Nyheter

– Jeg visste knapt hva en aksje var

Aldri før har så mange nordmenn investert i aksjer og fond. Men kvinnene henger fremdeles etter.

Av Kjersti Busterud / NTB Tema 

– For noen år siden kunne jeg ingenting om investeringer, jeg visste knapt hva en aksje var, forteller Ida Bergitte Andersen Hundvebakke.

På bare et par år har hun gått fra å kunne ingenting, til å inspirere andre kvinner til å investere. I februar i fjor startet hun Aksjekaffe, en møteplass hvor kvinner kunne diskutere økonomi over en kaffekopp.

– Av en eller annen grunn fikk jeg det for meg at jeg burde begynne å investere. Jeg husker faktisk ikke hvorfor, det kan ha vært en Facebook-post eller lignende. Jeg avtalte i hvert fall et møte med banken for å få forklart dette med investeringer, forteller hun.

Les også: Utelukker ikke at de vil satse på Moss lufthavn Rygge (Demokraten+)

Hundvebakke begynte så smått å sette penger i aksjer og fond, men kjente ingen som kunne hjelpe henne, og syntes språket og begrepene som ble brukt i bransjen bar preg av stammespråk.

– Etter en konferanse AksjeNorge hadde om kvinner og investeringer, la jeg ut en Facebook-post med invitasjon til Aksjekaffe på en kafé i Oslo, forteller hun.

Det ble den første av en rekke aksjekaffer.

– Målet var både å lære mer selv, og å få flere kvinner interessert i temaet, forteller hun.

Aksjekaffe har nå både sin egen Facebook-side, Instagram-konto og podkast.

– I podkasten inviterer jeg ulike fagpersoner for å få svar på alle spørsmålene jeg selv og andre har, sier hun.

Les også: Silje Sandmæl: Et mannebudsjett

Kvinneandel fra forrige årtusen

Historisk har sparing i aksjer og fond gitt langt høyere avkastning enn å sette pengene på høyrentekonto. Fra begynnelsen av 1980-tallet og fram til i dag har børsnoterte aksjer gitt en årlig gjennomsnittsavkastning på over 12 prosent, ifølge AksjeNorge. Dette har først og fremst gagnet den mannlige delen av befolkningen: Menn utgjør rundt 70 prosent av aksjonærene og eier 80 prosent av verdiene på børs.

Ifølge Verdipapirfondenes forening sparer menn i tillegg over dobbelt så mye i aksjefond enn kvinner.

– Den lave kvinneandelen burde tilhøre forrige årtusen, mener daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug.

Saken fortsetter under bildet

MANNSTUNGT: Daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug, mener kvinneandelen på børsen tilhører forrige årtusen. Foto: Privat

Daglig leder i AksjeNorge, Kristin Skaug, mener kvinneandelen på børsen tilhører forrige årtusen. Foto: Privat

Aksjesparing er i vinden, og bare hittil i år har Oslo Børs fått mer enn 70.000 nye aksjonærer. Av disse nye aksjonærene er 68 prosent under 40 år.

– Det har vært en kraftig økning i antallet som investerer både blant kvinner og menn. Men forholdstallet mellom kjønnene har forblitt omtrent det samme, sier Skaug.

De siste årene har det vært en rekke tiltak for å få kvinner til å spare mer i aksjer og fond. Mest kjent er DNBs kampanje #huninvesterer, som ble startet i fjor og fremdeles holder det gående med blant annet egen nettside og Facebook-gruppe.

AksjeNorge opprettet i fjor Facebook-gruppen AksjeJentene, et nettverk for jenter som vil lære mer om sparing i aksjer og aksjefond.

– Gruppen ble mer populær enn jeg hadde forventet, og har nå 9000 medlemmer, forteller Skaug.

Les også: Tre ting å tenke på for en bedre økonomi

Startet kvinnegruppe

Det finnes også flere private initiativ for å få kvinner til å ta bedre grep om egen økonomi. I begynnelsen av 2019 var Beate Engelschiøn med på å starte Facebook-gruppen «Moneypenny Norge – Kvinner om aksjer og personlig økonomi», den norske versjonen av en gruppe som allerede fantes i Sverige og Danmark.

Gruppen har nå over 20.000 medlemmer.

– Jeg jobber som økonomisk rådgiver i Nav, og har sett at kvinner ofte kommer dårligere ut økonomisk, blant annet ved samlivsbrudd. Vi kvinner har en tendens til å ta lite langsiktige valg ved å la mannen investere, mens vi selv bruker penger på pynteputer og fotballsko til barna, forteller Engelschiøn.

