Nyheter

Bibliotekene har lånt ut over 15.000 bøker i koronakrisen

Fredrikstad bibliotek har vært kreative og tilfredsstilt lesehestene mens store deler av samfunnet har vært stengt. Nå er brukere og ansatte glade for at bibliotekene igjen kan besøkes.

– Nå skal det bli fint å gå på bokjakt selv igjen, synes Linda Figenschou og datteren Agnes (6), som bor like i nærheten av Onsøy bibliotek på Gressvik og er flittige brukere.

Fra mandag er det igjen åpent for publikum på bibliotekene i Fredrikstad sentrum, på Østsiden og på Gressvik, etter mange uker med koronastengt. Forskjellen er nettopp det at brukerne selv kan gå inn og lete fram bøkene de vil låne.

LES OGSÅ: Bydelsbiblioteket har fulle ventelister – på elsykler (Demokraten+)

Linda Figenschou og datteren Agnes (6) er glade for at de har kunnet låne og levere bøker gjennom vinduet ved biblioteket på Gressvik, men synes det skal bli godt å få gå på bokjakt selv igjen.

Linda Figenschou og datteren Agnes (6) er glade for at de har kunnet låne og levere bøker gjennom vinduet ved biblioteket på Gressvik, men synes det skal bli godt å få gå på bokjakt selv igjen. Foto: Fredrikstad bibliotek

Gjennom vinduet

Kreative løsninger har likevel holdt utlånet og andre tilbud i sving gjennom krisen. Flere enn 15.000 fysiske bøker er lånt ut ved de tre bibliotekene i stengeperioden.

– Vi har vært bemannet og hatt nok av andre oppgaver ved siden av å sørge for en alternativ utlånsløsning. På hovedbiblioteket har folk kunnet hente og levere bøker i poser på baksiden av bygget, mens vi på Gressvik har ordnet henting og levering gjennom vinduet. Så utlånet har langt ifra stoppet opp. På Gressvik har vi hatt nesten like mye utlån som i byen, forteller biblioteksjef Tora Klevås til Demokraten.

Linda Figenschou og seksåringen hennes er ofte på biblioteket på Gressvik, og den yngste var ganske bekymret for tilgangen på bøker da koronaalarmen gikk og Norge gikk i dvale, kan moren fortelle. Men så fikk hun seg en opptur.

– Hun ble kjempeglad da vi fikk vite at vi kunne hente og levere gjennom vinduet, og syntes nesten det var enda kulere, forteller Figenschou.

LES OGSÅ: Poetisk hverdagsavbrekk for elvependlerne (Demokraten+)

Forsiktig og digitalt

Nå er hun likevel glad for at de kan gå inn blant reolene igjen.

– Jeg synes det er lettere å finne nyere barnelitteratur når vi kan se selv, og har bommet en del på de bøkene vi har bestilt på nett. Agnes liker også å gå på bokjakt i hyllene, og noen ganger har vi satt oss ned og lest på biblioteket, forteller hun.

LES OGSÅ: Revyperler rett hjem i stua

Åpning betyr dog forsiktig åpning enn så lenge. Nå er det leveregelen «kom-lån-gå» som gjelder. Man kan altså ikke oppholde seg på biblioteket utover henting og levering av bøker. Helsemyndighetenes retningslinjer for avstand og hygiene gjelder fortsatt.

– Mange bruker biblioteket til mye mer enn å låne bøker. Vi har hatt forfatterintervjuer for publikum, tiltaket språk og kaffe for dem som vil treffes for å trene norsken og tilbud om bare å sette seg ned og lese aviser. Noen av tilbudene har vi videreført digitalt med suksess. Det viktigste vil fortsatt være å nærme oss normalen på en forsiktig og trygg måte for besøkende og ansatte, slår biblioteksjefen fast.

Slike dunker har i koronakrisen vært benyttet til levering av utlånte bøker ved biblioteket på Gressvik, i tillegg til levering gjennom vinduet.

Slike dunker har i koronakrisen vært benyttet til levering av utlånte bøker ved biblioteket på Gressvik, i tillegg til levering gjennom vinduet. Foto: Martin Næss Kristiansen

Mer fra Dagsavisen