Nyheter

Gressvik lokalsamfunn ber politikerne sette foten ned i dag

– Å gjemme den nesten 200 år gamle trehusbebyggelsen på Gressvik bak fem etasjer høye boligblokker i vannkanten er bare helt feil.

Av: Arne Børresen

Det sier Oddbjørn Pedersen i Gressvik lokalsamfunnsutvalg. Han og et enstemmig lokalsamfunnsutvalg ber nå politikerne i Planutvalget si nei til arealplanforslaget som går ut på å bebygge hele strandlinja fra Gressvik fergested til Floa-brua med boligblokker.

Les også: – Her har jeg syv ansatte, én lærling og drøyt 3800 kunder (+)

Gjemmer sin egen historie

– Vi synes hele denne planen virker historieløs. Arbeiderboligene som ble satt opp på skrentene langs vannet ble til som en konsekvens av Gressvik Bruk og er en viktig del av vår egen kulturarv. Så er det selvsagt også veldig ugreit at menneskene som bor i disse husene skal miste utsikten de har mot vannet. Dette vil gi negative opplevelser i hverdagen, sier Pedersen, som mener det stedlige lokalsamfunnsutvalget er holdt på utsiden av de omfattende planene.

– Jeg kan bekrefte at det ikke har vært noen kontakt mellom oss og kommunen. Riktignok ble forslaget til arealplan lagt ut i januar, men ingen i kommunen har spurt oss om hva vi mener. Vi er tross alt kommunens eget høringsorgan, påpeker Pedersen.

Etter flere oppslag i lokalavisene om Solid-gruppen som vil bygge blokker, Ap som sier ja og Rødt, Høyre med flere som sier nei, har lokalsamfunnet tatt bladet fra munnen.

Meninger: «Vi støtter lokalsamfunnsutvalget på Gressvik – behold næringsarealer langs vannet»

Solgte tomta før politisk behandling 

– Vi har sendt inn våre innspill som vi håper planutvalget som møtes i dag, torsdag, formannskapet som møtes 4. juni og bystyret (18. juni) tar hensyn til. Vi er mot omreguleringen, og vi uttrykker også i klartekst hva vi mener om den manglende involveringen. At kommunen selger sine arealer ved vannet flere måneder før bystyret har behandlet arealplanen, synes vi er merkelig. Vi erkjenner at kommunen har rett til å selge tomta, men burde ikke salget ha ventet til konsekvensene av en eventuell bruksformål-endring er klarlagt og kvalitetssikret? spør Pedersen, og viser til hva utvalget sier i sitt brev til kommunen avslutningsvis:

– Fredrikstad kommune har som uttalt mål å bygge lokalsamfunn, og lokalsamfunnsutvalgene er en formell del av kommunemodellen, og det er meningen at vår mening skal telle med i kommunens avgjørelser. I arbeidet med arealplanen opplever vi at avgjørelser har blitt tatt uten av vi har blitt varslet – og forslagene vi her omtaler er altså i strid med det vi som lokalsamfunn mener er til Gressviks beste. Vi ber om at dere bruker deres mandat til å reversere disse avgjørelsen, skriver lokalsamfunnsutvalget med lederen Signe Prøis i spissen.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) har tidligere uttalt til Demokraten at han mener innbyggerne er godt ivaretatt ved at alle, også foreninger, som ønsker kan komme med innspill på arealplanhøringen.

Les også: Delte meninger om blokker foran den gamle bebyggelsen (+)

Mer fra Dagsavisen