Nyheter

Politikknerdens valgvake

Dane Colten Skofterud er både fra Fredrikstad og fra Kansas City i Missouri. Han mener nordmenn sliter med å forstå amerikanere og deres valg fordi vi ser alt gjennom en norsk linse.

Hvem: Dane Colten Skofterud (21)
Hva: Lærerstudent i Bergen som satser på en master i samfunnsfag og KRLE
Hvorfor: Flyttet fra Kansas City til Fredrikstad som seksåring, og følger nå spent valget i USA

Så bra at du hadde tid til en prat!
– Ja, det er artig å være litt sånn hobbykorrespondent. Haha!

Men altså, er du norsk eller amerikansk?
​– Jeg er norsk-amerikansk. Faren min er norsk og moren min amerikansk, og selv er jeg født i USA. Jeg begynte på skole der, tok de gule bussene og hadde en veldig amerikansk hverdag fram til jeg kom til Fredrikstad som barn.

Hvor spent er du før valget?
​– Veldig spent! Vi skal ha en liten valgvake her i Bergen, så jeg kommer til å følge med hele natten.

Kan du røpe hvem du selv heier på?
​– Jeg heier ikke på noen av dem. Jeg ser litt mer metapolitisk på det egentlig. Jeg har satt meg inn i hva begge står for og hvilke metoder de bruker, og jeg mistenker at Trump kommer til å vinne igjen.

Og hva tenker du om det?
​– Nå har det gått fire år og USA har fortsett ikke brent ned. Det snakkes alltid om det «dette er det viktigste valget i historien», men så fortsetter ting litt i samme retning som alltid.

Men hvorfor tror du han vinner?
​– Fordi han klarer å appellere til arbeiderklassen ved å ta grep som sikrer jobber. For eksempel med oljeboring og «fracking» i «the rust belt». Det går selvsagt utover miljøet, men miljøet er ikke en stor sak for arbeiderne i USA. Jeg kommer selv fra en «rød stat», der mange stemmer på republikanerne, og jeg ser at temaer som er viktige handler om å bevare jobber og kutte skatter og gjeld. Blant folk folk med høyere utdanning er det andre ting som står i fokus, miljøvern for eksempel, men arbeiderklassen føler nok ikke at de har råd til Joe Bidens politikk.

Hvis du kunne velge deg en hvilken som helst person til president, hvem skulle det vært?
​– Det er helt umulig. Jeg er både enig og uenig med alle kandidater, og derfor er det mye lettere å analysere politikken uten å la seg rive med av følelser og synspunkt.

Hva er den vanligste misforståelsen du møter fra oss nordmenn om amerikanere?
​– Jeg var i lærerpraksis for et par uker tilbake. Da så vi på Supernytt om debatten mellom Biden og Trump. En annen lærer spurte meg: «Hvordan kan folk i det hele tatt stemme på Trump. Hvordan kan folk være så ignorante?». Men nordmenn klarer ikke å sette seg i skoene til arbeidsklasseamerikaneren, og kjenne på deres smertepunkter. De forstår rett og slett ikke hva arbeiderklasseamerikaneren stemmer på. Vi nordmenn har en tendens til å se ned på ting som ikke stemmer med våre, norske verdier. Våpenlover for eksempel… Vi ser amerikanske saker med en norsk linse. Nordmenn kan ikke fatte at folk skal kjempe for retten til å bære våpen, men for amerikanere er det viktig at det er de som bestemmer over seg selv. «Staten skal ikke bestemme over meg».

Interessant! Denne samtalen kunne fort blitt veldig lang, så vi går videre til våre faste spørsmål. Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?
​– Vent litt, jeg må se hva forfatteren heter… «Conservatism» av Roger Scruton. Og Karl Marx' «Kommunistiske manifest». Jeg er en politikknerd, og syns det er interessant å se ting fra forskjellige perspektiver.

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?
​– Hahaha! Tidsreise, kanskje. Det hadde vært spennende å forutse eller påvirke ting.

Hvem var din barndomshelt?
​– Morfaren min og faren min har vært store rollemodeller hele veien. Nå som jeg har flyttet for meg selv, ser jeg at de har hatt påvirkning på meg i alt jeg gjør.

Hva er du villig til å demonstrere for?
​– Miljøvern og å bevare naturområder. Dessuten er for distrikts-Norge. Det er kanskje amerikaneren i meg, men jeg syns ikke kommuner bør ikke slås sammen. Jeg syns folk skal få bestemme selv hva som passer for deres lokalmiljø.

Helt til slutt: hvilke tre personer ville du invitert til middag?
​– George Washington, Jesus Kristus og Abraham Lincoln. Det var forresten et veldig amerikansk svar, men Jesus kunne gjort vann til vin, og så ville det blitt en bra fest.