsats. Jeg har selv bakgrunn som sykepleier og vet hvor mange som har glede av besøk fra frivilligsentralene rundt omkring, men også den gleden det er å kunne hjelpe. Uttrykket «Den største glede en kan ha, er å gjøre andre glad» synliggjøres spesielt i denne tjenesten, avslutter Cecilie Agnalt (Ap).

Les også: – Det å ha noe å gå til og treffe andre mennesker er viktig for alle (+) 

Mer fra Dagsavisen