Nyheter

Støre gjestet Øra for å lære

Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte fredag Fredrikstad-bedriftene Batteriretur og Stene Stål, for å lære om returbedriftenes plass i den sirkulære økonomien.

Bilde 1 av 3

 Det neste er jo at vi må leve av å redde klimaet. Vi må stille krav til at det vi kjøper skal kunne repareres, og vi skal vite hva som skjer med det vi ikke skal bruke lenger, sier Støre til Demokraten under sitt Fredrikstad-besøk.

Sammen med ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) ble han vist rundt på Batteriretur, en bedrift som gjenvinner alle typer batterier, enten de kommer fra klokker eller elbiler.

Til stede var også Camilla Brox, som er daglig leder i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi. Hun kaller industriområdet på Øra for industriromantikk.

​ Sirkulærøkonomi er viktig for fremtiden. Vi må vise hva industrien kan få til, det er viktig og øker ressursutbyttet når vi har så god samhandling.

(Saken fortsetter under bildet)

Daglig leder Camilla Brox i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi er levende opptatt av gjenvinningen som foregår hos Batteriretur AS.

Daglig leder Camilla Brox i Norsk Senter for Sirkulær Økonomi er levende opptatt av gjenvinningen som foregår hos Batteriretur AS. Foto: Martin Næss Kristiansen

Utvider

Batteriretur har eksistert siden 1993, men flyttet hovedkontoret til Fredrikstad i 2018. Fredrik Andresen er daglig leder, og forteller at bedriften er den første av sitt slag.

​ Vi bruker sol og bergvarme til energi, og vi har ikke utslipp. Batteriene vi tar inn kommer blant annet fra elbiler, og de kan vi bruke på nytt.

Tomme batterier og avfall sendes til returpunkter andre steder i verden fra havna rett i nærheten, ettersom Norge ikke har slike, forteller Andresen.

(Saken fortsetter under bildet)

Batterier på retur på Øra.

Batterier på retur på Øra. Foto: Martin Næss Kristiansen

Den siste tiden har debatten gått om hvorvidt Batteriretur bør bruke mer av området, av hensyn til naturreservatet som ligger like ved.

​ I den debatten opplever vi at det ikke har kommet godt nok frem hvem vi egentlig er. Vi ønsker jo å ivareta området på en god måte. Nå vil vi utvikle videre, og vi har tro på løsning, sier han.

Andresen sier videre at han sier det er noe spesielt med det å jobbe med komplisert og farlig avfall ved siden av et naturreservat, men understreker at de har et høyt fokus på sikkerhet.

(Saken fortsetter under bildet)

Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fredrikstad-besøk får en innføring i sirkulær økonomi av daglig leder Fredrik Andresen ved Batteriretur AS på Øra. Til venstre for Støre, ordfører Jon-Ivar Nygård og til høyre, partifelle Hege Dubec.

Ap-Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fredrikstad-besøk får en innføring i sirkulær økonomi av daglig leder Fredrik Andresen ved Batteriretur AS på Øra. Til venstre for Støre, ordfører Jon-Ivar Nygård og til høyre, partifelle Hege Dubec. Foto: Martin Næss Kristiansen

Vil lære av de beste

Jonas Gahr Støre ble invitert av Jon-Ivar Nygård til å se på gjenvinningsbedriftene på Øra.

​ Arbeidet med sirkulærøkonomi er viktig, og vi må lære av de beste. De er et vindu inn i fremtiden, sier Støre.

Partilederen er opptatt av at dette arbeidet ikke kan flyttes til utlandet.

​ Vi må se på hvordan vi kan vedta virkemidler som setter krav til gjenbruk, og legge til rette for at verdiskapningen skjer her i Norge, slutter han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: