Nyheter

Hvaler kommune ble ikke informert om nedlagt studium

– Vi ble veldig, veldig skuffa, sier ordfører Mona Vauger (Ap).

Tidligere i sommer ble det kjent at den nye fiskerlinja på Kalnes videregående skole ble nedlagt. Nå sier ordfører i Hvaler kommune Mona Vauger at Hvaler kommune ikke fikk beskjed av Viken fylkeskommune om nedleggelsen av fiskerlinja, til tross for tett samarbeid om opprettelsen av studietilbudet.

– Jeg har jobbet mye med denne saken etter at vi fikk nyss om den før sommerferien. Vi har snudd alle stener, for her er både kommunen, næringen, fiskerne og skolen, ja, alle aktører, innstilt på at denne linja skulle bli noe av. Vi gledet oss jo så mye til i år for de åtte søkerne som ønsket å gå på linja, sier Vauger.

– Hva mener du med «fikk nyss om», fikk dere ikke beskjed direkte fra fylkeskommunen?

– Nei, dette fikk vi vite via skolen og foreldrene.

Bakgrunn: La ned studietilbud midt i sommerferien - tilbød plass 86 mil unna

Veldig, veldig skuffet

Hun sier at Hvaler-politikerne og næringa er skuffet over vedtaket.

– Vi er veldig, veldig skuffa. Vi har ikke hørt noe, før det plutselig er slutt. Som ordfører sendte jeg et langt brev til fylket, men det er ikke enkelt å få snudd om et helt fylkesråd. Vi hadde et møte fredag der vi diskuterte prosessen, og hvordan vi skal kunne sikre en blå linje i Østfold i fremtiden. Det som er gjort nå, er det lite å gjøre med. Så vi er enige om å brette opp ermene og jobbe for neste års skoletilbud, sier hun.

Etter hva Demokraten erfarer, har alle partene i saken vært kritiske til måten Fylkeskommunen har kommunisert med de andre aktørene - både gjennom skoleåret, men også rundt nedleggelsen av studiet.

– For å unngå dårlig kommunikasjon i fremtiden har vi bestemt oss for å sette ned et utvalg med representanter fra næringa, fra fylket, lokalpolitikere og fra skolen, sier Vauger, som sier hun nå jobber på spreng med å finne løsninger for de ungdommene som ønsker å ta tre år i læra i stedet for ett skoleår og to år i læra.

Les også: Fylkestingsrepresentant ønsker svar på hva som har skjedd

Beklager på det sterkeste

Både Hvaler kommune og den lokale næringa har brukt ressurser på å tilrettelegge for studiet, blant annet har det blitt bygget klasserom i Utgårdskilen. Nå vil hun at ikke lokalene står tomme det kommende skoleåret.

– Vi må sikre at de elevene som fortsetter har tilhold i lokalene i Utgårdskilen. Og at de får et faglig opplegg hvor for eksempel læreren som ble ansatt på Kalnes til den blå linja, kan være der en dag i uka. Det er positivt for næringa at det er ungdommer der, og det forankrer ungdommene ett sted i forhold til skolehverdagen, sier ordføreren.

Hun er lei seg for at ikke fylkeskommunen har tatt foreldrenes og hennes egen klage til etterretning.

– Vi beklager på det sterkeste til ungdommene for at dette har skjedd, vi hadde håpet å få det omgjort men som sagt er det ikke enkelt å få snudd om på et helt fylkesråd når vi først er blitt skvist ut.

– Hva mener du med det?

– Det er kamp om ressursene, vi opplever jo at vi hadde mye større rom i Østfold fylkeskommune, enn vi har i et stort fylke som Viken. Og jeg vet jo selv som politiker hvordan det er, å måtte fordele ressursene, og forstår at det er økonomiske rammer å forholde seg til.

– Det var et økonomisk spørsmål?

– Det er klart at det var det. Det er det alltid. Og her så de at noen forutsetninger ikke var tilstede og at kriteriene ikke ble møtt på antall elever.

DETTE ER SAKEN

* I mars 2019 ble det vedtatt å opprette en Fiske- og fangst-linje på Kalnes videregående skole

* Forslaget om fiskerlinja kom fra den lokale fiskerinæringa i Østfold og lokalpolitikerne i fylket

* Fiske og fangst som yrkesfag på videregående skole er en inngangsport ikke bare til fiskeyrket, men også andre yrker innen «blå næring», som for eksempel akvakultur og marinbiologi.

* Ved starten av skoleåret 2019/2020 var representanter fra fiskerinæringa med på å rekruttere elever til studiet, ved blant annet å garantere læreplasser

* Det var fem elever som startet på yrkesfaglig fordypning for fiskerlinja. Alle fem søkte seg videre på Fiske og fangst Vg2, som skulle hatt oppstart i august 2020. I tillegg var det tre elever som søkte seg til studiet utenfra

* Den 25. juni ble imidlertid studiet nedlagt etter forslag fra fylkesråd for opplæring, Siv Henriette Jacobsen. Forslaget ble fremmet den 27. mai.

* Begrunnelsen var at det var for få søkere, og at det manglet læreplasser

* Elevene, den lokale fiskerinæringa og ordfører Mona Vauger har klaget på nedleggelsen og kritisert håndteringen av saken i Viken fylkeskommune. De har også kritisert fylkeskommunen for manglende kommunikasjon i forbindelse med studiet

Nyeste fra Dagsavisen.no: