Nyheter

– Folk må få lov til å tro på hva man vil. Krenking er vondt

Skoleelevene Adrian Aune, Bleona Selimi og Tuva Raae fra Haugeåsen ungdomsskole er overbevist om at dialogdagen med kristne og muslimske trossamfunn er viktig.

Bilde 1 av 4

Fredag inviterte Dialogforum Østfold Haugeåsens 10.-klassinger til dialogdag i Fredrikstad sentrum. Med arbeidstittelen «Ingen er bare det du ser» ble elevene delt i tre grupper, hvor besøk i Fredrikstad domkirke og moskeen i Gunnar Nilsens gate opprinnelig sto på planen. Men på grunn av koronasituasjonen ble samlingen i den lokale moskeen flyttet til St. Croix huset.

Hvor kommer du fra?

Daglig leder i Dialogforum, Tariq Alsagoff, formidlet kunnskap om moskeen, menneskene som bruker den og deres tro. Det var en oppmerksom gruppe tiendeklassinger som løftet hodet når Alsagoff spurte:

– Hvor mange sider er det i bøkene deres om islam?

Svaret ga han smilende selv:

– I 10. trinn er det én side!

Tariq Alsagoff har arabisk far og etnisk norsk mor. Det ble humring i salen når Alsagoff fortalte hva han bruker å svare når folk spør hvor han kommer fra.

– Jeg kommer fra mors mage.

(Saken fortsetter under bildet) 

Tariq Alsagoff fra Dialogforum Østfold tok med elevene på en visuell reise til moskeen i Gunnar Nilsens gate – og menneskene som bruker den og deres tro.

Tariq Alsagoff fra Dialogforum Østfold tok med elevene på en visuell reise til moskeen i Gunnar Nilsens gate – og om menneskene som bruker den og deres tro. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Krenking er vondt

Tro og lære om moskeen i Fredrikstad, som eies av foreningen Masjid Darussalam, vekket stor interesse hos elevene. Hvordan forsamlingslokalet ser ut innvendig, var noe elev Adrian Aune hadde lurt på.

– Jeg har ofte gått forbi moskeen i Gunnar Nilsens gate. Bygningen har sett så liten ut synes jeg. Men i dag fikk jeg se hvordan den er innvendig og lært mye nytt.

Les også: 
Gruppa som gir håp for mennesker som sliter med ensomhet, utenforskap og manglende livsglede (+)

Bleona Selimi er muslim og fra Kosovo.

– Dialogforum Østfold gjør en viktig jobb ved å arrangere disse dagene. Jeg har selv følt og opplevd krenkelse både mot kristne og muslimer. Når jeg går sammen med en venninne som bruker hodeplagg føler jeg vi blir sett stygt på, sier Bleona, som selv har tatt valget om å ikke bruke hodeplagg.

– Når jeg er i hjemlandet mitt under Id eller ramadan bruker jeg det når vi går til bønn. Min klare oppfordring til alle er: Folk må få lov til å tro på hva man vil. Krenking er vondt.

Bleonas venninne Tuva Raae synes det er spennende å lære om ulike religioner.

– Jeg og Bleona har ulik bakgrunn, men er likevel bestevenner. Det er veldig bra å ha en slik dag hvor vi får treffe og lære mer om troen til både kristne og muslimer. Forhåpentligvis opplever vi et generasjonsskifte i forhold til aksept av ulike trosretninger – i klassemiljøet sitter vi jo blandet, med ulik og tro og etnisitet.

Tariq Alsagoff er daglig leder i Dialogforum Østfold som fredag arrangerte dialogdag for 170 elever fra 10.-trinn ved Haugeåsen ungdomsskole.

Tariq Alsagoff er daglig leder i Dialogforum Østfold som fredag arrangerte dialogdag for 170 elever fra 10.-trinn ved Haugeåsen ungdomsskole. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Stiftelsen Dialogforum Østfold eies av kristne og muslimske trossamfunn og organisasjoner i fellesskap. Grunnverdiene fellesskap, toleranse og respekt, med mål om å motvirke fordommer mot mennesker som tror og tenker annerledes enn en selv, var budskapet i dialogdagen som ble arrangert i Fredrikstad.

Fredag fikk 10.-klassinger fra Haugeåsen ungdomsskole lære mer om tro og virke i moskeen som eies av foreningen Masjid Darussalam.

Fredag fikk 10.-klassinger fra Haugeåsen ungdomsskole lære mer om tro og virke i Fredrikstad-moskeen som eies av foreningen Masjid Darussalam. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Les også: 
– Min yngste sønn trodde at lærerne ikke visste at det gikk an å være homofil (+)

Mer fra Dagsavisen