Nyheter

113.000 kroner betalte NRK i 1982 for eiendommene til Fredrikstad kommune – nå skal de selges

Om to år er planen å starte NRK-sendingene fra nye lokaler i Fredrikstad sentrum. Distriktsredaktør Grete Ruud mener flyttingen er et riktig valg.

Bilde 1 av 2

NRKs distriktskontor i Gamlebyen har 40 årsverk på lønningslista. Statskanalen eier Tøihusgaten 41/43 inkludert halve fengselsbygget.

– Arealet NRK Østfold har i dag er på ca. 3 500 kvadratmeter der en del er ubenyttet på loft og den gamle delen som har vært fengsel. Mye av arealet består av lange ganger og mindre kontorer, noe som ikke er ideelt for den måten vi produserer på i dag, sier redaktør Grete Ruud.

– Lokalene i Gamlebyen er sjarmerende, men ikke spesielt hensiktsmessige for et moderne mediehus.

– Et riktig valg

NRK-butikken i Gamlebyen er historie, og om to år må skoleklasser og besøksgrupper ta turen til sentrum for å se hvordan en radio- og TV-kanal fungerer.

– NRK-butikken ble lagt ned for halvannet år siden, alt salg av NRK-effekter er på nett nå. Jeg vil anslå at vi i snitt har besøk av en skoleklasse en gang i måneden. Det hoper seg som regel opp før sommeren, forteller Ruud som mener flyttingen er en riktig strategi:

– Jeg mener det er et riktig valg, men jeg kommer helt sikkert til å savne en arbeidsvei som er spesiell. De historiske omgivelsene, livet i gatene som skifter karakter fra høsten og vinteren til travelheten i turistsesongen.

Kjøpte eiendommen for 113.000 kroner

– Det fortelles at Fredrikstad kommune, ved daværende ordfører Wilhelm Thøgersen, solgte eiendommen til NRK for den nette sum av 50.000 kroner I 1982?

– Det er mange historier rundt dette, sier Ruud ... dette er riktig versjon:

– Ordfører Thøgersens yndlingshistorie rundt salget av det gamle Sykehuset og Hospitalet (Tøihusgaten 41/43, inkludert halve fengselsbygget) var at NRK hadde fått det for ei krone. For noen år siden sjekket vi i arkivet for å se om det var riktig. Sannheten er at NRK betalte 113.000 kroner for bygningsmassen. Bakgrunnen var at kommunen ønsket å beholde NRK-kontoret her, og bygge et mediemiljø. Sentralt i denne strategien var også Institutt for Journalistikks etablering i Fredrikstad i 1980.

– Så må det sies at NRK siden overtakelsen har lagt ned flere titalls millioner kroner i utvikling i bygget, teknisk infrastruktur og ikke minst i fjernsynsbygget vi bygget mot Kasernegaten – som er en integrert del av mediehuset NRK Østfold i Gamlebyen.

(Saken fortsetter under bildet) 

NRK Østfold distriktsredaktør Grete Ruud og tillitsvalgt Odd Skjerdal

– Lokalene i Gamlebyen er sjarmerende, men ikke spesielt hensiktsmessige for et moderne mediehus, sier distriktsredaktør Grete Ruud. Foto: Erik Wiggo Larsen 

IP-teknologi og videojournalister

– Gjør dagens sendeteknikk det enkelt å etablere distriktskontoret i nye lokaler?

– Dagens teknologi for avvikling av TV-sendinger er i større grad enn tidligere basert på «hyllevare-PCer», noe som gjør installasjonene enklere og rimeligere. IP-teknologien for distribusjon av både lyd og video er i stadig utvikling, noe som gjør at video og lyd går via datanettverk istedenfor dedikerte lyd– og videokabler.

Da distriktsredaktør Grete Ruud satt seg i redaktørstolen i 2013 var det 51 årsverk på kontoret. Nå kreves det at alle i redaksjonen kan beherske både intervjuteknikk og kamera.

– I mediebransjen, som i mange andre bransjer, er kompetansebehovet i endring. Videjournalistikk er en viktig kompetanse i distrikts-divisjonen i NRK. Vi har jobbet mye med at fotografer skal lære seg å intervjue og at journalister skal lære seg å bruke kamera. En dyktig fotograf vil alltid være attraktiv arbeidskraft, men for å få jobb på et distriktskontor i NRK må vedkommende også kunne intervjue, avslutter Ruud.

Leiemarkedet passer best

Sven Evjenth i NRK Eiendom sier flyttingen er en konsekvens av at distriktskontoret ikke har det samme behovet for plass som tidligere.

– Det er ikke et prinsipp at NRK skal leie framfor å eie, men snarere en konsekvens av at NRK trenger mye mindre areal enn tidligere. Da er det naturlig at det er leiemarkedet som passer best sentralt i byene. (NRK skal f.eks. eie sitt nye hovedkontor.)

– Det betyr at eiendommen etter hvert kommer til salgs?

– Ja. Dagens lokaler egner seg ikke til NRKs virksomhet lengre. Vi jobber systematisk over hele landet for å etablere moderne mediehus som legger best mulig til rette for at NRK løser oppdraget sitt og tar hele Norge i bruk, svarer Evjenth.

(Saken fortsetter under bildet) 

NRK Østfolds lokaler i Gamlebyen.

– Dagens teknologi for avvikling av TV-sendinger er i større grad enn tidligere basert på hyllevare-PCer og SW, noe som gjør installasjonene enklere og rimeligere, forteller redaktør Grete Ruud. Foto: NRK

Bestilt verdivurdering

Hvor mye NRKs samlede bygningsmasse i Gamlebyen er verdt vil ikke Sven Evjenth spekulere i.

– Det har vi faktisk ingen anslag på. Vi har engasjert Veridian Østfold AS til å gjøre en verdivurdering. Vi er forberedt på at markedet kan være vanskelig siden Forsvaret allerede har mye ledig i nabolaget og at sesongen med høy aktivitet er relativt kort.

– Hvilken bransje tenker du kan egne seg til å overta deres nåværende lokaler?

– Vi er åpne for alle gode ideer. NRKs fire eiendommer er tett integrert mot rådhuset/fengselet og de andre byggene i kvartalet. Vi kommer selvfølgelig til å ha en tett dialog med Fredrikstad kommune når dette arbeidet starter.

– Har det vært representanter fra kommunen, eller politikere, som har tatt kontakt for å få dere til å bli i festningsbyen? 

– Som sagt. Dagens lokaler egner seg ikke til NRKs virksomhet lengre. Det er ikke noe prinsipp at vi ikke skal være i festningsbyen, men de tekniske og funksjonelle kravene vi stiller til de nye lokalene vil nok være vanskelig å realisere i Gamlebyen. Samtidig vil kravene vi stiller til f.eks. utrykningstider, tilgjengelighet, synlighet etc. være vanskelig å realisere utenfor Fredrikstad sentrum, sier Sven Evjenth.

NRK har ingen favoritter

I annonsen hvor NRK søker nye lokaler til distriktskontoret er det også satt krav til antallet garasjeplasser.

– I konkurransen har vi spesifisert garasjeparkering til 6 reportasjebiler samt 3 andre parkeringsplasser til tidlig- og senvakter, besøkende etc. Vi ønsker å flytte inn i nye lokaler i løpet av 2022. Det betyr i praksis at det ikke er aktuelt med prosjekter som ikke er ferdig regulert. Vi tenker at det nye kontoret sannsynligvis kommer til å bli etablert i et eksisterende bygg, eller et bygg som er under oppføring.

– Kan etablering på Værsteområdet, Kråkerøy bli et alternativ?

– Vårt inntrykk er at det er mange gode alternativer sentralt i Fredrikstad. Byen har hatt en utrolig spennende utvikling over mange år og det er veldig gøy å se hvordan sentrum blomstrer og utvikler seg. NRK har ingen favoritter. Vi er veldig spente på hvilke interessenter som melder seg og så evaluerer vi objektivt etter faste kriterier hva som passer best til vår virksomhet, avslutter Sven Evjenth i NRK Eiendom.

Les også: 
Forsvarsbygg: – Klavestads forslag om ny bruk av infanterikaserna som skolebygg er interessant (+)

Les også: 
– Gi forsvarsbygningene som en gave til Fredrikstad kommune
 (+)

Les også: 
– Det verste er når en fredet bygning blir stående tom i lang tid (+)

Les også: 
Malin Krå Simonsen (Ap): – Jeg digger folk som løfter fram slike idéer (+)

Les også: 
– En myte at alle i Gamlebyen er uenige
 (+)

Les også: 
Hotellsjef Marianne: – Vi må bli en del av Fredrikstad sentrum og ansette en «Gamlebykoordinator»
 (+)

Les også: 
I sommer har det myldret av folk i Gamlebyen (+)

###

Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Nyeste fra Dagsavisen.no: