Nyheter

Ønsker flere Fredrikstad-mager til forskning

– Kvinner som har født for 6 til 12 måneder siden kan komme å sjekke seg gratis i Fredrikstad, sier forsker Sandra Bjordal Gluppe.

Delte magemuskler kan oppstå hos kvinner etter fødsel, og er en seperasjon av bindevevet mellom de rette magemusklene.

– Vi vet per dags dato ikke om trening og enkelte øvelser kan redusere forekomst av delte magemuskler etter fødsel. Forskning på denne tilstanden og kvinnehelse generelt etter fødsel kan bidra til bedre oppfølging av kvinner etter fødsel, forteller doktorgadsstipendiat og fysioterapeut Sandra Bjordal Gluppe.

Bakgrunn: Tilstanden rammer slanke kvinner og overvektige menn (Demokraten+)

Mange er usikre

Hun inviterer nå alle Fredrikstad-kvinner som har født for mellom 6 og 12 måneder siden til å komme på Fredrikstad Idrettsmedisin sine lokaler der de får en gratis undersøkelse med ultralyd, for å se om de har delte magemuskler eller ikke.

– Fordi mange er usikre på om de har delte magemuskler eller ikke, har vi nå åpnet for gratis forundersøkelser hvor man kan booke time for å sjekke dette kjapt. Hvis man har det, vil man få mulighet til å stille opp i selve studien. Allerede førstkommende onsdag, er i jeg i Fredrikstad og kvinner kan komme å sjekke seg, sier Bjordal Gluppe.

Deltakelse i selve studien innebærer å stille opp til testing to ganger, cirka 1 time pr gang.

– Etter første testdag vil du tilfeldig trekkes til en trenings- eller kontrollgruppe. Treningsgruppen skal gjennomføre et hjemmetreningsprogram 5 ganger i uka på cirka 10 minutter per økt. Kontrollgruppa skal leve som normalt, men unngå å trene magen spesifikt. Etter 12 uker møter du opp til retesting.

Studien er åpen for inkludering frem til våren 2021, og foregår både i Fredrikstad, Oslo og på Nøtterøy:

21.oktober i Fredrikstad: Fredrikstad Idrettsmedisin sine lokaler (Farmanns gate 2, 1607 Fredrikstad).
23. oktober på Nøtterøy: Active Fysioterapi og Manuellterapi sine lokaler (Danholmen 3, 3128 Nøtterøy).
27.oktober i Oslo: Norges idrettshøgskole (Sognsveien 220, 0863 Oslo).
Time for forundersøkelsen bookes her. Undersøkelsen tar cirka 15 minutter.

Du kan lese mer om prosjektet på Facebook-siden Doktorgradsprosjekt om delte magemuskler etter fødsel.

Les også: Derfor tviholder barnehagene på medbrakt mat og frukt (Demokraten+)