Nyheter

Skadedyrbekjemperens gode råd mot rotter

Med nylig eksplosjon i antall henvendelser om rotter i Fredrikstad, får du her de viktigste rådene du trenger for å sikre deg mot gnagerne.

Nesten tre ganger så mange henvendelser om rotter enn normalt, har Fredrikstad kommune mottatt hittil i år. Og nylig har kommunen besluttet å utføre en omfattende sjekk av rørnettet i et boligområde, etter å ha fått flere varsler fra beboere der.

LES OGSÅ: Kommunen sjekker rør etter varsler om rotter i boligområde (Demokraten+)

Rune Bratland er styreleder i Skadedyrbedriftenes Bransjeorganisasjon (Skabra), hvor flertallet av skadedyrforkjemperne er medlemmer. Her gir han deg sine beste og enkleste råd for bekjempelse av rotter.

Unngå rotter

Sikre huset.
– Rottenes hovedinngang er fra bakken og opp. Derfor må du sørge for å tette åpninger i blindkjeller, grunnmur og rør. Sjekk at du ikke har åpne rørføringer. Sjekk også at du ikke mangler slukrister, stakeskrue i sluk eller har tørre sluk.

Gjør uteområdet mindre attraktivt.
– Sørg for at søppel og matrester ikke ligger ute og hold vegetasjon rundt huset nede. Klatreplanter inntil husveggen er det perfekte gjemmested for rotter, som ser dårlig og gjerne bruker kroppshår og snutehår til å orientere seg fram der de føler seg beskyttet. Vær også forsiktig med mating av husdyr ute, for den kan også lokke til seg rotter.

– Kontakt kommunen hvis du mistenker at det kommunale avløpssystemet ikke holder god nok standard.

LES OGSÅ: – Det kan komme noen hundre millioner av disse stikkende insektene

Stopp rotter

Kontakt forsikringsselskapet ditt.
– Sjekk forsikringen først – det er det viktigste du gjør. Mange forsikringsavtaler i dag hjelper deg med det meste hvis du har fått rotter i huset.

Finn åpningen.
– Du må straks avdekke hvor rotta er kommet inn og tette åpningen. Er det feil på byggtekniske konstruksjoner, må du skaffe hjelp til utbedring.

Sett ut feller.
– Sett fellene inntil vegger og bruk gjerne peanøttsmør som åte. Ostebiter tørker fort og blir mindre fristende, mens peanøttsmøret kan holde seg ferskt i flere uker.

Fjern døde dyr.
– Sjekk fellene daglig og fjern døde dyr. Ellers vil lukten og synet av kadaveret fungere som varsling på rotta som kommer etter.

Bruk av gift.
– Hvis rotteproblemet ditt er utendørs, har du som privatperson ikke lov til å bruke gift. Da må du benytte en skadedyrbedrift. Det finnes også giftfrie feller du kan benytte selv.

LES OGSÅ: Maneter i klynger – men umulig å spå manetsommer

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen