Nyheter

Kirre Jansson er død

Mangeårig revyskuespiller Kirre Jansson er død, 84 år gammel. Dette bekrefter en av hans nære venner på Facebook mandag formiddag.

1 av 4

Av: Arne Børresen og Martin Næss Kristiansen

Jansson var ved siden av Vivi Haug, Kri Tangen og Øivind «Raymond» Johannessen, en av Fredrikstads fremste artister på de skrå bredder gjennom hele 1980- og 1990-tallet. Også gjennom Teater 4, hvor han spilte med blant andre Solveig Reholt, ble han en publikumsyndling allerede på midten av 1970-tallet.

Den store lidenskapen

Talina Hansen Skogseth tilhører teatergenerasjonen som kom etter Jansson og kobbelet av store navn i Fredrikstads teater- og revymiljø. Hun spilte også sammen med Kirre Jansson en rekke ganger, blant annet i "Bak vollene", hvor hun selv var medprodusent og bidro til manus. Første gang de spilte sammen var på Phønix i 1995. Skogseth beskriver den avdøde skuespilleren slik overfor Demokraten:

– Kirre var energisk, ivrig og elsket å stå på scenen. Han hadde mange fine roller opp gjennom årene – det var den store lidenskapen hans, sier hun.

Talina Hansen Skogseth (til venstre) minnes nylig avdøde Kirre Jansson som en kollega som elsket å stå på scenen. Her er Skogseth i aksjon sammen med deres felles venn, Vivi Haug, under en julerevy i 2012. Foto: Erik Wiggo Larsen

Skogseth ble kjent med Jansson også mer privat gjennom deres felles venn, revydronninga Vivi Haug, som gikk bort i 2014.

– Jeg visste at han var syk i mange år. Det er selvfølgelig trist hver gang noen forsvinner ut av rekkene. Den lille teaterfamilien i Fredrikstad er glad i hverandre. Sammen med navn som Henrik Melsom, Per Wilhelms, Ivar Andersen, Ketil Brenna Lund, Vivi Haug og Kri Tangen var Kirre med på å bygge opp teater- og revytradisjonen her i byen, og var helt klart en av dem som inspirerte oss yngre, slår Skogseth fast.

Kiosken

Kirre – som ble født Erik – drev i mange år kiosken

Kirre

(bildet) i Onsøyveien. Hit kom «halve byen» for å tippe, spise pølser eller la seg underholde av den alltid satiriske, muntre artisten som

vokste opp i Glemmengata før og under 2. verdenskrig.

I de senere åra slet Jansson med sviktende helse. Nå har han lagt sin vandringsstav ned og vil bli husket som en av de mest profilerte revykunstnerne Fredrikstad har hatt i moderne tid.

Les også: Tullestemmen ble hans bane (+)

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.