Nyheter

Forsøkte å skjule smuglersigaretter og -sprit blant lovlige varer

– Noen tenker nok at dette er en lur metode for å lure seg unna kontroll, så da prøver de seg, men så blir de gjerne avslørt likevel, sier seksjonssjefen ved Svinesund-tollen.

Det var søndag 4. oktober at en litauisk mann i 40-årene kom kjørende i en varebil inn på tollstasjonen ved Svinesund på rød sone. Etter å ha vært innom ekspedisjonen og deklarert lovlig last, bestemte tollerne på vakt seg for å stanse bilen og kontrollere den nærmere.

– Han hadde jo med seg legal last, jeg mener det blant annet var noen bildeler. Det hender likevel rett som det er at vi tar noen stikkprøver etter man har vært innom ekspedisjonen, for å sjekke om de har lagt fram alt de har med seg, forklarer seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Tolletaten beslagla verktøy til en verdi av minst 200.000 kroner

«Mike» markerte

Da varebilen ble skannet i kontrollhallen, oppdaget skanneroperatøren uregelmessigheter innerst i varerommet. Dermed satte tollerne inne flerbrukshunden «Mike» i søk.

– Han markerte på flere esker i lasterommet, og ved kontroll av disse eskene ble det funnet 30.000 sigaretter og 30 liter brennevin, sier Grandahl.

Flerbrukshunden «Mike» er en viktig bidragsyter til å stoppe mange smuglingsforsøk over Svinesund. FOTO: Tolletaten

De ulovlig innførte varene utgjør 117.000 kroner i unndratte avgifter, og beslaglagt av Tolletaten. Sjåføren ble overlevert til politiet, som ga ham en bot for smuglingsforsøket.

Seksjonssjefen karakteriserer dette som et relativt stort sigarettbeslag.

Les også: Prøvde å smugle 170 gram hasj på bussen fra København

– Urent mel

Ifølge Grandahl er det en velkjent fremgangsmåte at smuglere forsøker å skjule ulvolige varer ved å deklarere den lovlige lasten de har med seg, slik at de fremstår som ærlige og redelige.

– Men det er ikke alle som har rent mel i posen, for å si det på den måten. Noen tenker nok at dette er en lur metode for å snike seg unna kontroll og få med seg de ulovlige varene videre, så da prøver de seg, men så blir de gjerne avslørt likevel, avslutter han.

Les også: Polsk lastebil var smekkfull av udeklarerte varer

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen og Demokraten, se våre abonnementstilbud her.