Nyheter

«Ja-kommunen» Råde gir vekst i næringslivet

På slutten av 1990-tallet ble næringsområdet Åkebergmosen i Råde etablert. – Om noen år kan felt II bli en realitet, tror Råde-ordfører René Rafshol (H).

Nærheten til E6 gjorde valget enkelt i forhold til utvikling av nye næringsområder, forteller Rafshol.

– Blikkenslagerfirmaet Fas-Tec fra Saltnes var det første firmaet som flyttet inn på Åkebergmosen, eller «måsan» som vi kaller det. Pågangen av næringsvirksomheter som ønsker å etablere seg i dette området er stor. Vi er tidlig i prosessen med kommuneplanen som skal vedtas før sommeren 2021, men det ligger en mulighet for at «måsan II» kan bli en realitet.

«Ja-kommune»

Felgteknikk i Fredrikstad er en av mange virksomheter som har fått øynene opp for den sentrale beliggenheten i Råde.  1. oktober stenges dørene på Lisleby og bedriften tar i bruk det nye salgs- og produksjonsanlegg på Åkebergmosen.

Ordfører René Rafshol tror suksessen med næringsområdet ved E6 kan tilskrives et politisk vedtak om at Råde skal være en «Ja-kommune».

– Det betyr at administrasjonen skal se etter det positive i alle søknader. Kort og godt ønsker vi en positiv saksbehandling. Vår fordel er beliggenheten, innen 20 minutter favner man over et arbeidsmarked på 150.000 mennesker. Jeg registrerer at bedriften Felgteknikk har planer om å tredoble antall ansatte i løpet av noen år, det er selvfølgelig gledelig for bygda vår.

– Hvordan jobber Råde kommune med å trekke til seg næringsvirksomhet?

– Vi har et tett samarbeid med Mosseregionen næringsutvikling (MNU) som henviser til aktuelle områder. I tillegg stiller kommunen raskt opp, både administrativt og politisk, for dem som ønsker å etablere seg på «måsan», forklarer Rafshol.

Les også: – Innbyggerne i Råde har vært flinke til å holde avstand, men så må vi ha hatt litt flaks også 

Behov for mer næringsareal

Administrerende direktør i Mosseregionens Næringsutvikling, Yngvar Trandem, tror snart hele Åkebergmosen er fylt opp av næringsvirksomhet.

– Det er fortsatt noen få tomter ledig, men det vil nok rimelig fort bli behov for mer næringsareal. Området er på godt over 300 mål. I kommuneplanens arealdel er det planer om utvidelse i samme størrelsesorden. Dette er svært positivt. De positive ringvirkningene av etableringene i dette næringsområdet er store for hele regionen, mener Trandem.

– Er det lett å selge næringstomter på Åkebergmosen?

– Ja, området begynner å bli noen år nå, og jeg oppfatter klart at interessen de siste årene har vært stigende. Råde og Åkebergmosen ligger midt mellom byene, har nærhet til alt – ikke minst E6. I tillegg er Råde en god kommune å bo i, drive næring og leve i. Noe som også  trekker til seg næringsdrivende.

###

Yngvar Trandem er administrerende direktør i Mosseregionens Næringsutvikling.

Åkebergmosen er ett av Mosseregionens fire næringsområder, og er viktig for hele regionen, forteller Yngvar Trandem. Kontakten med aktuelle bedrifter knyttes gjennom flere kanaler.

– Henvendelser kommer enten direkte til kommunen, ordfører, eier, næringsmegler eller til oss. Det er litt tilfeldig, men medieomtaler, markedsføring, tips og bekjentskaper har stor betydning.

Mer fra Dagsavisen