Nyheter

– Hun fikk liv i meg

Parkinsonrammede Irene fikk et nytt liv etter at venninnen Trine flyttet inn.

Bilde 1 av 4

Av: Sindre Nordengen

Tidligere i år var Irene Luise Ihlen fra Fredrikstad så dårlig at hun ikke visste hva hun skulle gjøre. Så spurte barndomsvenninnen Trine Ulfeng som trengte et nytt sted å bo om ikke hun kunne flytte inn.

– Det forandret alt, sier Irene.

Psykolog: – Sterk sammenheng mellom å ha gode relasjoner og ha det bra psykisk (Demokraten+)

Ba om skilsmisse

Påsken 2020: Trine Ulfeng (58) kjenner at hun er lei av å mase om at huset, som hadde vært et oppussingsobjekt fra den dagen de flyttet inn i det, kanskje burde selges og at loftet måtte ryddes og tømmes. Hun vet ikke hvor mange ganger hun har nevnt for mannen sin at de bør ta tak i disse tingene, uten at noe skjer.

I påsken topper det seg, og Trine låser seg inne på gjesterommet for å tenke på fremtiden og hva hun vil. I de neste dagene ser hun på alle James Bond-filmene hun kommer over, og i sinne sender hun inn seperasjonspapirer.

Da det er gjort, begynner hun å vurdere mulighetene sine. For var det egentlig sånn at hun måtte bo alene?

Trine har to venninner hun tenker at hun kan spørre om hun kan bo hos, men en av den, Irene Luise Ihlen (58), har katt, og det er Trine allergisk mot.

Men en dag ringer Irene og forteller at hun har kvittet seg med katten, og da slår Trine til og forteller hva som har skjedd og spør om hun kan flytte inn hos venninnen. Tuller du, spør Irene som ikke visste om Trine spøkte med forespørselen sin. Nei, svarer Trine, og da trenger ikke Irene, som har bodd alene siden 2010, lang betenkningstid og svarer at Trine er hjertelig velkommen.

Les også: Ektemennene til Vigdis, Lisbeth, Solveig og Grethe ble rammet av Alzheimer (Demokraten+)

For fem måneder siden flyttet Trine fra ektemannen og inn til venninnen Irene. – Vi trengte en forandring for å få forholdet til å fungere, og dette var det beste som kunne skje.

For fem måneder siden flyttet Trine fra ektemannen og inn til venninnen Irene. – Vi trengte en forandring for å få forholdet til å fungere, og dette var det beste som kunne skje. Foto: Sindre Nordengen

Overmedisinert

På det tidspunktet lå Irene, som var overmedisinert med parkinsonmedisiner, for det meste på sofaen.

– Der hadde jeg ligget et halvt år, sier Irene og forklarer at bivirkningene på medisinene gjorde henne hyperaktiv, ga henne mareritt om natten og gjorde at hun mistet taleevnen.

Gjennomsnittlig debutalder for Parkinson ligger mellom 65 og 70 år. I 2016, 54 år gammel, fikk Irene påvist sykdommen.

– Da hadde jeg allerede kjent på symptomer i noen år, men oversett dem.

Da Trine flyttet inn for fem måneder siden, hadde hun med seg en sekk med ting. Hun fikk sitt eget rom som hun har innredet med sine møbler og ting fra huset med ektemannen som hun angret på at hun forsøkte å skille seg fra.

– Jeg sendte inn papirer på at jeg angret. Vi har vært sammen i 18 år. Dag er min store kjærlighet og det er han jeg vil være sammen med, men vi trengte en forandring for å få det til å fungere.

Ektemannen som kommer fra Toten, men som har bodd i Fredrikstad siden han ble sammen med Trine, har flyttet til Harestua hvor en av døtrene hans bor. Trine har tenkt til å bli boende hos venninnen i Fredrikstad.

– Ingen vet hva som skjer i fremtiden, men jeg har ingen planer om å flytte herfra med det første. Jeg sa til Irene før jeg flyttet inn at om jeg flytter inn, så flytter jeg ikke ut.

Nå overnatter Trine og Dag hos hverandre når de har mulighet.

– Det er en ny setting, men nå har jeg fått en kjæreste jeg savner fordi vi ikke går oppi hverandre hele tiden. Det har vært sunt for oss.

Les også: Ønsket om barn ble til en livsgjerning som fosterforeldre (Demokraten+)

Trine har blitt en trygghet for Irene i hverdagen. – Hun lager mat, passer på at jeg spiser, og at jeg tar tablettene mine til riktig tid, sier Irene som fikk påvist Parkinson i 2016.

For fem måneder siden flyttet Trine fra ektemannen og inn til venninnen Irene. – Vi trengte en forandring for å få forholdet til å fungere, og dette var det beste som kunne skje. Foto: Sindre Nordengen

Tok tak

Noe av det første Trine tok tak i når hun flyttet inn hos Irene, var å begynne å rydde i leiligheten til venninnen. Det hadde ikke Irene overskudd til.

– Trine fikk liv i meg. Det hadde ikke sett ut som det gjør her nå hvis det ikke var for Trine, sier Irene som kom i bedre form etter at Trine flyttet inn.

– Men det betyr ikke det samme som at jeg orker å ta tak i ting som må gjøres, men det gjør Trine. Hun ordner opp.

Venninnene stortrives i hverandres selskap, og det er ikke sjelden at de går til sengs klokka 19.30 for å kose seg med en serie på hvert sitt soverom før de skal sove.

– Vi gjør det vi har lyst til, uten at noen bryr seg med det, sier Trine og forklarer at de sender meldinger til hverandre mellom soverommene.

– Vi spør om den andre har lyst på noe, så går en av oss og henter det den andre har lyst på.

Trine har også blitt en trygghet for Irene i hverdagen. – Hun lager mat, passer på at jeg spiser og at jeg tar tablettene mine til riktig tid.

Venninneduoen har fått forskjellige reaksjoner på måten de velger å leve på.

– Kvinner synes det er spenstig og virker nesten litt misunnelig, mens noen menn synes det virker litt spesielt.

Folk har også lurt på om Trine ikke har tenkt til å kjøpe seg noe med mannen sin.

– Det tar jeg som det kommer.

Trine har fått sitt eget rom hjemme hos Irene. – Her har jeg installert meg med de tingene som er viktigst for meg, sier Trine mens hun krøller håret.

Trine har fått sitt eget rom hjemme hos Irene. – Her har jeg installert meg med de tingene som er viktigst for meg, sier Trine mens hun krøller håret. Foto: Sindre Nordengen

Vant én million

I pinsen fikk Irene, som er i en prosess for å bli ufør, en telefon som forandret livet hennes. Hun og Trine satt og spiste middag da et ukjent nummer ringte. Irene vurderte å ikke ta telefon, men Trine oppfordret henne til å svare. Det var fra Norsk Tipping. Tre dager før hadde Irene levert inn en femukerskupong i Nabolaget og det viste seg at hun hadde vunnet én million.

– Det tok lang tid før det gikk opp for meg at jeg hadde vunnet, sier Irene som fikk et enklere liv økonomisk etter denne gladnyheten.

Etter at Irene fikk noen ekstra kroner på kontoen, har hun fått en mulighet til å ta tak i diverse oppussing som hun ikke har hatt råd til tidligere.

– En ting er hva det koster, men jeg hadde ikke orket å gjøre noe med det hvis det ikke var for Trine. Det er hun som holder styr på alt.

Les også: Hun står bak det eneste lokale ysteriet i Østfold (Demokraten+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: