Nyheter

– Årets TV-aksjon har et tema alle kan relatere seg til

Prosjektleder Anne Skauen og kunstnerisk leder Solveig Egeland er stolt av at Håpets katedral er samarbeidspartner til årets aksjon.

Bilde 1 av 4

TV-aksjonen søndag 18. oktober går til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. Målet med prosjektet Håpets katedral i Fredrikstad er å mobilisere mot ødeleggelse av havet.

– Bedre kunne det ikke ha passet. Da vi hørte at WWF (Verdens naturfond)  fikk årets TV-aksjon reiste vi rett inn til Oslo og fortalte om prosjektet vårt Håpets katedral. Plastforsøpling i havet er et tema alle kan relatere seg til, selv om man bor i innlandet, sier Anne Skauen til Demokraten.

Barnehagebarn, biblioteksjefen og en sjaman

NRK TV-aksjonen responderte umiddelbart og samlet nylig teamet bak Håpets katedral på Isegran, representanter fra WWF og det flerreligiøse nettverket i kunstprosjektet.

– Verdens naturfond ville vite mer om hvordan religiøse ledere spiller en rolle i prosjektet, og dermed også i årets TV-aksjon. Eirik Myrhaug er en av våre gode støttespillere i det flerreligiøse arbeidet som deltok under NRK-opptakene. Eirik er sjaman og har et sterkt forhold til naturen. Han har vært med oss ved flere anledninger og delt både dikt og tekster knyttet til viktigheten av naturvernet, forteller Skauen.

– I innslagene som sendes søndag får TV-seerne også se femåringer fra Smertulia barnehage på Kråkerøy synge om bord i Håpets katedral. I tillegg tok biblioteksjef Tora Klevås sporty på seg utfordringen med å padle «stafettbøssa», tilføyer  Solveig Egeland.

Kronikk: 
«Når man deltar i et prosjekt som Håpets katedral, eller frivillig arbeid, vokser man som menneske»

(Saken fortsetter under bildet) 

Biblioteksjef for Fredrikstad-bibliotekene, Tora Klevås, tok padleåra fatt for å sende stafettbøssa videre når NRK-teamet var på Isegran.

Biblioteksjef for Fredrikstad-bibliotekene, Tora Klevås, tok padleåra fatt for å sende «stafettbøssa» videre når NRK-teamet var på Isegran. Foto: Håpets katedral

Sammen mot ødeleggelse av havet

Ifølge WWF ender åtte millioner tonn plast hvert år i havet. Midlene som samles inn under TV-aksjonen skal gå til konkrete tiltak der problemene er størst. Som aksjonen selv skriver: «Årets TV-aksjon skal ta plasten ved rota». Derfor blir aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. WWF har som mål at null plast skal være på avveie i 2030.

Selv om plast i havet er noe som berører oss alle er det ifølge Fiskeribladet 25 kommuner som boikotter årets TV-aksjon – det er i hovedsak innlandskommuner som misliker at WWF ble tildelt TV-aksjonen 2020. Årsaken er WWFs engasjement mot felling av ulv og WWF-Internationals motstand mot hvalfangst.

– Det er synd at noen kommuner velger å ikke være med på grunn av organisasjonens holdning til rovdyr. Men jeg tror faktisk dette styrker aksjonen. Vi må kunne være uenige om noe, men samtidig stå sammen mot ødeleggelse av havet, mener Anne Skauen i Håpets katedral.

(Saken fortsetter under bildet) 

###

Eirik Myrhaug er sjaman og støttespiller i det flerreligiøse arbeidet med Håpets katedral i Fredrikstad. Ved flere anledninger har han delt både dikt og tekster på Isegran – knyttet til viktigheten av naturvernet. Foto: Håpets katedral 

Les også: 
Solveig Egeland: – Hvor stor må ei hytte være for å nyte en kopp kaffe på trappa? (+)

Speidergudstjeneste i katedralen

På grunn av koronapandemien blir det i år ingen som kommer til å gå fra dør til dør med fysiske bøsser. TV-aksjonen samler inn penger digitalt i samarbeid med tjenesten Spleis. Håpets katedral har også opprettet en digital bøsse til innsamlingen.

For dem som ønsker å legge søndagsturen til Isegran og Håpets katedral lover Anne Skauen og Solveig Egeland å være på plass.

– Alle er velkomne innom på søndag, vi er her. Ta gjerne med kaker eller produkter du kan tenke deg å selge til inntekt for TV-aksjonen – så ordner vi en plass, oppfordrer Anne Skauen.

(Saken fortsetter under bildet) 

Hos selskapet Biobe AS har Solveig Egeland og frivillige smeltet om gamle plastkasser til takplater i ulike farger. Nå er noen av disse prøvemontert på Håpets katedral.

Hos selskapet Biobe AS har Solveig Egeland og frivillige smeltet om gamle plastkasser til takplater i ulike farger. Nå er noen av disse prøvemontert på Håpets katedral. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Les også: 
Flere tonn bitte små plastkuler er plukket opp langs Oslofjorden 

Tre fra Slottsparken 

Solveig Egeland minner om søndagens speidergudstjeneste i katedralen. Samtidig kan du se hvordan arbeidene med det 120 kvadratmeter store byggverket på prammen stiger fram.

– Nå har vi løftet på plass stokkene som blir inngangsportalen til Håpets katedral. «Alma og Ask» tar virkelig med seg naturens egen historie inn i prosjektet. Hvor «Alma» i 1830 startet livet som en liten buske i Slottsparken før den kneiste 16 meter over bakken – og «Ask» fra hagen til den amerikanske ambassaden i Nobels gate i Oslo. På grunn av sykdom måtte dessverre trærne felles, men nå får de nytt liv i håpets prosjekt. Vi har også startet prøvemontering av takplatene som er smeltet om fra gamle plastkasser, avslutter Egeland.

Det 190 år gamle treet som ble felt i Slottsparken får nytt liv i inngangsportalen til Håpets katedral. Solveig Egeland viser årringdateringene.

Det 190 år gamle treet som ble felt i Slottsparken får nytt liv i inngangsportalen til Håpets katedral. Solveig Egeland viser årringdateringene helt tilbake til 1830. Foto: Tomm Pentz Pedersen  

Les også: 
Gruppa som gir håp for mennesker som sliter med ensomhet, utenforskap og manglende livsglede (+)

Mer fra Dagsavisen