Nyheter

– Dette begynte som et lokalt juleprosjekt i Fredrikstad uten tanke på utgivelse

Spiren til Secret Gardens nye julealbum ble sådd da Rolf Løvland skrev en låt til Cathrine Iversens julekonsert i Fredrikstad.

Bilde 1 av 2

Den norsk-irske duoen Secret Garden har gått sammen med vokalist Cathrine Iversen om sitt første julealbum noensinne.

For første gang har Secret Garden laget et julealbum. Innspillingen er et samarbeid med Cathrine Iversen, som er solist på alle sangene. Julesangene er nyskrevet av Rolf Løvland med unntak av en 500 år gamle, «I Know A Rose Tree».

Det skriver plateselskapet Universal Music Norge i en pressemelding.

Les også: Maria Mena: – Jeg skammer meg ikke, ikke litt engang (Demokraten+)

Begynte i Fredrikstad

Samarbeidet med Cathrine Iversen startet i 2010. Hun har vært en av Secret Gardens faste vokalister både i studio og på konserter.

– Spiren til dette albumet ble sådd i 2013, da jeg ble spurt om å skrive en ny sang til Cathrines julekonsert i Fredrikstad, sier Løvland.

Siden den gang har det blitt flere nye julesanger.

– I fjor bestemte vi oss for å samle det vi har laget, til et eget album.

Tidspunktet passet i følge Løvland bra, siden Fionnuala har hatt et år med kreftbehandling i Irland og de har måttet si nei til alle konserter og turnéer i denne perioden.

– At koronaepidemien traff midt under studioinnspillingen ble en ny utfordring. Vi kunne ikke reise noe sted under «lock-down» og det at Cathrine er barnesykepleier ved Sykehuset Østfold Kalnes gjorde ikke situasjonen lettere. Fionnuala måtte spille inn sin del i hjemmet sitt i Dublin, forteller han.

Les også: 56 elever på Nylende skole. – Besparelsen ved en eventuell nedleggelse blir for liten, sier rektor (Demokraten+)

###

Tross kreftbehandling og koronapandemi, ble juleplata noe av. Foto: Universal Music

– Føles uvirkelig

Albumet består av både norske og engelske tekster. Da Universal fikk nyss om innspillingen ble det bestemt at albumet skal utgis globalt.

– Det føles ganske uvirkelig. Dette begynte som et lokalt juleprosjekt i Fredrikstad uten tanke på utgivelse. Nå skal det lanseres over hele verden!, sier Iversen.

Gruppa har blitt spurt om å lage et julealbum flere ganger.

– Men det er samarbeidet med Cathrine Iversen som endelig har gjort dette mulig. For meg har den største utfordringen vært det å skrive nye sanger til en gammel høytid. Er det plass til noe nytt i en tid hvor vi vender oss mot tradisjonene? Men da jeg tenkte på at alle de kjente og kjære julesangene også har vært nye en gang fant jeg et slags mot til å lage dette albumet, sier Løvland.

Resultatet har blitt «Sacred Night» som utgis den 13. november. Første låt, tittelsporet på albumet «Sacred Night» kommer allerede torsdag 5. november.

Les også: Stabbur-Nilsen var FFKs rike onkel (Demokraten+)