Nyheter

– Det var nok en fordel å ha litt kake innabords for å stålsette seg før rådmannen la fram forslaget

Hvaler-ordfører Mona Vauger mener det er greit at både hun og politikken blir kritisert – men ikke når fakta og kunnskap mangler fra avsenderen.

Hvem: Mona Vauger (47)
Hva: Arbeiderparti-ordfører på Hvaler
Hvorfor: Hvaler har de siste årene hatt en sterkt presset kommunøkonomi. Torsdag la rådmannen fram budsjettet for 2021 - skissen viser flere titalls millioner kroner i minus.

Gratulerer på etterskudd med bursdag. Fikk du tid til feiring?
– Ja jeg ble overrasket av glade barn, kake og gaver hos min gode venninne da jeg skulle hente jentungen etter formannskapet torsdag kveld.

Hurra for deg ble med andre ord byttet ut med presentasjon av rådmannens dystre 2021-budsjett?
– Det er en svært viktig dag når budsjettet blir lagt frem. Det var nok en fordel å ha litt kake innabords for å stålsette seg før rådmannen la fram forslaget. Vi må være forberedt på at 2021 blir et tøft år. Det har vært mye arbeid med budsjettfremlegget. Et nytt data-program gir innbyggere og politikere bedre innsikt, mer åpenhet, og det blir lettere for alle å ha tilgang til riktige fakta når vi nå skal jobbe med budsjettet.

Ble dere enige om noen tiltak som kan forbedre kommunens økonomiske situasjon?
– Den rødgrønne posisjonen har god innsikt i utfordringene og må vurdere både kutt i kostnader og økning i inntekter.

Tidligere Hvaler-høyre-politiker Marita Wennevold Hollen kommer med krass kritikk til både deg og rådmannen. Er hun «helt uten landkjenning»?
– Det er helt legitimt å kritisere meg og politikken, jeg setter pris på engasjement. Å gå ut i media med så sterk kritikk som det Hollen gjør, bør støttes oppunder med fakta og kunnskap om virkeligheten. Hollens lange leserinnlegg inneholder veldig mange feil og misforståelser. Det er synd. Og de blir ikke mer riktig ved at hun gjentar de mange ganger, både i avisene og på Facebook. Hollen representerer ikke et politisk parti på Hvaler. Hvis Hollen har forslag til gode løsninger bør hun delta gjennom demokratiske prosesser og fremme sine forslag. Det er enkelt å sitte på sidelinjen og kritisere høyt uten ansvar eller innsikt.

Hollen tar spesielt for seg Hvaler Fiber AS. Et insolvent og ikke kredittverdig selskap som har blitt løftet inn under virksomhet teknisk - noe som er ulovlig i forhold til Kommuneloven, mener hun. Er det skjær i sjøen i forhold til fiberutbyggingen på øyene?
– Nei. Dette er helt galt. Kommunen har ikke gjort noe ulovlig. På sikt vil bredbåndsutbyggingen gi kommunen inntekter. Jeg forstår ikke den motviljen Hollen har til å utvikle Hvalersamfunnet. Hvis kommunen bygde en helt ny og flott veistrekning som forkortet kjøretiden til innbyggerne, er det vel ingen som vil anbefale å bruke den gamle veien? Som folkevalgt mener jeg at det er viktig å prioritere de beste løsningene for Hvalerfolks hverdag i fremtiden.

Kommentar: «Eivind tar av ordførerkjedet etter 12 år – Mona blir øykommunens første kvinnelige ordfører»

Det er snaue 14 måneder siden du satt deg i ordførerstolen. Hva har vært de største utfordringene? 
 Budsjettet for 2020 ble en stor utfordring. Budsjettet for 2021 blir en kjempeutfordring. Håndtering av korona har vært veldig krevende til tider, og jeg har vært veldig redd og bekymret for at mange av innbyggerne skulle bli syke.

… men det har gått bedre enn du fryktet?
– Jeg er glad for at vi bare har hatt fem registrerte smittetilfeller av korona på Hvaler. Jeg er glad for at det gikk bedre med en del av næringen på Hvaler, vi fryktet det verste. Jeg er glad for at ansatte i Hvaler kommune jobber med brødskiva i hånda, de har fått betalt spisepause. Vi har blitt kåret til den kommunen i landet som er best på å forvalte naturen. Vi har snart den nye Skjærhaldenplanen klar for fremtiden. Borg havn har gjort mye i havnene våre, de utvikler Utgårdskilen. Det er positivt at sommeren 2020 tross alt gikk bra.

Hvor er Hvaler kommune om fem år?
– Da er Hvaler en fremtidsrettet god kommune der det er godt å bo og leve. Vi tar vare på hverandre og vi tar vare på naturen. Det er lettere for unge å flytte til Hvaler, her finnes det rimeligere leiligheter, ny skole og veldig gode barnehager. En kommune som spiller på lag. Hvaler-gründere som legger verden for sine føtter gjennom fiberkabelen. Mer fokus på naturvern, kunnskap og opplevelser har blitt en enda viktigere næringsvei på Hvaler. Vi har en bedre kommuneøkonomi enn i dag.

Les også: Nå er den nye fiskerikaia offisielt åpnet (+) 

I siste store runde med kommunesammenslåinger ble ikke Hvaler en del av storkommunen Fredrikstad. Hvor lenge klarer Hvaler kommune å stå på egne bein?
– Så lenge jeg er ordfører er det helt uaktuelt å vurdere kommunesammenslåing.

Og så noen spørsmål utenom politikken:

Hva er ditt beste barndomsminne?
– Opp tidlig i sommernatten for å bli med pappa på fisketur i snekka – og da jeg på Akerøya oppdaget at jeg kunne svømme.

Hvordan tilbringes en perfekt helg i november?
– Ut på tur i Hvaler-natur sammen med kjæresten. God mat og drikke – tid til å lese, tegne og sy med datteren min Alva (9).

Hvem er ditt største forbilde?
– Gro Harlem Brundtland.

Hvor mye tid bruker du på sosiale medier i løpet av en uke?
– Tja, en halvtime om dagen ... kanskje.

Med tanke på korona-restriksjonene, har du planlagt årets julefeiring?
– Det kan være vanskelig å planlegge allerede nå. Men det skal bli fint med noen dager fri.

Kommentar: «Gjentakende brottsjø og økonomisk ubalanse for øyparadiset Hvaler»

Mer fra Dagsavisen