Nyheter

Nav-direktør: – Permitterte bør søke nye muligheter

Over en fjerdedel av de nå nesten 28.000 registrerte arbeidssøkerne i Øst-Viken, er helt eller delvis permitterte. Nav ber dem forberede seg på at de kanskje ikke får tilbake jobben de hadde før koronapandemien inntraff.

I en pressemelding fra Nav opplyses det at 27.708 personer i Østfold, Follo og Romerike var registrert som arbeidssøkere ved utgangen av oktober. Det er 3.557 færre enn måneden før, og andelen har gått ned fra 8,2 til 7,7 prosent av arbeidsstyrken.

Registrerte arbeidssøkere innbefatter både helt og delvis ledige, samt arbeidssøkere på tiltak. Ser man kun på helt ledige har også denne kategorien blitt redusert fra september til oktober, og utgjør nå 16.408 personer (-876), eller 4,3 prosent av arbeidsstyrken.

Blant Østfold-kommunene er det Fredrikstad og Sarpsborg som har den høyeste andelen helt ledige (4,6 prosent). Deretter følger Halden (4,5), Moss og Indre Østfold (begge 4).

Les også: Den nye Nav-sjefen: – Jobben er midt i smørøyet (+)

Direktør i Nav Øst-Viken, Steinar Hansen.

Direktør i Nav Øst-Viken, Steinar Hansen. FOTO: Nav

Ny utdanning

Per 31. oktober var 8.120 personer helt eller delvis permitterte i Øst-Viken, noe som er 27 prosent av alle arbeidssøkerne i regionen.

– Permitterte bør forberede seg på muligheten for at mange ikke får anledning til å komme tilbake til den jobben de hadde før koronapandemien inntraff. I permitteringsperioden er det viktig å være aktiv, og søke nye muligheter, anbefaler direktør Steinar Hansen i Nav Øst-Viken i pressemeldingen.

Nav påpeker videre at det fortsatt er mulig å studere, gjennomføre kurs og opplæring samtidig som man mottar dagpenger. Denne ordningen er midlertidig, og varer foreløpig ut året.

– Vi oppfordrer ledige og permitterte til å kvalifisere seg for nye muligheter i arbeidslivet, enten ved å fullføre den utdanningen man ikke ble ferdig med, ta en ny utdanning eller fylle på med kompetansehevende kurs, sier Hansen.

Les også: Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk

Mange om beinet

Reiseliv og transport er blant yrkesgruppene som er aller hardest rammet som følge av koronapandemien, med totalt 1.823 permitterte av 4.309 arbeidssøkere, og kun 144 utlyste stillinger. Derfor oppfordrer Hansen videre:

– Still deg selv spørsmålene: Hva kan jeg lære meg? Hva kan jeg bli god til? Bør jeg søke jobb i nye bransjer? Bør jeg søke jobb andre steder i landet? Er jeg i stand til presentere meg selv som en attraktiv medarbeider? Er CV-en min oppdatert?

Ved utgangen av oktober var 501 personer helt eller delvis permitterte i Fredrikstad, flest blant Østfold-kommunene. Moss har imidlertid den høyeste andelen permitterte, med 1,6 prosent av arbeidsstyrken (386 personer).

Les også: Utelivsbransjen demonstrerer: – Må gi oss mer forutsigbare instrukser, ikke fortsette å bytte fra uke til uke

2.000 aktive utlysninger

På Navs egen nettportal for jobbsøkere og arbeidsgivere, arbeidsplassen.no, har det i løpet av oktober blitt utlyst over 3.000 stillinger i Øst-Viken innen de fleste yrkesgrupper. Over 2.000 av disse utlysningene er fortsatt aktive, og på landsbasis er det nå over 24.000 stillinger å søke på.

– Vi har samlet hele arbeidsmarkedet på arbeidsplassen.no. Jobbsøkere kan enkelt navigere seg rundt i portalen og oppdage nye muligheter innen ulike yrkesgrupper og geografiske områder, og motta tips og råd gjennom jobbsøkerfasen. Arbeidsgivere som ser etter nye kollegaer, kan legge ut stillinger gratis, avslutter Hansen.

Les også: Sparer på unge og gamle. Skjermer teknisk, kultur og administrasjon (+)

Ledighet og permitteringer i Østfold-kommunene

Så mange personer var registrert som henholdshvis helt ledige og helt eller delvis permitterte ved utgangen av oktober (andel av arbeidsstyrken):

* Fredrikstad: 1.869 (4,6) og 501 (1,2)

* Sarpsborg: 1.231 (4,6) og 322 (1,2)

* Halden: 650 (4,5) og 184 (1,3)

* Moss: 970 (4) og 386 (1,6)

* Indre Østfold: 892 (4) og 337 (1,5)

* Råde: 120 (3,2) og 43 (1,1)

* Hvaler: 68 (3,1) og 23 (1,1)

* Rakkestad: 140 (3,4) og 54 (1,3)

* Våler: 94 (3,1) og 44 (1,4)

* Marker: 39 (2,3) og 9 (0,5)

* Skiptvet: 40 (2) og 23 (1,2)

* Aremark: 12 (1,8) og ukjent

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen