Nyheter

Yngve Hågensens liv blir teater

Fagforeningskjempen Yngve Hågensen kan se tilbake på en rekke tordentaler og et langt liv som samfunnspåvirker, oppvigler, rettferdighetsforkjemper og barnehjemsbarn under krigen. Nå skal livet hans til scenen.

Fredrikstad-duoen Jens Olav Simensen (manus) og Svein Gundersen (musikk) står bak teaterforestillingen, som med premiere i februar neste år skal vises i samtlige Østfold-byer og i Oslo og øvrige Viken. Premieren vil bli satt opp i Halden, hvor Yngve Hågensen tilbrakte den senere perioden av sin oppvekst. Det opplyser produsentene og produksjonsteamet i en pressemelding, hvor Hågensen selv sier:

– Jeg var i tvil om mitt liv er så mye verdt og så spennende at det har noe å gjøre på en teaterscene.

Manusforfatter Simensen deler ikke den tvilen.

– Yngve har alltid vært uredd. Han er direkte på en måte som mange kan lære av. Og ikke minst har han vært knallhard på at det viktigste som betyr noe er å få folk i arbeid. Dessverre er det altfor aktuelt i dag, sier Simensen.

LES OGSÅ: Farsfiguren som reddet jula for barnehjemsgutten Yngve Hågensen (Demokraten+)

I 2018 sto arbeiderbevegelsen i Østfold bak en teaterforestilling om statsmannen Oscar Torp, også han fra Østfold. Simensen og Gundersen holdt i manus og musikk også den gang. Nå har de samme organisasjonene forent kreftene for å lage en forestilling om fagforeningskjempen som startet sin arbeidskarriere på Saugbrugs i Halden.

Yngve Hågensens liv har vært så innholdsrikt og dramatisk at det neppe blir noe problem å lage drama på det. Han bodde mange år på barnehjem, var med på en farlig evakuering og flukt fra Nord-Norge som nettopp barnehjemsbarn under krigen, jobbet på «gølvet» på Saugbrugs og ble på den måten fagforeningsmann. Distriktssekretær, LO-sekretær og LO-leder har han vært, og en markant en som sådan.

LES OGSÅ: Da norske barn måtte flykte

Veien til topps i LO var konfliktfylt, og han kjempet mange harde kamper både før og senere. Med tydelig røst og uredde tordentaler satte han seg i respekt også hos sine meningsmotstandere.

Rollebesetningen til teaterforestillingen om Hågensens liv er ennå ikke klar, opplyser produksjonen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: