Nyheter

Vil legge ned Torsnes Barnehage

Bare 12 år etter at Fredrikstad kommune innviet splitter nye Torsnes Barnehage foreslår kommunedirektøren å avvikle tilbudet. – Helt uakseptabelt, sier FAU-leder Nathalie Signebøen Knutsen.

Av: Arne Børresen

Opp mot halvannen million kroner i året vil kommunen spare på å flytte barnehagen i Torsnes til Nabbetorp hvor kommunedirektøren samtidig insisterer på å legge ned den ikke-lovpålagte Åpen Øst-barnehagen. Sparetiltaket som foreslås iverksatt sommeren 2021 vekker harme i Foreldrearbeidsutvalget (FAU).

– Blir ikke med på flyttelasset

– I en Ap-styrt kommune som satser på kommunale barnehager framfor private er det helt ubegripelig at et slikt forslag dukker opp. For oss foreldrene kom forslaget som lyn fra klar himmel – og vi kan fortsatt nesten ikke tro det er sant, sier Signebøen Knutsen til Demokraten.

Hun har sammen med de andre i FAU-styret allerede satt i gang kampen for å beholde barnehagen der den ligger midt i hjertet av Torsnes-bygda.

– Så langt har vi snakket med rundt halvparten av foreldrene til de i alt 19 barna. Ingen av de spurte sier de vil være med på flyttelasset til Nabbetorp. De vil ha sine barn på Torsnes fordi miljøet er landlig, det er kort vei til barnehagen for de som bor i nærheten, den scorer høyt på trivselsbarometeret og det er lite sykefravær blant de ansatte. Blir barnehagen likevel nedlagt vil foreldrene heller flytte sine barn til andre barnehager på Østsiden og eventuelt andre steder i Fredrikstad, tilføyer FAU-lederen og legger til:

– Kommunedirektøren snakker om dette som om det skulle være en flytting. I våre øyne er det en ren nedleggelse, og ingenting annet. Torsnes er Torsnes – og Nabbetorp er Nabbetorp, poengterer Nathalie Signebøen Knutsen i klartekst.

Les også: 56 elever på Nylende skole. – Besparelsen ved en eventuell nedleggelse blir for liten, sier rektor (+) 

Færre brukere

Etter at Fredrikstad kommune de siste ti åra har sagt nei til boligbygging i Torsnes – utover å gi grønt lys for enkelte strøtomt-eiere – har elevtallet på skolen, som kommunen oppgraderte for 79 millioner kroner i 2009, stupt fra 180 til 140.

I den kommunale barnehagen er trenden den samme, bekrefter virksomhetsleder Hilde Bårdsen:

– Uten at jeg har tallene i hodet helt fra starten i 2008 går det jevnt nedover selv om vi har hatt enkelte oppturer. I dette barnehageåret er vi 19 mens kapasiteten er det dobbelte – altså 38. Slik sett forstår jeg synspunktet fra etatsjefen og kommunedirektøren: Vi kommer til en grense for hvor lenge dette kan fortsette, sier Bårdsen til Demokraten.

Debatt: «Hvor rødt må det bli før tiltak som beskytter barnehagebarn, elever og ansatte innføres?»

– Skal vurderes, lover Kristiansen (Ap)

Om Torsnes barnehage avvikles er virksomhetslederen og eieren av private Veelstoppen barnehage, Linda Jensen, usikker på om hun kan ta i mot for eksempel et titalls nye barnehagebarn:

– Vi bygde ut vår barnehage for en del år tilbake med sikte på ytterligere vekst. Men om vi får ta i mot flere barn må kommunen selv avgjøre, sier Jensen til Demokraten.

Victor Kristiansen (Ap), leder av Oppvekstutvalget, sier til Demokraten at han og de øvrige utvalgslederne og de respektive partiene vil gjennomgå Torsnes-forslaget inn mot formannskapets- og bystyrets budsjettmøter om få uker:

– Jeg ser helt klart at det vil være uklokt å be foreldrene kjøre veien fra Torsnes til f.eks. Kongsten, Nabbetorp eller Selbak for å levere ungene. På den annen side må fordeler og ulemper veies når brukertallet blir så lavt som dette. Vi må derfor gå mer detaljert inn i saken før vi kan trekke en konklusjon, opplyser Victor Kristiansen til Demokraten.

Victor Kristiansen

– Vi skal se nærmere på Torsnes-barnehagen fram mot budsjettvedtaket. Fordeler og ulemper må veies, sier lederen av oppvekstutvalget Victor Kristiansen (Ap). Foto: Fredrikstad Arbeiderparti

Nyeste fra Dagsavisen.no: