Nyheter

Kinosjefen: – Endelig får vi vise film igjen

Etter åtte uker med låst svingdør kan Jørgen Søderberg Jansen ønske besøkende velkommen tilbake i kinosalene.

Hvem: Jørgen Søderberg Jansen (45)
Hva: Kinosjef Fredrikstad kino
Hvorfor: Fra torsdag 7. mai snurrer kinosjefen film igjen, etter åtte uker med koronastengt.

På kinoens Facebook-side står det «We`ll meet again» og på din «We`ll be back». Her er det både rå muskelkraft fra Arnold Schwarzenegger og håp fra Vera Lynn. Beskriv følelsen nå som du endelig kan ønske kinogjengerne velkommen tilbake?

– Det er en stor lettelse både for meg og for alle andre som jobber på kinoen. Det verste vi vet er avlyste forestillinger, og nå har vi hatt nesten åtte uker med avlyst film. Det har antakelig aldri skjedd før i Fredrikstad Kinos 103-årige historie.

Hvilke koronaregler må kinopublikumet forholde seg til?

– Det blir mye av det samme som i restauranter og butikker. Blant annet minst én meter mellom hver publikummer og et begrenset antall i salene. Er man syk så må man selvfølgelig holde seg hjemme.

Blir det film i alle saler?

– Det blir fullt program, men med litt lengre mellomrom mellom filmene for å spre publikum og sikre tid til renhold. Vi anbefaler også at man kjøper billetter på nett.

Hvilke filmer kan du lokke publikum med?

– Vi vil vise en del filmer som skulle hatt premiere 13. mars, blant annet «Emma» og «Bloodshot» – og filmer som nettopp hadde hatt premiere, som: «Alle utlendinger har lukka gardiner», «Fremad» og «The Invisible Man». Vi har også førpremiere på «Klovn: The Final» og «Weathering With You» denne helgen.

Hvor mange besøkende kan du ta inn på kinoen nå i forhold til ordinær drift?

– Vi kan i teorien få inn nesten 500 på en ettermiddag/kveld og noen til på dagtid. Vi har plass til rundt tusen besøkende i løpet av en dag i helgene, siden vi har lang åpningstid. God økonomi blir det neppe før de store filmene kommer i juli, men å ha 30 prosent kapasitet er i hvert fall mer lønnsomt enn å ha stengt.

Hvor mange ansatte har du?

– Det er ca. 50 som er tilknyttet kinoen. De som har faste stillinger har ikke vært permittert, de har jobbet med en fullstendig nedvask av kinoen, forberedelser til gjenåpning, drive in-kino m.m.

... ja, hvordan har responsen vært på filmvisning for folk bak dashbordet?

– Publikum har vært veldig godt fornøyde, du skal ikke se bort fra at vi gjentar dette en annen gang.

Les også: Leder i Elevorganisasjonen: – Veldig mange lærere bruker lekser som erstatning for undervisning

Hvor mye har Fredrikstad kino tapt i perioden?

– Det er det for tidlig å fastslå, vi vil fortsatt ha reduserte inntekter en stund til, så hele perioden fra mars til juni blir rammet. Bare i april tapte vi nok rundt to millioner i billettinntekter, i tillegg kommer inntekter fra kiosksalg og reklame m.m.

Hvilken film har betydd mest for deg?

– Der kunne jeg ramset opp sikkert femti filmer, fra «Casablanca» til «Star Wars», men jeg tar heller to som har vært veldig nyttige: Jeg har lært grunnregelen for å stå på slalåm fra «Sällskapsresan 2» og hvilket bestikk man bruker først på store middager fra «Pretty Woman».

Hva gjør deg lykkelig?

– Akkurat nå: Å få sette opp kinoprogrammet igjen!

Hvem var din barndomshelt?

– Mange kandidater her også, men Don Johnson var den store helten en stund, så det var veldig gøy å ha ham på filminnspilling og senere på festpremiere i Fredrikstad. Nå drømmer vi om å få besøk av Mark Hamill (altså Luke Skywalker).

Hva misliker du mest ved deg selv?

– De to siste månedene har jeg mislikt å ikke få trene, vi er en gjeng som spiller innebandy hver uke, og dét er en av ukas høydepunkt.

Hva savner du mest akkurat nå?

– Se film på kino.

Les også: Kvisvik våknet med et skrik i Kompani Lauritzen (+)

Hva har du lyst til å gå i demonstrasjonstog for, eller mot?

– Jeg har vært med på fakkeltog mot pels i flere år, og også fått holde appell der. Nå skulle jeg gjerne gått i tog for barna i Moria, men der har vi demonstrert digitalt i stedet.

Hva angrer du mest på?

– Livet er for kort til å angre på det man har gjort, men iblant angrer man på ting man ikke har gjort, som en konsert, et teaterstykke eller en film man skulle ha gått på.

Hvem ville du helst vært isolert med?

– Nå tror jeg vi har vært isolert nok for en god stund, men det har vært hyggelig å ha familien mer hjemme enn vanlig.

Debatt: «Vi må bygge ny brannstasjon i Fredrikstad – for framtiden»

Mer fra Dagsavisen