Nyheter

Advarer huseiere mot frekke svindlere

– Omreisende håndverkere har svindlet folk for opptil 800.000 kroner, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg, som advarer huseiere i Fredrikstad-området.

– Dette er norske statsborgere som oppsøker boligeiere med tilbud om håndverkertjenester som for eksempel fasadevask og maling av kledning. Metodene de bruker minner om den som irske steinleggere har brukt, sier Lars Mamen i Fair Play Bygg.

– De går spesielt etter sårbare personer. Vi ber derfor huseiere være på vakt og melde ifra til enten politiet eller til oss hvis de blir oppsøkt på døra av noen som ønsker å selge slike tjenester.

Les også:  – Der er naivt å tro at man ikke har avvik i Fredrikstad (Demokraten+)

Svindlet for 800.000

Det verste eksempelet på håndverkssvindel så langt, skjedde på Romerike og kostet huseieren et sted mellom 700.000 og 800.000 kroner.

– Ikke bare ble de svindlet for mange hundre tusen kroner, men de fikk også huset totalt ødelagt, sier Mamen, som har sett at antall slike saker har økt de siste månedene.

– Det kan virke som at noen har tatt over "nisjen" etter de utenlandske svindlerne, for å si det sånn.

Metoden svindlerne bruker, er at de under husvasken eller malearbeidet, oppdager "feil" med for eksempel kledningen.

– Så setter de igang med riving og "utbedringer" før de har inngått en skikkelig kontrakt med husieren, sier Mamen.

Les også: Aktører i Fredrikstad etterforskes for arbeidslivskriminalitet (Demokraten+)

Slik avslører du dem

Deretter utsettes huseierne for press og overtalelsesteknikker, eller utsettes for trusler, inntil de betaler beløpene de ber om. Svindlerne forsvinner raskt når de får pengene, og huseieren sitter igjen med et ødelagt hus.

– Hva skal man se etter for å avsløre dem?

– De er veltalende og pene i tøyet, og banker på døra for å selge en tjeneste. Som å male eller vaske. De er hyggelige, og gir gjerne en god rabatt på jobben. Men seriøse håndverkere kommer som regel ikke på døra, sier Mamen.

For å vite om firmaet er seriøst, kan du også søke det opp i Brønnøysundregisteret.

– Seriøse firma er momsregistrert. Disse svindlerne er ikke det. Et annet tegn, er at de ikke vil legitimere seg, for de gjemmer seg ofte bak stråmenn.

Opplever du å bli kontaktet på døra, eller ser tegn til ulovlig eller mistenkelig aktivitet på andre eiendommer, skal du melde ifra til politiet.

– Alle arbeidskrim-sakene vi har jobbet med er anmeldt, og er dermet politisaker, avslutter Mamen.

Les også: Kriminelle tjener stort på å utnytte utenlandsk arbeidskraft. Så setter de pengene i eiendom

Nyeste fra Dagsavisen.no: