Nyheter

– Døm har lissom alltid vært der. For Fredrikstadfolk er det ren indremedisin

"Alle" kan en CC Cowboys-låt, enten man er gammel eller ung, fra Tæsse eller fra Ørsta. I år har det Østfoldbaserte bandet gitt ut plater i 30 år.

Bilde 1 av 5

Det startet så smått i Fredrikstad i1989, med to brødre, en munnspillende gitarist og en trommis fra Moss. I løpet av 1990 var både plate og Spellemannspris et faktum, og CC Cowboys plass i musikkhistorien på alvor befestet.

30 år etterpå, spilles "Tigergutt" og "Harry" fortsatt på vorspiel.

– Døm har jo lissom alltid vært der, sier revykæll Pål Nielsen når Demokraten ringer for å høre om hans forhold til de "andre guttane".

C.C.Cowboys
Trond Berg, Anders Grønneberg, Agne Sæther og Magnus Grønneberg

I 1989 bestod CC Cowboys av Magnus og Anders Grønneberg, Trond Berg og Agne Sæther. "Rock for 90-åra", som Demokraten-fotograf Erik Wiggo Larsen beskrev det dengang. Foto: Erik Wiggo Larsen

De som ikke gir seg

Og det kan være en grunn til at det oppleves sånn. På 30 år har bandet gitt ut ti studioalbum, to livealbum, to samlealbum og ni singler. 2. oktober i år slippes nok en ny skive. Og det gjør noe med stoltheten når lokale helter blir allemannseie.

– For Fredrikstadfolk så er det her ren indremedisin. Det betyr at til og med vi herfra kan gjøre bra ting, som andre tar til seg, sier Nielsen, før han fortsetter:

– Man blir jo veldig stolt som Østfolding, og særlig Fredrikstadkæll, for at vi har noen herfra som blir et felleseie i hele landet. Det er beundringsverdig. I tillegg så er det jo det her med å aldri gi seg. Jeg har jo holdt på med ting lenge jeg, også sier folk "åssen kan du holde på sånn?". Men man må aldri gi seg. Jeg har kjempesansen for stayere, og det er CC cowboys.

CC Cowboys spiller for et bokstavelig talt fremoverlent publikum på Rockefeller i Oslo, i begynnelsen av 90-tallet.

CC Cowboys kom tidlig til hovedstaden. Her spiller de for et bokstavelig talt fremoverlent publikum på Rockefeller i Oslo, i begynnelsen av 90-tallet. Foto: Erik Wiggo Larsen

Allemannseie

Og alle stayere begynner et sted. I følge jungeltelegrafen var dette stedet Oscar, klubbscenen i Storgata som brakte kulturopplevelser og pils til befolkningen i over 25 år.

– Det var her de spilte sin første konsert ja, minnes Eva Skauen.

Hun startet Oscar som en pub i 1988, og i løpet av det som kalles Fredrikstads gullalder innen kultur, ble scenen gjestet av blant annet de Lillos, Jahn Teigen, Ingrid Bjørnhov og Madrugada. Og selvfølgelig CC Cowboys.

– Det var liksom bandet våres, det. Det var alltid veldig koselig når de spilte hos oss, sier utelivs-veteranen.

"Det største som har skjedd siden "Tanta fra Fredrikstad", skriver Erik Wiggo Larsen i sin omtale av julekonserten CC Cowboys spilte på Oscar i 1989.

"Det største som har skjedd siden "Tanta fra Fredrikstad" (Aunt Mary)", skriver Demokraten-fotograf Erik Wiggo Larsen i sin omtale av julekonserten CC Cowboys spilte på Oscar i 1989. Foto: Erik Wiggo Larsen

Siden har bandet toppet VG-lista, og låtene har herjet på fester, konserter, radiokanaler og i landet forøvrig. CC Cowboys ble plukket opp av rikspressen allerede i 1990. Dagsavisen skrev tidligere år om sin omtale av bandet som da lød slik:

"Det er gode tider for norsk rock med norske tekster. Men det er ikke så lenge siden DumDum Boys, deLillos, Jokke og Tre Små Kinesere måtte slite for å få plateselskapene til å forstå at de kunne selge. Nå ser det bedre ut. I april gir CC Cowboys fra Fredrikstad ut et album som kommer til å gi dem en plass blant de nevnte – og det er stort plateselskap som presenterer dem først."

Det er dermed ikke bare "våres band", men også alle andres, som Pål Nielsen påpeker:

– Du kan jo si at de er Østfold- og Fredrikstadambassadører. Men jeg tror ikke fans i Ørsta tenker "CC cowboys, åja Fredrikstad!" CC cowboys er fra hele landet, lissom. For oss som er herfra, derimot, og som kjenner guttane, så er det litt sånn "yes!". Det er bra for selvtilliten.

Her sitter cowboyene i møte med BMG Ariola og Eivind Rølles. Kort tid etter ble bandet signert.

Her sitter cowboyene i møte med plateselskapet BMG Ariola og Eivind Rølles, på Oscar. Kort tid etter fikk bandet platekontrakt med selskapet. Foto: Erik Wiggo Larsen

De "fem" store

Lik som Oscar, hadde også Demokraten en "første" med bandet.

– Demokraten var første avisa som skrev om CC Cowboys. Det hadde ikke skjedd noe på flere tiår innen musikken i Fredrikstad. Aunt Mary var jo det forrige store, så da CC Cowboys kom så var det etterlengta, sier Erik Wiggo Larsen.

Nå er han pensjonist, men tidligere har han vært mangeårig fotograf i Demokraten. Bandet har han fulgt fra start.

– Jeg fikk jo ikke skrive anmeldelsen av den første LP'en deres, fordi Anders Grønneberg jobba litt i Demokraten på den tiden, så redaktøren mente nok det ble for tette bånd. Da fikk jeg Tom Skjeklesæther til å skrive den. Ble nok ganske likt terningkast, ler han.

Det levner ingen tvil om at 30 år med CC Cowboys har satt sine spor, både i Fredrikstadfolk og i rockeglade folk ellers i landet. Larsen er forøvrig betenkt om hvorvidt det ikke kunne vært enda litt mer offisiell heder å gi til musikerne:

– De sier det er fire store, men det skulle kanskje vært fem.

Før deres første album kom ut, slapp CC Cowboys låtene "Harry", "Synder i sommersol" og "Tidsnød". Fotograf Erik Wiggo Larsen ga dem fem av fem D'er, spådde bandets plass i musikkhistorien allerede da.

Før deres første album kom ut, slapp CC Cowboys låtene "Harry", "Synder i sommersol" og "Tidsnød". Erik Wiggo Larsen ga dem fem av fem D'er, spådde bandets plass i musikkhistorien allerede da. Faksimile: Erik Wiggo Larsen

Tidslinje

1989 – Magnus Grønneberg, Anders Grønneberg, Agne Sæther og Trond Berg former bandet CC Cowboys, oppkalt etter en låt av det svenske bandet Imperiet.

1990 – Debutalbumet «Blodsbrødre» gis ut, og selger nesten 100.000 eksemplarer i løpet av året. Bandet vinner samme år Spellemannspris i kategorien «Årets nykommere».

1991 – CC Cowboys slipper skiva «Rock'n roll» ryttere

1992 – Håvard Eidsatunet har erstattet Anders Grønneberg på bass når «Tigergutt»-albumet slippes. Det ligger på VG-lista i 6 uker.

1994 – «Persille & panser» slippes

1996 – «Himmeltitter» blir bandets siste plate før det blir oppløst.

1998 – Bandet oppløses. Som et farvel slippes samlealbumet «Ekko: CC Cowboys beste». Albumet blir liggende på VG-lista i 31 uker. De 15 planlagte avskjedskonsertene blir til 70.

2003 – CC Cowboys gjør comeback med albumet «Lyst» til gode kritikker. Agne Sæther og Magnus Grønneberg får med seg Jørn Christensen og Per Vestaby som faste medlemmer.

2006 – «Evig liv» gis ut, og selges til gull innen en uke.

2009 – Bandet slipper albumet «Morgen & Kveld», der låta «Kanskje du behøver noen» ligger på VG-lista nesten like lenge som storhiten «Harry».

2011 – Etter mer enn 20 år som albummusikere slipper bandet «Innriss».

2015 – «Til det blir dag» markerer at det er 25 år siden bandet ga ut første plate.

2020 – «Elsket for alltid» har slippdato 2. oktober, og streames på Demokratens Facebookside. Planene om de store jubileumskonserter for å feire 30 års-jubileum renner ut i sanden som følge av Korona. Isteden entrer de Rockefeller intet mindre enn fire ganger for å mette det mest sultne live-publikummet. Vi andre kan streame jubilantene fra sofaen.