Nyheter

"Sagasund" i opplag på ubestemt tid

– Vi hoppas på en telefon från Erna, sier skipsfører Daniel Eriksson ombord på Strömstad-båten "Sagasund", som har ligget til kai i snart et halvt år.

Sagasund

Av Arne Børresen

"Å dra til Strömstad for å käka korv" som det heter i sangen, har ikke vært mulig siden forrige vinter. Om det kan gå enda en vinter før den populære ferga kan kaste loss, vet verken Eriksson, statsministeren eller spåmannen.

20.000 reisende årlig 

– Selvsagt er dette en trasig situasjon både for oss og alle passasjerene. Strömstad-trafikken er tross alt en av de flotteste og mest langvarige tradisjonene vi har mellom Østfold og Bohuslän. Av den grunn venter vi i spenning hver eneste dag på gode nyheter, sånn at vi kan komme i gang igjen, sier den joviale skipsføreren i nabobyen.

Mannskapet på seks, hvorav tre av dem er norske, har siden korona-nedstengingen 12. mars vært permitterte.

Kan det spøke for båtens framtid dersom det går for eksempel enda et halvt år før dere får starte opp igjen?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har fått noen forskjellige slags støtte- og kompensasjonsordninger som gjør det mulig å ha båten liggende i opplag, i hvertfall en god stund til. Så det skal egentlig ikke være noen fare for at ruta legges ned, poengterer Eriksson om tilbudet som årlig benyttes av rundt 20.000 mennesker.

Solgt til Sverige

"Sagasund" har de senere årene rådd Strömstad-ruta alene etter at "La Vida" og "Silverpilen" la opp i henholdsvis 2009 og 2001.

I 2016 ble imidlertid "Sagasund" svensk i det den mangeårige eieren og kommende pensjonisten Tore Nybro Hansen solgte fartøyet til Koster Marin AB.