Nyheter

Topptur til Fugleleiken med noe attåt

På denne kortgåtte turen i historiske Lundebyfjellet ser du sporene etter en kort, men intens steinindustri.

Bilde 1 av 5

I Råde kan du gå til Fugleleiken utkikkstårn, som ligger på Lundebyfjellet, og er med sine 84 meter over havet det høyeste punktet på halvøya Henestangen i Østfold.

Du kan velge mellom to stier opp til tårnet: Den ene går på traktorvei nesten helt opp (litt ulent terreng for barnevogn på toppen) og er 1,3 km lang. Den andre stien er 2,7 km og egner seg

ikke for barnevogn. Pass på å beregne ekstra tid til å eventuelt gå fra Råde kirke, ettersom den lille parkeringsplassen ved startpunktet til turen fort blir full.

Les også: På bare 15 minutter når du en av Fredrikstad mest givende turdestinasjoner (Demokraten+)

Det er flere grillplasser rundt omkring på toppen.

Det er flere grillplasser rundt omkring på toppen. Foto: Gry Catinka Wold

Grillplasser og vedskjul

På veien opp kan dere velge forskjellige avstikkere og utforske dynamitthulen, jettegrytene eller hulen der en mann ved navn Torger skal ha overvintret et år da han mistet råderett over gården sin.

Vel oppe finner dere flere bålplasser og et rikholdig vedlager. Her kan dere kjøpe ved til å grille for eksempel pølser, eller hvis dere bare ønsker et varmt bål å sitte ved. Det blåser av og til friskt på toppen. Det gamle navnet på på toppen var Blankenberg, noe som er en god beskrivelse ettersom fjellet her er blankskurt.

Det ikke vokser stort annet her oppe enn lyng, lav og noen korte furuer.

Utkikkstårnet er 12 meter høyt, og ble bygget på dugnad i 2012 av DNT Vansjø. På det øverste platået er det satt opp sikteskiver, som forteller hva du kan se i de ulike retningene i horisonten. Tårnet er tegnet av arkitekt Øivind Løken.

Langs veien sees tydelige spor etter steinindustrien.

Langs veien opp til Fugleleiken ser man tydelige spor etter steinindustrien som var her på begynnelsen av 1900-tallet. Foto: Gry Catinka Wold

Stein til Oslo Rådhus

Det har vært flere steinbrudd i Lundebyfjellet, noe man ser spor av hele veien opp til Fugleleiken; her er det firkan-formede steinbassenger, trappelignende strukturer og andre innhugg som viser avtrykkene etter steinindustrien som startet her for alvor i 1905 da Fredrikstad Granittkompani gjorde avtale med grunneierne om uttak av stein.

Driften startet med 20-30 mann, men vokste raskt til å omfatte opptil 80 mann og 20 hester. Produksjonen ble anslått til 5000 tonn i året.

Stein herfra ble brukt til gatestein, men også noe til trapper, stolper, gravrammer og slikt. Borggården ved Oslo Rådhus er belagt med stein fra Lundebyfjellet og det var Rådegutter som la den.

Frem mot siste verdenskrig avtok behovet for gatestein, og noen år etter krigen var behovet minimalt. Den siste steinhoggeren i Lundebyfjellet var Herman Juliussen, som ga seg på 19080-tallet.

ADKOMST: Kjør til Råde kirke. Kommer du fra nord, kjør forbi kirken og ta første til venstre. Det er skiltet mot Fugleleiken. Følg den lille veien til du kommer til en liten parkeringsplass på venstre side. Parker her. Den korte stien er lengst ned.

PARKERING:  Liten parkeringsplass, men den er planert. Parker ved Råde kirke hvis det er fullt på parkeringen.

LENGDE: 1,3 eller 2,7 km en vei, 85 høydemeter

FASILITETER: Grillplasser, ved du kan kjøpe på stedet via mobiltelefon og Vipps

TERRENG: Enkelt - men passer ikke rullestol

Les også: Uorganiserte høstferietips til store og små (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen