Nyheter

Vil at kommunene skal bestemme hvor mange Moria-flyktninger Norge tar imot

Rødt vil mobilisere landets kommuner til å overstyre regjeringen i Moria-saken. Det får Frps Jon Helgheim til å se rødt.

Bilde 1 av 2

MDG har tatt initiativ til et forlik på Stortinget, for å hente flere enn 50 asylsøkere til Norge fra Moria-leiren på den greske øya Lesvos.

Nå lanserer Rødt en løsning, som de håper kan bli en del av forliket: De vil at regjeringen forplikter seg å hente ut like mange flyktninger som norske kommuner vedtar.

– Grasrotengasjementet landet rundt har vist at regjeringen er i utakt med befolkningen i dette spørsmålet. Norge er et rausere og mer inkluderende samfunn enn det regjeringen viser at de tror med sitt lave tall, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Mener det er riktig bruk av felleskapets midler

Rødts forslag innebærer at norske kommuner melder inn hvor mange flyktninger de har kapasitet til å ta imot i løpet av denne høsten. Deretter teller regjeringen opp antallet innen utgangen av året.

– Vi vet de er i stand til å telle til lenger enn femti, i hvert fall hvis vi tvinger dem til å prøve, sier Moxnes.

– Det er jo regjeringen som får regninga. Burde ikke de derfor få bestemme antallet selv?

– Det er ikke regjeringens private pengesekk vi snakker om, men fellesskapets midler. Og når det norske fellesskapet vil ta imot flere fra Moria, så må regjeringa bevilge midler til det, svarer partilederen.

LES OGSÅ: Her skal folket stemme: Ja eller nei til innvandring fra EU-land

– For mange ansvarsløse ordførere

Jon Helgheim (Frp), første nestleder i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, er raskt ute med å skyte ned Rødts forslag.

– Rødt er på en annen planet i denne saken, sier han.

Stortingspolitikeren mener det ville vært ansvarsløst å la kommuner få bestemme hvor mange Moria-flyktninger Norge tar imot.

– Dessverre har vi så mange totalt ansvarsløse ordførere fra Ap og Sp rundt omkring, at det ville veldig raskt ført til svenske tilstander. Det et viktig at vi har voksne mennesker på Stortinget som kan ta vare på de totalt ansvarsløse lokalpolitikerne rundt omkring, sier han.

– Hvorfor mener du det er ansvarsløst å hente flere Moria-flyktninger til Norge?

– Henting av asylsøkere bidrar til å gjøre situasjonen verre, ikke bedre. Det lokker flere ut, og mange av dem vil dø på veien. Dessuten er det ikke solidaritet disse ordførerne driver med, men et jag etter penger. De bruker asylsøkere i et kynisk spill om penger, svarer han.

LES OGSÅ: Solberg om muslimhat: – Håpet ligger hos ungdommen

Vil ta imot flere flyktninger - har blitt bedt om å ta imot færre

Det får Hanne Tollerud (Ap), ordfører i Moss, til å reagere.

– Argumentasjonen som kommer fra den kanten er knapt verdt å kommentere. Det er ille at en stortingspolitiker kommer med slike utsagn. Hvem er den ansvarsløse her, spør hun retorisk.

Hanne Tollerud

Hanne Tollerud (Ap), ordfører i Moss, har kritisert regjeringen for ikke å ta imot flere enn 50 Moria-flyktninger. Foto: Kenneth Stensrud

Moss er en av kommunene der styringsflertallet har gjort det klart at de har kapasitet til å ta imot flere flyktninger i år. Tollerud har tidligere kalt regjeringens vedtak om at Norge skal hente 50 asylsøkere fra Moria-leiren for «puslete». Antallet tilsvarer nøyaktig like mange asylsøkere som Moss alene har vedtatt å bosette i løpet av 2020.

– På grunn av situasjonen vi er i med koronapandemien, er det liten tvil om at det er god kapasitet i norske kommuner til å ta imot flere flyktninger nå, sier Ap-politikeren og viser til de seneste prognosene fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

De viser at antall forventede ankomne flyktninger i Norge i år har sunket fra 5 120 til 3 600. I tillegg er prognosene for antallet enslige mindreårige flyktninger som forventes bosatt i år, redusert fra 140 til 90 personer. På bakgrunn av dette er Moss nå bedt om å nedjustere hvor mange flyktninger de skal bosette i år fra 50 til 32.

LES OGSÅ: – Vi i Moss er klare til å ta imot flere Moria-flyktninger

Redd Barna: Et engasjement uten sidestykke

Moss er langt fra alene om å ha plass og vilje til å bosette flere Moria-flyktninger.

Ifølge Redd Barna har mer enn 125 norske kommuner sagt at de er i stand til å ta imot minst 800 mennesker. Dette er bakgrunnen for at Rødt har valgt å fremme sitt forslag.

Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, forteller at de aldri før har opplevd så mye engasjement som i Moria-saken.

– Oppropet vårt er nå oppe i 90 000 underskrifter. Vi har aldri opplevd lignende, verken når det gjelder antallet som har skrevet under eller engasjementet vi ser i samfunnet. Det viser at store deler av befolkningen ønsker å vise solidaritet, sier hun.

Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna forteller at de aldri har opplevd et lignende engasjement som i Moria-saken.

Ingen andre saker har vært i nærheten av å skape like mye engasjement som Moria-saken, ifølge Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna. Foto: Nora Lie / Redd Barna

Glade for forslag om å hente flere flyktninger

Fylkesnes tror det er flere grunner til dette, men at nærheten til situasjonen spiller mest inn.

– Ettersom dette skjer på europeisk jord, føles det nært. Dette er øyer nordmenn vanligvis ferierer på. Da er det lettere å føle på ansvaret, sier hun.

Hun mener det er helt «uforståelig» at Norge kun har sagt seg villig til å ta imot 50 Moria-flyktninger. Hvorvidt Rødts forslag er den riktige løsningen, er hun derimot usikker på.

– Vi er veldig positive til at Rødt forsøker å finne en løsning på hvordan Norge skal ta imot flere flyktninger, da vi vet flertallet i befolkningen vil dette, men vi trenger flere analyser av dette forslaget før vi kan støtte det, sier hun.

LES OGSÅ: Blandede norske reaksjoner på EUs nye asylforslag

Mer fra Dagsavisen