Nyheter

Rydder og rydder, men søppelet kommer alltid tilbake

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fikk denne uken førstehåndserfaring med hvor forsøplet kysten langs Oslofjorden er. – Det er trist å se, sier han.

Bilde 1 av 4

Startskuddet har gått for Strandryddeuka 2020. Til tross for navnet, varer aksjonen til Hold Norge Rent helt fram til 20. september.

Mandag hadde Oslofjordens Friluftsråd og Skjærgårdstjenesten i Moss og Fredrikstad invitert klima- og miljøministeren til Jeløy, for å ta del i aksjonen.

De hadde pekt seg ut en liten strand like nord for Munkestein, helt nord på øya i Oslofjorden. Det var ikke tilfeldig.

– Dette stedet representerer Oslofjorden godt. Det er et eksempel på en strand som ikke er lett tilgjengelig for frivillige ryddere, forklarte Liv-Marit Hansen Toverud, avdelingsleder for Natur og Miljø i Oslofjorden Friluftsråd.

Les også: Friskmelder strendene: Flere tonn plastpellets er plukket opp langs Oslofjorden

Ryddet samme sted for to år siden

Fra sjøen så stedet ryddig ut, men bak et buskas skjulte det seg store mengder plast, glass og annet søppel.

– Det er trist å se. Dette viser hvor stort problemet er, forteller klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Rotevatns første søppelpose ble fylt etter bare fem minutter. På under en time klarte Rotevatn og en gruppe på rundt 15 andre personer å plukke opp et hundretalls kilo med søppel fra den lille stranden på Jeløy.

Det til tross for at den lokale Skjærgårdstjenesten, med båtfører Dag Roar Kure i spissen, hadde ryddet samme sted for bare et par år siden.

– Det blir stadig flere som rydder strendene våre. Likevel blir ikke søppelet borte. Vi har en lang vei å gå, sier han.

###

Slik så det ut i buskaset på Munkestein, Jeløy - samme sted som Skjærgårdstjenesten hadde vært to år tidligere.

Vil at andre land også tar ansvar

Kure har ryddet strandsonen i snart 25 år nå. Han synes det er givende arbeid, men det kan også være frustrerende og demotiverende å se strender du har ryddet bli fylt opp med søppel igjen.

– Det kommer stabilt mye søppel hele tiden, på toppen av alt det gamle. For noen år tilbake fant vi en potetgullpose fra 80-tallet i et siv utenfor Son. Der endte vi opp med å samle inn 2 800 kilo søppel. Det tilsvarer fem lastebiler og to båtlaster i volum, forteller han.

Les også: Denne gjengen har plukket over 14 millioner plastpellets (Demokraten+)

Statsråden mener det er viktig å ikke bare rydde søppel, men også stanse tilførselen.

– Søppel flyter fra sted til sted. Ikke alt kommer fra Norge. Derfor er vi nødt til å få til en felles handling. Det er ikke nok at ett land gjør noe. Vi i Norge er ikke perfekte vi heller, men vi må løse problemet sammen, sier Rotevatn, som understreker at han er optimistisk.

– Det er enormt mange som engasjerer seg. Å delta på strandryddeuka er ett eksempel på noe mange kan gjøre som har stor betydning. Ved å rydde strandsonen hjelper du både lokalt og globalt, sier han.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen