Nyheter

Fra generasjonshistorie til bok

Lill Verbeeks far var med å starte fabrikken i Øyenkilen, som i flere tiår produserte et av Norges mest populære pålegg. Sånt blir det bok av.

I følge Stabbur-Makrell spises det 110 millioner brødskiver med makrell i tomat hvert år. Fra slutten av 50-tallet og til litt utpå 2000-tallet, ble det folkekjære pålegget produsert på en fabrikk i Øyenkilen.

Lill Veerbek kjenner godt til historiene som kan fortelles om fabrikken som hennes far Herman Larsen var med å starte, og ellers om dagliglivet på det lille tettstedet i Fredrikstad. Disse historiene har nå blitt bok.

- Det begynte med at jeg hadde tenkt å skrive noe til barna mine, jeg har to døtre. Jeg har alltid angret på at jeg ikke spurte mamma og pappa om mye mer, men det er sånt man ikke blir opptatt av før man kanskje 60-70 år, sier hun.

Og slik har døtrene fått minnene og historiene svart på hvitt.

Les også: Skrev bok om Østfolds topper 

Begrenset opplag

Men det stoppet ikke der. Verbeek ble oppfordret til å skrive mer. Boka, som er trykket i et opplag på 100, har fått navnet "Boka mi. En liten familie, et lite sted, en fabrikk".

Bøkene var klare for en uke siden, og nå har hun bare rundt 20 igjen, anslår Verbeek.

- I fabrikken har det jobbet folk siden femtitallet. Kanskje synes de det er hyggelig å lese om.

Og hva om flere vil lese den da, hva gjør du da?

- Da hadde jeg måttet fått den ut på noen måte. Det hadde vært moro det, men det er veldig lokalt da. På den andre siden er jo makrell i tomat noe som mange kjenner til.

Det lille opplaget har som sagt gått raskt unna, men det skal fortsatt være mulig å sikre seg et eksemplar for den som måtte ønske å lese mer om Øyenkilen-fabrikken.

- Jeg tror det skal ligge ni stykker borte på Stranda Marina!

Les også: «Sønnafor kjerka» – et tilbakeblikk på søndre Kråkerøy (+)

Mer fra Dagsavisen