Nyheter

Avslørte storstilt dyresmuglingsforsøk

I to bulgarskregistrerte biler fant tollerne ved Svinesund til sammen ni valper og tre fugler.

Natt til mandag stanset politiet først den ene av de to dyrelastede bilene som kom inn i landet over den gamle Svinesundbrua. Etter en kort prat med sjåføren, en bulgarsk mann i slutten av 40-årene, overlot politibetjentene både ham og bilen til Tolletaten for videre kontroll.

– Han forklarte først at han skulle til Norge for å besøke en venn, men det viste seg etter hvert at han selv var midlertidig bosatt her til lands i forbindelse med en jobb, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Avslørte både alvorlig bremsesvikt og forsøk på sigarettsmugling

Slurvete papirarbeid

Tollinspektørene bestemte seg for å se nærmere på hva mannen hadde med seg i bilen, og det var da de oppdaget fem hundevalper av forskjellige raser i hvert sitt bur.

– Det er foreløpig uavklart hvilke raser det er snakk om. Sjåføren hadde med seg noen hundepass, men disse var ikke ordentlig utfylt, og han hadde heller ikke kjøpskontrakter, utdyper Grandahl.

Kun kort tid etter kom nok en bulgarskregistrert bil inn via samme grenseovergang, og også her var det kun en person i bilen, nok en mann i 40-årene med samme nasjonalitet som bilen.

– Han sa han skulle til Norge for å jobbe, men hadde med seg fire cocker spaniel-valper og tre fugler. Heller ikke han hadde papirarbeidet i orden, sier Grandahl.

– Alle disse dyrene skulle dessuten uansett vært deklarert på tollstasjonen, legger han til.

Les også: Forsøkte å skjule smuglersigaretter og -sprit blant lovlige varer

Verdien på de ni valpene er anslått til 135.000 kroner

Verdien på de ni valpene er anslått til 135.000 kroner. FOTO: Tolletaten

Dyrebar bagasje

Tolletaten har anslått at de ni hundene har en samlet verdi på 135.000 kroner, og både de og de tre fuglene ble beslaglagt. Dyrene er nå hentet av Mattilsynet, som har fraktet dem videre til karantene på et dyrehotell ved Gardermoen.

– Det er foreløpig ikke avgjort hva som skjer med disse dyrene, men de får stell og det de trenger der oppe mens man venter på en avklaring, sier Grandahl

Politiet etterforsker nå saken, og gjennomfører blant annet avhør av de to mennene som uansett kan vente seg en saftig bot for smuglingsforsøket. Ifølge Tolletaten er det grunnlag for å se de to smuglingsforsøkene i sammenheng.

– Vi mener disse to bilene og sjåførene har noe med hverandre å gjøre, i og med at begge kommer fra Bulgaria og kom inn i Norge så kort tid etter hverandre, sier Grandahl.

Les også: Tolletaten beslagla verktøy til en verdi av minst 200.000 kroner

Økt hundesmugling

Som Demokraten har omtalt ved flere tidligere anledninger, kan disse sakene i verste fall ende med at dyrene blir avlivet dersom de som forsøker å smugle dem inn ikke er interessert i å finne en annen løsning.

– De som hadde med seg valpene og undulatene inn i landet, har anledning til å kjøpe dem ut og fortolle dem, så deres videre skjebne avgjøres i samråd med eierne. Vi håper absolutt at denne saken får en lykkelig slutt, understreker Grandahl.

Siden koronapandemien gjorde sitt inntog i Norge i mars, har tollerne ved Svinesund beslaglagt minst 14 hunder. Til sammenlikning ble det avslørt en eller to forsøk på hundesmugling i deres dekningsområde mellom mars og september i fjor, og seksjonssjefen bekrefter nå det han har vært forsiktig med å fastslå tidligere.

– Vi har helt klart sett en økning i denne typen saker det siste drøye halvåret, avslutter han.

Les også: Advarer mot hundemarkedets skyggesider (Demokraten+)

De tre undulatene må også i karantene mens deres videre skjebne avgjøres.

De tre fuglene må også i karantene mens deres videre skjebne avgjøres. FOTO: Tolletaten

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: