Det var ingeniør B. Langballe som i 1915 bygde Arkimedesskruen i våtmarksområdet Arekilen på Kirkøy – skruen ble drevet av en Norges første vindmøller. På 1980-tallet ble det bygd en modell, men denne har også forfalt.
Treskrue på ett tonn
Etter å ha sett forfallet på modellen av Archimedesskruen i Arekilen, sa Petter Wistner frimodig i fjor vinter: «Da får jeg bygge en ny skrue».
– Jeg angrer ikke, men etter å ha lagt ned 600 timer i arbeidet med skruen har aldri min kone lurt på hvor jeg har vært på fritiden, gliser han.
(Saken fortsetter under bildet)
Med den originale metallkjernen er en kopi av Arkimedsskruen bygd opp med innfelte kiler. Foto: Privat
Det er store dimensjoner på skruen som ferdigstilles i det Wistner definerer som snekkerbua hjemme på eiendommen, for oss andre et snekkerverksted.
– Vår Archimedesskrue er 6,70 meter lang og veier anslagsvis ett tonn. Den originale metallkjernen har vært utgangspunktet for modellen hvor det har blitt felt inn 800 kiler. Gjennom vinteren har vi brukt mest tid på å skjære ut og høvle kilene for hånd, forklarer Wistner.
Les også: Friluftshuset på Storesand åpnet: – Et unikt signalbygg (+)
– Dette er ingeniørkunst fra flere hundre år før Kristi fødsel. Har du møtt på noen utfordringer i arbeidet?
– Det er ingen tvil om at det var noen gamle «tenkere» som kunne sine saker. Det ble litt prøving og feiling i begynnelsen slik at vi fant den riktige vinkelen på kilene, men når dette ble riktig og sporet frest ut var det bare å hamre i vei, smiler «Archimedes-lærling», Petter Wistner.
Bygger tak over skruen
Med tele i bakken planlegges utkjøring av Wistners Archimedesskrue til Arekilen. Han tror den nye skruen kommer til å holde i mange år.
– Denne gangen skal vi bygge et tak over skruen, avslutter han på vei inn i verkstedet for å gi Archimedes sin gamle ingeniørkunst det første strøket med linolje.
(Saken fortsetter under bildet)
– Det ble litt prøving og feiling i begynnelsen slik at vi fant den riktige vinkelen på kilene, forteller Petter Wistner om arbeidet med å lage en kopi av Arkimedesskruen på Hvaler.
Våtmarksområdet Arekilen
– Den opprinnelige målsettingen med prosjektet i Arekilen var å tørrlegge våtmarksområdet for å få mer dyrkbar mark. I tillegg var det et ønske om å utrydde malariamyggen som var i området, forteller leder av Hvaler kulturvernforening, Paul Henriksen.
– Forventningene til prosjektet som ble igangsatt i 1915 var høye, men på grunn av store nedbørsmengder det første året brøt arbeidet sammen. Skruen ble forlatt og forfalt ganske raskt.
På 1980-tallet ble det tatt et initiativ til å lage en modell av «skruen». Tømrerlinja på Greåker videregående skole tok på seg oppgaven med å bygge en modell av den opprinnelige Arkimedesskruen, hvor den originale akslingen fortsatt var intakt.
– Denne skruen har også forfalt og vi har lenge ønsket å få på plass en ny modell, som et kultur- og naturhistorisk prosjekt knyttet til våtmarksområdet Arekilen, sier Henriksen som lanserte ideen sammen med nylig avdøde Arnt Otto Arntsen, i forbindelse med arbeidet rundt Hvaler kommunes kulturminneplan 2017 – 2018.
Les også: Bygger båthus og Hvalerskøyte anno 1880 (+)
(Saken fortsetter under bildet)
Modellen av skruen som ble bygd på 1980-tallet har også forfalt. Nå skal hele området i Arekilen rustes opp. Foto: Privat
Stier, fugletårn og Arkimedesskrue
På vegne av Hvaler kulturvernforening har Paul Henriksen økonomisk- og koordineringsansvar for prosjektet på Kirkøy.
– En ny modell av Arkimedesskruen er et større delprosjekt rundt engasjement i Arekilen, hvor det nå har blitt oppgradert stier og bygget en utkikksplattform lenger inn i kilen for turgåere og fugleinteresserte spesielt. Når den nye modellen av Arkimedesskruen kommer på plass, skal det bygges et tak over denne. I tillegg skal det oppføres et fugletårn på stedet, dette i nært samarbeid med ornitologer. Prosjektet har fått økonomisk støtte fra Hvaler kommune, fylkeskommunen og fylkesmannen, avslutter han.
Det var ingeniør B. Langballe som i 1915 bygde Arkimedesskruen i våtmarksområdet Arekilen på Kirkøy. Foto: Privat
Fakta:
En Arkimedesskrue er en trykkløs pumpe som løfter og pumper vann oppover ved hjelp av et roterende skrueformet blad inni et rør. Matematikeren, fysikeren og oppfinneren Arkimedes (287-212 f.Kr.) fikk pumpen oppkalt etter seg og er blant folk flest mest kjent for å ha oppdaget loven om legemers oppdrift i vann – kjent som Arkimedes lov.