Nyheter

Rotteproblemet: – Folk må slutte å mate måkene

Også på Lisleby er rotter et problem, erfarer Mona Eidesgaard og moren hennes Kirsten, som mener ett tiltak må bli at folk slutter å sette ut fuglemat.

Bilde 1 av 3

– Flere av beboerne i området her setter ut mat til måkene, slik at det er tilgjengelig for rotter, forteller mor og datter Eidesgaard, som reagerte da de leste i Demokraten om det som kan vise seg å være en Fredrikstad-sommer preget av rotter.

Flere enn tre ganger så mange henvendelser som vanlig, har Fredrikstad kommune hittil i år mottatt om rotter, kunne Demokraten fortelle torsdag. Et boligområde på Selbak skal, ifølge varsler kommunen har fått, være svært plaget av gnagerne. Kommunen besluttet nylig å utføre en omfattende sjekk av rørnettet i det aktuelle området.

– Nå tar vi en sjekk for å få mer informasjon om hvor omfattende problemet faktisk er, sier overingeniør Tom Viggo Thomassen i miljø- og byutviklingstetaten.

LES OGSÅ: Kommunen sjekker rør etter varsler om rotter i boligområde (Demokraten+)

(Saken fortsetter under bildet)

Hos familien Eidesgaard på Lisleby står fortsatt et par gamle rottefeller langs vegger på gårdsplassen, som de pleide å legge rottegift i da det var lov for privatpersoner.

Hos familien Eidesgaard på Lisleby står fortsatt et par gamle rottefeller langs vegger på gårdsplassen, som de pleide å legge rottegift i da det var lov for privatpersoner. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Svær som en katt

Ett av boligområdene i Fredrikstad som har hatt rotter tett innpå, er Lisleby allé ved Sentralidrettsanlegget, ifølge Mona Eidesgaard.

– Vi har hatt rotter i gården her flere ganger og naboen har hatt dem på verandaen. Vi vil jo helst ikke ha dem i hus, slår hun fast en smule oppgitt.

Inntil vegger på gårdsplassen har de stående to gamle rottefeller fra den gang det var lov for privatpersoner å sette ut lokkemat med gift.

– Sønnen min lenger ned i nabolaget her hadde rotte på plenen for bare tre uker siden. Bikkja tok den, forteller Kirsten Eidesgaard, som selv har vært spart for gnagere på egen gårdsplass i det siste.

– Sist vi så en rotte her hos oss var for to år siden, og den var svær som en katt, forteller Mona og måler kjemperotta mellom hendene.

(Saken fortsetter under bildet)

Mona Eidesgaard (til venstre) viser hvor stor den siste rotta de så på gårdsplassen var. Hun og moren Kirsten Eidesgaard mener mating av måker er en del av rotteproblemet på Lisleby.

Mona Eidesgaard (til venstre) viser hvor stor den siste rotta de så på gårdsplassen var. Hun og moren Kirsten Eidesgaard mener mating av måker er en del av rotteproblemet på Lisleby. Foto: Martin Næss Kristiansen

LES OGSÅ: Maneter i klynger – men umulig å spå manetsommer

Ber folk droppe mating

Styreleder Rune Bratland i Skadedyrbedriftenes Bransjeorganisasjon (Skabra) sier til Demokraten at folk bør være varsomme med å la søppel og matrester ligge ute og samtidig unngå at husdyrenes mat er tilgjengelig for rotter. Her deler han sine beste tips mot rotter.

Mor og datter på Lisleby mener mating av måker er et kjempeproblem med tanke på å holde rotter borte fra eget nabolag.

– Vi har sagt til enkelte naboer at de må slutte med matingen, men til ingen nytte. Maten er tilgjengelig for rotter og tiltrekker seg rotter. Folk må slutte å sette ut mat, lyder deres instendige ønske.

LES OGSÅ: – Det kan komme noen hundre millioner av disse stikkende insektene

Mer fra Dagsavisen