Nyheter

Onsøy Ap vender Jon-Ivar Nygård ryggen

For første gang i historien vil Onsøy Ap-lags stoler stå tomme når Fredrikstad Ap holder sitt nominasjonsmøte foran et stortingsvalg i neste uke.

Av: Arne Børresen

– Vi ser ingen grunn til å dra til Hotel City mandag. Jon-Ivar Nygård og Ap-toppene på rådhuset hører ikke på oss uansett. Derfor følger vi heller flertallet i nominasjonskomiteen i Østfold som foreslår Stein Erik Lauvås på førsteplass, sier Ap-lagslederen i Onsøy, Lisbeth Antonsen til Demokraten.

Langvarig misnøye

Antonsen og Ap-grasrota i Onsøy har som kjent over mange år kritisert den lokale Ap-ledelsen for rivingen av Onsøyheimen, for manglende handlekraft i Åledalslinje-saken og nå sist transformeringen av nærings- og industriområet ved Gressvik-floa til boligformål.

– Nygård og Atle Ottesen (grupplederen i Bystyret) neglisjerer oss og det har de gjort i mange år. Nå er det fem år siden de pleietrengende eldre nærmest ble kastet ut av Onsøyheimen og kjørt til det nye sykehjemmet på Østsiden fordi kommunen ikke hadde råd til å drive begge institusjonene. Den nye Onsøyheimen skulle stå klar senest 2019 lovte våre topptillitsvalgte på rådhuset. Men her har det ikke blitt kjørt en spade i jorda! Derimot synes det viktigere å gi bånn gass nede på Gressvik-floa sånn at vi blir kvitt arbeidsplassene til fordel for luksuriøse leiligheter. Dette har ingenting med Aps politikk å gjøre, sier en engasjert Antonsen til Demokraten.

– Stein-Erik Lauvås er en bedre kandidat til Stortinget enn Nygård mener du?

– Uten tvil. Hvorfor skal ikke han settes øverst på lista når han åpenbart har gjort en god jobb? Han sa nei til Acer, ja til omkamp om jernbanereformen hvor han tok til orde for mer statlig styring og større eierskap og han har dessuten vist seg som en god sosialpolitiker med utpreget sans for felleskapet. Jeg har kjent ham i flere tiår, sånn sett vet jeg hva jeg snakker om. Vi har dessuten kotyme i Ap for å la stortingspolitikerne vi velger få bli sittende på tinget i mer enn en eller to perioder, poengterer Lisbeth Antonsen.

Les også: Arealkonflikten på Gressvik: – Jeg blir flau over mitt eget parti (+)

– Hva tenker du om demokratiet når dere ikke vil delta på dette viktige valgmøtet mandag?

– Demokratiet er i varetatt. Østfold Aps nominasjonskomité - som jo ser ut til å gå for Lauvås - ivaretar demokratihensynet på våre vegne, repliserer Ap-lagslederen.

Tvil på Lisleby

Demokraten har de siste dagene snakket også med medlemmer i flere av de andre lagene i Fredrikstad Ap som mandag skal ta stilling til hvem man ønsker på den sikre førsteplassen. Et medlem på Østsiden sier det slik:

– Hvis vi fra Østfold skal stå sammen bør vi plassere Stein Erik Lauvås øverst. Han hadde førsteplassen også i 2017 og meg bekjent har jeg aldri hørt noen i partiet uttrykke misnøye med ham. En degradering på lista vil derimot bli oppfattet som en misnøyeerklæring, sier det mangeårige medlemmet som foreløpig ikke ønsker å stå fram i spaltene.

Nils-Are Magerøy, leder av Lisleby Ap-lag vil heller ikke plassere Jon-Ivar Nygård øverst på lista før nominasjonsmøtet er satt over helga.

– Jon-Ivar Nygård er en populær politiker. Ved å sette ham øverst vil partiet kanskje trekke til seg flere velgere. Men jeg må jo også si jeg liker Stein Erik Lauvås godt. Han gjør en god jobb på Stortinget, det er det ingen tvil om. Vi får se an debatten på mandag, sier Lisleby-representanten diplomatisk.

Les også: LO-avdelingene i Østfold har plukket ut sitt «vinnerlag» (+)

– Åpen og ryddig prosess

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Marker sier han er glad for støtten han har fått både av nominasjonskomitéen og av partikolleger i ytre Østfold:

– Jeg er ikke en sånn type som slåss for eget kandidatur - jeg konsentrerer meg til en hver tid om hva som er best for partiet, selv om jeg heller ikke legger skjul på at jeg ønsker fire nye år på Løvebakken. Det viktige framover nå mot det endelige nominasjonsmøtet i Østfold Ap 21. november er at vi får en god, åpen og ryddig prosess der alle skal få anledning til å si sitt, understreker 55-åringen som fikk fast plass på Stortinget i 2013 og som har vært aktiv i AUF og Ap siden tidlig på 1980-tallet.

Om prosessen sier nominasjonskomitéleder Ellen Solbrække at komitéen for få dager siden sendte ut en foreløpig delt innstilling til kommunepartiene hvor altså et flertall på fem av ni vil ha Lauvås øverst:

– Det ble et forslag med en del dissenser - ja. Men det viktige er jo at vi har svært mange gode kandidater - selv om det altså er uenighet om hvem som skal bekle første og tredjeplassen, opplyser Solbrække til Demokraten.

(Saken fortsetter under bildet)

I Østfold er bare tre av totalt 18 ordfører kvinner. Tar man med fylkesordfører, blir det tre av 19. Inger-Lise Skartlien (Rygge), Ellen Solbrække (Rakkestad), og Kjersti Nyrthe Nilsen (Marker) er i mindretall. FOTO: ELISABETH SKOVLY

Verken nominasjonskomiteleder Ellen Solbrække (bildet) i Østfold Ap eller medlem i komiteen Hege Dubec vil kommentere den delte innstillingen hvor fem av ni ønsker Stein Erik Lauvås på førsteplass på stortingslista mens fire vil ha Jon-Ivar Nygård. Arkivfoto: Elisabeth Skovly

Andreplassen er det imidlertid enstemmighet om; den skal gå til sittende stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen. Og skulle Østfold Ap få inn fire kandidater ligger ungdomspolitikeren Maria Imrik (24) fra Fredrikstad an til å få den.

Leserbrev: «Det haster, vi trenger ingen flere utsettelser. Stikk spaden i jorda nå»

Overlater til partiet og komiteen

Jon-Ivar Nygård var torsdag morgen ikke tilgjengelig for å kommentere Lisbeth Antonsens utsagn. Da Demokraten snakket med ham tidligere i uka om nominasjonsprossen understreket han at det «er helt opp til nominasjonskomitéen og partilagene og avgjøre hvem som skal stå hvor. Dette legger jeg meg naturligvis ikke bort i».

– Hvis du blir satt opp på en tredjeplass - og Ap faller videre i oppslutning slik at partiet får inn bare to mandater fra Østfold - hva gjør du da?

– Det er jo en hypotetisk situasjon jeg ikke har tenkt så mye på. Men da fortsetter jeg jo uansett som ordfører. Men jeg tror nok ikke to representanter fra Østfold blir resultatet.

– Gjør som de vil

Atle Ottesen, Aps gruppeleder, svarer slik på kritikken fra Lisbeth Antonsen:

– Jeg har ikke uttalt meg om nominasjonsprosessen til Stortinget i det hele tatt.

– Men dette dreier seg ikke om nominasjonsprosessen, men om hvordan partiet ledes?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Jeg har ikke sett Lisbeth på flere år. Men når det gjelder Onsøyheimen så er jo den igangsatt.

– Er det beklagelig at ingen av de 75 medlemmene i Onsøy møter fram på mandag?

– Om de vil komme eller ikke får jo de gjøre som de vil med.

Mer fra Dagsavisen