Nyheter

– Dette blir Norges lengste flytende 17. mai-tog

Det de trodde skulle bli et lite, privat initiativ, har vokst seg til et parademonster – et veldig hyggelig et. Nå gjør Gaute Blekken og gjengen seg klare for en historisk folkefest på «ælva».

Bilde 1 av 2

Det er duket for en skikkelig folkefest i Fredrikstad på 17. mai, når to ildsjeler arrangerer båtparade gjennom sentrum i anledning nasjonaldagen.

Per nå er over 130 båter påmeldt via Facebook-arrangementet, og over 800 er interessert.

– Jeg er sikker på at dette blir Norges lengste flytende 17. mai-tog. Og ja, det blir korps! Helt forrest i paraden vil det ligge en større båt med plass til korps og orkester, uten at de bryter smittevernreglene, forteller Gaute Blekken, en av initiativtakerne.

Hvis det kommer 150 båter, og de holder de anbefalte 40 metrene fra hverandre, og hver båt er i snitt 8 meter lang, blir paraden 6 kilometer lang.

6 kilometer tog og sail through-servering

Også restauranten St. Peters er med på arrangementet, som gjøres i regi av TB Rep & Service.

– Restauranten har hevet seg rundt og laget en forenklet versjon av lunsjmenyen sin, som passer for rask servering. Da kommer vi til be folk bli i båten, mens en person kan hente maten.

Tatiana Kwiatkowska og Michael Bluj ved St. Peters restaurant stiller med spesialmeny på 17. mai.

Michael Bluj og Tatiana Kwiatkowska ved St. Peters legger opp til en enkel lunsjmeny som kan serveres ut til båtene. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Dere lager altså en sail through-løsning?

– Ja, det kan du si. Ved oppmøte kan man legge seg enten longside utenpå hverandre, ved det store bryggearealet på Marnet Marine Park, eller volte utenfor til en markert ledebåt sendes ut. Derfra putrer vi rolig innover ælva og gjennom sentrum.

– Det sendes ut en lederbåt, som legger seg i tet?

Ja, vi gjør dette på «fall inn»-prinsippet slik at en og en båt kommer inn bak hverandre og håper rekken av båter blir uendelig lang. Alle smittevernhensyn blir tatt, og det er en selvfølge at kun familie fra samme husstand samles i de enkelte båter. Vi prøver å holde 40 meter mellom hver båt innover og legger oss på 3 knop hele veien.

Turen går fra Marnet, mellom Kråkerøy og Onsøy ved fergeleiet på Onsøy-sida, gjennom sentrum og forbi Isegran, Gamlebyen og opp mot Øra-kaja.

– Vi løser oss opp ved Vaterland etter halvannen time.

Les også: Koronatiltak medførte stengt restaurant – nå har Tatiana og Michael suksess med take away (+)

Elva blir paradegate

Ideen om et flytende 17. mai-tog kom raskt da alle de vanlige togene ble avlyst.

– Da Alexander de Brucq og jeg som kom på ideen, tenkte vi det ble mellom fem og ti båter som skulle putre gjennom sentrum og vifte med flaggene våre. Det har blitt så mye større enn vi hadde trodd, vi venter mellom 120 og 150 båter. Derfor har vi alliert oss med både politiet, brannvesenet og redningsskøyta.

###

Gaute Blekken og Alexander de Brucq tenkte de skulle få med seg noen venner på en liten 17. mai-markering i båt, men nå er det allerede over 130 påmeldte båter til arrangementet som ser ut til å bli en folkefest. Foto: Martin Næss Kristiansen

– Politiet kommer med sine to båter, brannvesenet kommer med sin Targus, og redningsskøyta kommer. Her vil alle være med, og det er viktig for oss å fokusere på sikkerheten også. Derfor har vi en markert lederbåt, og vi stiller med mannskap fra TB Rep & Service for å sikre at båtene holder avstand til hverandre.

Han mener det er helt naturlig for Fredrikstad å ta vannveien i bruk når sentrum er koronastengt.

– Fredrikstad er en maritim by, ælva er livsnerva vår, det er der det skjer, så det at ælva blir paradegate for flytende 17. mai-tog er det egentlig rart vi ikke har gjort før. Vi har jo gjort mye moro på ælva før også, blant annet kjørte vi julenissevannski der nå i jula – med godkjenning av politiet selvsagt.

I fjor sommer var også Glomma fylt med båter, i anledning Tall Ships Races. Da var det, i følge beredskapsleder Rune Robertsen ved Fredrikstad Brannstasjon, aldri noen problemer med sikkerheten.

###

Politiet vil stille med sin nye båt. Foto: Martin Næss Kristiansen

Les også: Ny politibåt i Fredrikstad: – Trygghet handler om at politiet skal komme når folk trenger oss

Viktigst å vite hvor

Ved Fredrikstad Brannstasjon gjør de seg også klare til en annerledes 17. mai-feiring. Stasjonen har to båter de bruker til utrykning på vann: En 27 fots Targa som for tiden ligger ved gjestehavna i Fredrikstad, og beredskapsbåten «Svein» som for tiden ligger på Kråkerøy.

I tillegg har de en liten Pionér de kan legge ved elvepromenaden på bysiden.

Brannvesenet i Fredrikstad har lang erfaring med å rykke ut til ulykker i vannet.

– Fredrikstad har hatt mange store arrangementer, som for eksempel Tall Ships og Glommafestivalen. Tidligere hadde vi båt på vannet med redningsdykkere ved slike arrangementer, men etter en helhetsvurdering konkluderte vi med at vi rykker ut minst like raskt her fra stasjonen.

Se stor bildekavalkade fra Tall Ships Races her!

3 til 4 minutter

Han sier at det er én ting som er spesielt viktig for at de skal kunne rykke ut raskt.

– Det viktigste er at vi får angitt riktig sted, så vi kommer riktig fram med en gang. Hvis vi vet sted, tar vi høyde for strøm i elva og kan unngå å kjøre omveier, sier Robertsen.

Utrykningstiden fra brannstasjonen til elva med redningsdykkere, er knapp.

– Vi bruker ett minutt fra vi får inn anropet, til vi er ute av stasjonen. Så bruker vi noe tid på å kjøre til hendelse stedet og til nærmeste kai front, for eksempel ved Kråkerøy bru har vi dykkere i vannet i løpet 3 til 4 minutter, sier beredskapsleder Rune Robertsen i Fredrikstad Brannvesen.

– Har dere noen spesielle råd til dem som vil feire 17. mai på elva?

– Det er generelt å følge båtvettreglene; ikke ha for mange i båten, alle må ha vest. Ta det pent og ordentlig.

– Ikke drikke alkohol?

– Nei, det sier seg selv.

HER kan du melde deg på!

SJØVETTREGLENE

  1. Tenk sikkerhet. Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.
  2. Ta med nødvendig utstyr. Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.

  3. Respekter vær og farvann. Båten må bare benyttes under egnede forhold.

  4. Følg Sjøveisreglene. Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.

  5. Bruk redningsvest eller flyteplagg. Det er påbudt å ha på seg flyteutstyr til alle om bord i båter med under 8 meters lengde.

  6. Vær uthvilt og edru. Promillegrensen er 0,8 når du fører båt.

  7. Vis hensyn. Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

FAKTA OM ARRANGEMENTET

  • Alle er velkommen, men seilbåter kan ikke passere under bruene bortsett fra ordinære bruåpninger
  • Kun personer fra samme husstand i samme båt
  • Oppmøte er klokka 12 på 17. mai, utenfor TB Rep & Service sine lokaler ved Marnet Marine Park ytterst på Lera.
  • Hold 40 meter mellom båtene
  • Fart er 3 knop
  • Det er ventet stort oppmøte. Vis hensyn, vær tålmodig

Mer fra Dagsavisen