Nyheter

– Det er vanskelig for oss å tenke på et annet sted å bo enn i Gamlebyen

For 21 år siden flyttet familien Mynttinen inn i Voldgaten 1 i Gamlebyen. Avbrutt av seks år i pappa Jaris hjemland, har huset på hjørnet de siste sju årene igjen vært «familieborgen» i festningsbyen.

Bilde 1 av 2

Skjønt det å bruke begrepet borg om huset til familien Mynttinen er en stor overdrivelse. De fleste som besøker festningsbyen, har garantert latt seg sjarmere av huset som oser av familiehygge og velkommen-inn-stemning … med hanen Ravi spankulerende foran inngangsdøra.

Tjenester forsvinner

Tina Cecilie Mynttinen (46) og ektemannen Jari (47) er sammen med barna Caia (17), Liam (16), Kian (10) og Dali (8,5) en få barnefamilier bosatt i Gamlebyen. Tina Cecilie har vokst opp i Vaterland, nå bor hun kun et steinkast fra barndomshjemmet.

– Det er vanskelig å tenke på et annet sted å bo. Selvfølgelig er det spesielt for meg som hadde mine barndomsvenner her i Gamlebyen, hvor vi også kunne kjøpe det vi trengte. Jeg registrerer diskusjonen om hvordan man skal beholde Gamlebyen som «en levende bydel». Men dessverre er mye tappet ut av festningsbyen allerede da banken, posten, apoteket, vinmonopolet og Lægene i Gamlebyen valgte å flytte ut, sier Tina.

– Legekontoret lå rett over gata for oss. Vi trengte ikke å ringe for å bestille time, det gikk raskere å gå de få meterne fra inngangsdøra, smiler hun.

Les også: – Et strategisk grunnlag for Fredrikstad kommune til å skape liv og lys i tomme, flotte bygg (+)

Vanskelig valg om biltrafikk eller ei

Mynttinens hus har en sjarmerende bakgård som har plass til både hønsehus og uteplass. Det er stille i Gamlebyens gater når Demokratens journalist besøker familien. Slik er det selvfølgelig ikke alle dager i året.

– Det er som regel en rolig stemning her inne på kveldene. Men i turistsesongen syder det selvfølgelig av liv, og under Månefestivalen kan vi sitte i hagen og få en gratis konsert. Det er hyggelig at det skjer noe rundt oss, mener Jari som heller ikke føler at trafikken i Gamlebyen er noe problem.

– Det kunne selvfølgelig ha vært idyllisk med en festningsby hvor kun beboerne fikk kjøre inn, men for næringslivet tror jeg det hadde skapt store problemer. Hvorvidt det skal være en bilfri bydel eller ikke er et vanskelig valg synes jeg. Hvis trafikken kommer til å medføre skade på grunnmurer og hus, må Gamlebyen stenges for trafikk.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

Tina Cecilie Mynttinen (46) og ektemannen Jari (47) er sammen med barna Liam (16), Caia (17), Kian (10) og Dali (8,5) en få barnefamilier bosatt i Gamlebyen. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Mathall og kontorfellesskap i kaserna 

Jari Mynttinen er IT-konsulent med arbeidsplass i Oslo og Tina helsesykepleier i Sarpsborg. I koronapandemien er det hjemmekontor som gjelder for Jari. Det har fått ham til å tenke på alternativ bruk av det ledige arealet Forsvarsbygg eier.

– Det er selvfølgelig trist at kaserna står tom. Men mulighetene er mange, vi bor jo ikke utenfor Fredrikstad sentrum. Med gratis ferje over til Vestsiden – hvor jernbanestasjonen, Værste-området og gågata kun er noen skritt fra ferjeleiene – er faktisk Gamlebyen sentralt plassert, mener Jari.

– Kaserna er stor, og trenger mange leietakere, jeg er likevel overbevist om at et kontorfellesskap hadde passet ypperlig i denne bygningen. Vi ser allerede nå hvordan koronaen har forandret synet på hvor medarbeidere kan jobbe.

Tina er enig i ektemannens tanker:

– Bygninger skal ikke stå tomme, vi må få etablert virksomheter som trekker folk hit. Med den Internasjonale skolen, en privatpraktiserende psykolog og en fotpleier var det for inntil fire år siden i alle fall litt aktivitet i kaserna. Jeg mener kommunale tjenester og bankkontorer hadde egnet seg fint i den tidligere infanterikaserna. Nå er det ikke ofte folk flest besøker banken, men tenk deg å avtale tid og gjennomføre møtet her i historiske Gamlebyen. Det hadde mange satt pris på.

– Jeg har ikke besøkt mathallen i Oslo, men vært innom Helsinkis tradisjonsrike mathall. I spesialbutikkene tilbys det fisk, kjøtt, grønnsaker, ost, kaffe og te og mye mer – rett og slett kvalitetsmat. Jeg vet ikke om kaserna hadde egnet seg til å bli en mathall, men en omgjøring etter mal fra finske saluhaller ville garantert gitt mange besøkende til Gamlebyen.

– I tillegg må markedsføringen av ledige lokaler bli bedre, skyter Jari inn.

– Jeg har til gode å se en annonse i aviser og på ulike nettsteder som vekker oppmerksomhet og trekker fram Gamlebyens sterke sider for etablering av en virksomhet.

Les også: – Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+)

Festningsbyen og Asia

Tina og Jari Mynttinen er selvfølgelig smidd i hymens lenker i Østre Fredrikstad kirke. Jari anslår at det bor i overkant av 400 mennesker innenfor vollene i Gamlebyen.

– Vi gjorde oss noen tanker om vi virkelig skulle bosette oss med små barn i festningsbyen, minnes Tina.

– Først og fremst siden barna kom til å ha få lekekamerater. Dette er noe vi har hatt fokus på når barna var små, og ikke fikk lov til å gå alene til klassekamerater på Kongsten. Men det har gått fint, smiler hun.

Familiens yngste medlem, åtte år gamle Dali, reiser med mamma til Skjeberg når hun skal dyrke sin nye fritidsaktivitet på hesteryggen. Men bostedsplass som voksen er hun ikke tvil om:

– Jeg kan virkelig tenke meg å bo her i Gamlebyen når jeg blir stor!

Selv om tenåringen Caia bor og tar pianotimer i festningsbyen har hun mer sans for moderne arkitektur.

– Drømmen er å bo en periode i Asia, i en moderne leilighet.

Helt naturlig å bo her

Én ting har likevel Mynttinens barn til felles. De har alle opplevd at venner har spurt om hvordan det er å bo midt i Nord-Europas best bevarte og flere hundre år gamle festningsby.

– Tja, hva skal man svare på det? Vi forstår hvorfor de stiller spørsmålet. Men for oss er det jo helt naturlig, vi har lissom blitt vant til det, sier søsknene Caia, Liam, Kian og Dali.

Dali og broren Kian tar godt vare på hanen Ravi og hønene som har eget hus i familiens bakgård. Åtte år gamle Dali er overbevist om en ting: – Jeg kan virkelig tenke meg å bo her i Gamlebyen, også når jeg blir stor!

Dali og broren Kian tar godt vare på hanen Ravi og hønene som har eget hus i familiens bakgård. Åtte år gamle Dali er overbevist om en ting: – Jeg kan virkelig tenke meg å bo her i Gamlebyen, også når jeg blir stor! Foto: Tomm Pentz Pedersen

Mer fra Dagsavisen