Nyheter

– Jeg tror Fargespill rører folk fordi konsertene er ekte og nære

– Gjennom fusjonen av ulike kulturskatter og kulturarv forteller vi sammen historien om oss alle, sier daglig leder Helga Aakre.

Bilde 1 av 2

Fargespill Østfold har mottatt en gave på totalt 1,9 milloner kroner fordelt på tre år fra tilskuddsordningen «Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn».

– Jeg tror Fargespill rører folk fordi konsertene er ekte og nære, sier daglig leder Helga Aakre, som slet med å holde tårene tilbake da hun mottok nyheten om pengegaven på torsdag.

Stortingsrepresentant og medlem av familie- og kulturkomiteen, Tage Pettersen (H), hadde æren av å overrekke budskapet om tildelingen.

– Jeg kan ikke se en Fargespill-forestilling uten å få tårer i øynene, sa stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) sa han.

– Fantastisk!

Gjennom tilskuddsordningen «Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn» blir det tildelt rundt 43 millioner kroner i 2020. Ettersom deler av bevilgningen er bundet opp av allerede tildelte midler i 2018 og 2019, blir det bevilget 13,84 millioner kroner til nye søknader i år. Målgruppen er barn og ungdom i alderen 10 til 20 år med spesielle behov, særlige ungdomsgrupper og ungdomsmiljø.

– Det å motta en slik pengegave over tre år er helt fantastisk. Fargespill er et kunstprosjekt hvor barn og unge fra hele verden deltar. Fellesnevner er innbygger i byen vår. Fargespill fokuserer på historiene og kulturen, hva disse barn og unge har med seg, forteller daglig leder Helga Aakre.

I Halden har Fargespill Østfold samarbeidet med Det Norske Blåseensemble gjennom mange år.

– Konsertene er ekte og nære. Gjennom  fusjonen av ulike kulturskatter og kulturarv forteller vi sammen historien om oss alle. Konsertene forteller oss, gjennom sang og dans, hvor sammensatt og oppløftende vår felles fremtid kan være, så lenge vi gir plass til enkeltmenneskene i samfunnet.

Frigjør tid

Aakre sier at gaven gir dem mulighet til å arbeide med å utvikle gode kulturtilbud og produsere konserter, og jobbe for kontinuitet gjennom driftstøtte parallelt.

– Vi har ingen varig kommunal eller statlig støtte, så vi bruker mye tid på å skrive søknader til ulike stiftelser, Bufdir, og forskjellige arrangørstøtter.

Fargespill Østfold er et flerkulturelt kunstprosjekt hvor barn og ungdommer deltar på̊ ukentlige øvinger. Tilbudet er gratis, og finnes ikke i Fredrikstad fra før. Gjennom møtene skapes en forestilling basert på̊ folkemusikk og dans fra hele verden. Flere av aktørene er nye i Norge, representerer flere religiøse retninger og har ulik alder og bakgrunn.

– Fargespill bidrar til å formidle verdier og fortellinger som binder oss sammen og som kan få folk til å kjenne seg som en del av et større «vi», sier direktør for Det Norske Blåseensemble Torstein Granly.

Fakta om Fargespill

* Fargespill har som målsetting å synliggjøre mangfoldets muligheter gjennom kunstneriske uttrykk.

* Fargespill debuterte med stor suksess under Festspillene i Bergen i 2004, og er siden den gang sett av over 195.000 publikummere. Fargespill har utgitt bok og to album, hvor ett ble nominert til Spellemannprisen.

* Fargespill har opptrådt for blant annet de fleste kongehus i Europa og de fleste ministere i Norge, på de største scener i landet og var en del av Stortingets offisielle Grunnlovsmarkering i 2014 på Den Norske Opera & Ballett.

* I 2018 ble Stiftelsen Fargespill nominert til Nobels fredspris, og opptrådte på Nobels Fredsfest i Oslo.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.