Nyheter

Avslørte både alvorlig bremsesvikt og forsøk på sigarettsmugling

Da den bulgarske vogntogsjåføren fikk hastverk med å komme seg videre etter kontroll, ante vegvesenets mannskaper ved Svinesund ugler i mosen, og sendte tungbilen videre til tollerne for en ekstra sjekk.

Fredag jobbet de to kontrolletatene ved grensa godt sammen, og fikk stoppet både et kjøretøy med alvorlige tekniske mangler og et relativt stort smuglingsforsøk i samme slengen.

Først ble det bulgarskregistrerte vogntoget tatt inn til kontroll av Statens vegvesen, der det ble avdekket at ingen av hjulene på tilhengeren bremset.

– Den hadde ikke bremser i det hele tatt. Da sjåføren var veldig interessert i å komme seg videre til bestemmelsesstedet, så fattet våre mannskaper at noe var galt, opplyser vegvesenet i en pressemelding.

Les også: Tolletaten beslagla verktøy til en verdi av minst 200.000 kroner

Bagger med røyk

I tillegg til å avskilte hengeren på stedet, kontaktet kontrollørene derfor Tolletaten, som holder til i nabobygget ved Svinesund, med tips om at de burde ta en nærmere kikk på trekkvogna.

– Dermed ble tungbilen, som da var på vei videre, hentet tilbake igjen til Svinesund for en ekstra sjekk, forteller seksjonssjef Wenche Fredriksen ved Svinesund tollsted til Demokraten.

Hun bekrefter videre at sjåføren, en bulgarsk mann, hadde vært svært opptatt av å få satt igjen den avskiltede hengeren slik at han fikk kjørt trekkvogna dit han skulle. Mannen hadde for øvrig også med seg lovlige varer i tilhengeren, som allerede var deklarert.

Ved en skanning av lastebilen ble det avslørt at det var forsøkt skjult 20.000 sigaretter.

– De ble funnet i noen bagger i overkøya i førerhytta. Sjåføren forklarte at han hadde hatt med seg disse fra Bulgaria, men sa ingenting om hva han skulle videre med dem. Det ble samtidig funnet en teleskopbatong, som heller ikke er lovlig, og som derfor også ble beslaglagt, utdyper Fredriksen.

Sjåføren forklarte at han hadde tatt med seg de 20.000 sigarettene fra hjemlandet. FOTO: Tolletaten

Verdifullt samspill

De udeklarerte sigarettene utgjør 70.000 kroner i unndratte avgifter, og den bulgarske trailersjåføren er anmeldt til politiet for smuglingsforsøket.

– Han har fått en bot fra dem på 75.000 kroner, i tillegg til å miste varene.

I kjølvannet av aksjonen, berømmer vegvesenet det gode samarbeidet de har med tollerne på grenseovergangene ved Svinesund og Ørje – noe som også understrekes av seksjonssjefen i Tolletaten.

– Det fungerer veldig godt begge veier. Vi holder til vegg i vegg, og tipser hverandre om saker som kan være av interesse, så det er noe vi setter veldig stor pris på, fastslår Fredriksen.

Les også: Vegvesenet oppdaget livsfarlig feil under bremsetest

Tysk arbeider alkohol-tatt

Også søndag kveld fikk tollerne ved Svinesund stanset et smuglingsforsøk. Denne gangen var det en polskregistrert varebil som skjulte ulovligheter.

Den tyske sjåføren forklarte at han skulle til Norge for å jobbe, og det ble besluttet å se nærmere på hva han hadde med seg.

– Denne bilen ble også skannet, og da så man at det var smuglervarer i lasterommet. Det viste seg å være 158 liter øl og 21 liter vin, opplyser Wenche Fredriksen.

Dette utgjør 12.000 kroner i unndratte avgifter, og i tillegg til at varene ble beslaglagt, kan den tyske mannen vente seg en bot for smuglingsforsøket.

Les også: Forsøkte å skjule smuglersigaretter og -sprit blant lovlige varer