Saken fortsetter under bildet

FELLESSKAP: Beate Engelschiøn har vært med på å starte Facebook-gruppen «Moneypenny Norge – Kvinner om aksjer og personlig økonomi», som nå har over 20.000 medlemmer. Foto: Privat

Beate Engelschiøn har vært med på å starte Facebook-gruppen «Moneypenny Norge ? Kvinner om aksjer og personlig økonomi», som nå har over 20.000 medlemmer. Foto: Privat

Hun tror det er flere årsaker til at kvinner i mindre grad enn menn sparer i aksjer og fond.

– Kvinner har gjerne lavere inntekt og dårligere råd, og er derfor redde for å tape pengene sine. Jeg mener dessuten bankene har forsømt seg ved å ikke i større grad henvende seg til kvinner. Børsen fremstilles som et veldig maskulint sted, påpeker hun.

Hun mener også mediene bidrar til å skremme kvinner fra å investere, med store overskrifter og krisebeskrivelser hver gang børsene faller.

– Det er selvfølgelig viktig å være klar over at det er en viss risiko ved å sette pengene sine i aksjer og fond, men at børsene svinger, er helt naturlig. Det er derfor man bør ha minst fem års tidshorisont på sparingen, sier hun.

Les også: Slik sparer studenten Oda (21) 40.000 kroner i året

Behov for egne fora

Engelschiøn mener bankene og det profesjonelle miljøet har blitt flinkere til å henvende seg til kvinner, men at det fremdeles er behov for egne økonomifora for kvinner.

– Jeg får tilbakemelding om at Facebook-gruppen oppleves som et trygt sted å stille de dumme spørsmålene. Tonen i andre børsfora kan være litt hard, mener hun.

Selv begynte Engelschiøn for alvor å investere for seks – sju år siden, og investerer nå både i aksjer og fond.

– Jeg opplevde det som utilgjengelig, og trodde man måtte ha både mer penger og mer kunnskap for å investere. Mannen min, derimot, har investert siden studietiden, sier hun.

BØRSEN: Beate Engelschiøn mener børsen fremstilles som et veldig maskulint sted.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Beate Engelschiøn mener børsen fremstilles som et veldig maskulint sted. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Les også: – Foreldre tar opp forbrukslån for å gi barna «arv»

Få en aksjevenn

Hundvebakke tror det har mye å si at man skaper et miljø der man diskuterer økonomi og det å investere.

– Min interesse for aksjer og investeringer har forplantet seg i hele omgangskretsen, plutselig virker det som om alle snakker om det, sier hun.

Hun anbefaler å få seg en aksjevenn.

– Prøv å finne noen rundt deg som holder på med dette, og som kan forklare deg hvordan det fungerer. Kanskje har du en venn eller kollega som har mye kunnskap. Du kan også gjøre som meg, å avtale et møte med banken, sier hun, og legger til at det også ligger mye informasjon på nett.

– Det er ikke så mye du trenger å vite for å for eksempel komme i gang med fond. Det er greit å vite at det kommer til å svinge, men for meg var i alle fall praksis den beste læremesteren. Og så får man mer kunnskap etter hvert, sier hun.

Hun mener det å investere gir utbytte utover det rent økonomiske.

– Det er veldig spennende å følge med. Ved å holde seg oppdatert på aksjemarkedet, får du virkelig tatt pulsen på samfunnet. Jeg har alltid vært samfunnsengasjert, men det er først nå jeg har tatt innover meg mye økonomien påvirker samfunnet og omvendt, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aksjer og aksjefond

Hva er en aksje?

Ikke alle vet hva en aksje og et aksjefond er. Nordea har denne forklaringen:

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap. Det betyr at når du kjøper en aksje, blir du medeier av det selskapet du investerer i.

Et aksjeselskap har et visst antall aksjer totalt, der hver enkelt aksje har samme verdi. Når man snakker om hvor stor eierandel man har, refererer man til hvor mange aksjer man eier i forhold til det totale antallet aksjer i selskapet. Du kan investere i enkeltaksjer, aksjefond og/eller kombinasjonsfond.

Hva er forskjellen på aksje og aksjefond?

Den største forskjellen på aksje og aksjefond er at når du sparer i fond, er det en profesjonell forvalter som velger ut og plasserer pengene dine i de aksjene forvalteren mener kan gi deg best mulighet for avkastning.

Ved investering i enkeltaksjer er det du selv som må gjøre denne vurderingen. Det krever tid og større kjennskap til de enkelte selskapene. Sparing i enkeltaksjer er også forbundet med høyere risiko, og for å oppnå samme risikospredning som i et fond må man investere i mange ulike aksjer, noe som kan være vanskelig å oppnå.

Dersom du har interesse for og kunnskap om aksjemarkedet, kan aksjehandel på nett være noe for deg. Dersom du har mindre kjennskap til dette, anbefales det å spare i aksjefond.

Mer fra Dagsavisen