Nyheter

– Det kan komme noen hundre millioner

De er 1,5 mm lange og stikker mennesker.

De siste dagene har bilder av små insekter florert på Facebook. De bittesmå, stikkende strekene, er ikke større enn et komma. Normalt sett finner man dem på blomster eller bladverk.

Men noen ganger infesterer de boligområder og angriper mennesker.

– Flere av trips-artene er viktige pollinatorer. Nå har det vært tørt og kjempevarmt, noe som er optimale forhold for dem, og da klekker mange på én gang. Det blir sikkert klekket noen hundre millioner på én gang, sier Rune Aae, Doktorgradsstipendiat for Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Disse er fullstendig harmløse, men kan være noe irriterende i store mengder. Svermetiden varierer, men ca 14 dager ikke uvanlig.

Les også: – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen

Tror du er blomst

Trips er en egen orden med insekter.

– Akkurat som veps er en orden, og tovinger er en orden, er trips en egen orden fordi de er så ulike alle andre insekter. Det finnes omlag 163 forskjellige arter med trips i Norge, sier Aae.

– Og poenget med dem er?

– Det kommer an på hvem du spør. Folk lurer jo nettopp hva poenget er med dem. Men i naturen er de viktige, både som mat for rovinsekter og edderkopp, men også som pollinatorer.

– Men de stikker mennesker?

– De har en sugensabel som de stikker inn i plantecellene, for å suge til seg næring. De er planteetere, og lever ikke av blod eller kjøtt, som tuneflua for eksempel. Det er litt usikkert hvorfor de stikker mennesker, men de tiltrekkes av hvitt og man tror at de tar feil, rett og slett.

Les også: Tror malaria og denguefeber er her om 10 år

Kommer i bølger

Trips lever i opptil 45 dager. Og hvis det kommer et regnskyll, er de fort borte i vegetasjonen, og slutter å sverme.

– De flyr, men er bare halvannen millimeter lange og under en halv millimeter i omkrets, så en sverm kan raskt blåse ut av kurs når de er på jakt etter mat.

– Er trips-sesongen over, nå som det har regnet?

– Nei, det finnes som sagt mange arter. Om én er ferdig, kan en annen klekke og sverme senere i sommer. Men selv om det er 160 arter, er det bare 10-15 av dem som har sverming.

Aae mener jordbruk med monokultur og bruk av drivhus har noe av skylda for at vi får plager med trips.

Fakta om trips

* (Thysanoptera) kan forekomme i større eller mindre mengder innendørs. Tripsen kommer fra potteplanter eller det er svermende trips utenfra som kommer inn.

* De gjør ingen skade på huset. De fleste tripsarter er knyttet til planter og noen er planteskadegjørere. Av og til kan trips også stikke mennesker.

* De fleste tripsarter formerer seg kjønnet, men formering uten forutgående befruktning forekommer også hos enkelte arter. Utviklingen skjer via egg, to nymfestadier, ett til tre puppelignende stadier og voksent insekt. Eggene legges inni eller utenpå plantene, i barksprekker eller lignende.

* Trips kan ha mange generasjoner i året, men på friland i Norge er én generasjon mest vanlig.

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: