Nyheter

En kjærlighetserklæring

En dag skal vi sitte ved føttene til Plankebærer'n igjen. Barna skal hvine av fryd når de løper gjennom vannspruten på Stortorvet, vi skal nyte utepils på brygga, samles til lek i Kirkeparken og stå i flokk på byferga. Før det må vi sammen ta vare på byen vår.

Det er vanskelig å finne på noe å si om de siste to ukene som ikke allerede er sagt. Vi har snakket om brakkesjuke, hamstring, dugnadsånd, hytteforbud, svette joggere på smale stier, heltemodige helsearbeidere, rause butikkansatte, flokkimmunitet, hjemmeskole og krisepakker.

Les også: 3 gode råd mot brakkesjuke for deg som er hjemme med barn (+)

Denne teksten er heller ikke banebrytende. Men har du litt tid, vil jeg gjerne ta deg med tilbake til det Fredrikstad jeg vokste opp i. Jeg er sentrumsjente, oppvokst midt mellom sykehuset og Bjørnen. Et par kvartaler unna, hadde vi en liten dagligvarebutikk som het Markens Grøde. Den hadde ikke noe voldsomt stort utvalg, men jeg kunne gå dit med handlelappen fra mamma før jeg selv kunne lese. Noen hundre meter i motsatt retning, var Krabseth Bakeri. Faren min brukte å gå dit før åpningstid, for du kunne stikke inn bakveien – inn i selve bakeriet – og hente rykende ferske brød. Fra mai og hele sommeren gjennom, løp vi bort på Flora og kjøpte oss softis med sjokoladestrøssel.

Det var en helt annen tid, nærbutikken forsvant og ingen går bakveien inn i bakerier lenger. Etterhvert kom Torvbyen og McDonalds, og byen endret seg slik byer gjør. Kontinuerlig. Og likevel, enkelte elementer har vært der så lenge jeg kan huske, selv om de har forandret seg litt og til og med flyttet litt på seg. Flora er der fortsatt. Det er også Boomerang. Ikke i det samme lokalet som da jeg vokste opp, men fortsatt i gågata. Nå møter de sin aller mørkeste periode på over 40 år.

Les også: Hardt rammet sentrumshandel må tenke nytt i møte med koronakrisen (+)

Etter at jeg flyttet tilbake til hjembyen min for snart ti år siden, har jeg bare blitt mer og mer stolt av den. Det har skjedd så mye fint her. Sentrum huser inspirerende nisjebutikker, koselige kafeer og restauranter som gir oss en smak av verden. Det er lagt ressurser i et litteraturhus som bidrar til å ta vare på den gode samtalen og den utfordrende diskusjonen, der unge kan møte hverandre på LittFri og eldre kan samles til LittSenior.

Med enorm innsatsvilje, engasjement og ambisjoner har utbyggere vist muskler og drivkraft til å skape nye møterom mens initiativrikere gründere har gitt sentrum mangfold og spenst.

Nå blør sentrum. Både gårdeiere og de som driver virksomhet her jobber sammen for å holde pulsen i gang og sørge for at vi har noe å komme tilbake til etter dette. Men vi må også bidra. Om du har mulighet til det, er det nå du skal skeie ut og kjøpe litt mer take-away enn før, unne deg den jakka du har sikla på, spandere en blomsterbukett på noen du setter pris på eller investere i noen fine krukker til trappa.

Les også: – Flere er i fortvilte situasjoner med pålagt stenging (+)

Det aller viktigste vi gjør er selvsagt å overholde myndighetenes oppfordring til å begrense spredning av smitten. Derfor forhørte jeg meg med kommuneoverlege Anne Kristine Nitter, som forsikret meg om at det er trygt å kjøpe hjem mat fra restauranter.

– Det er en viktig måte vi kan bidra til at restauranter kan klare seg i disse vanskelige tidene. Hvis du får maten hjemkjørt, er det viktig at man har gode løsninger for betaling, fortrinnsvis helt kontaktløse ordninger og at vi – som vanlig – holder anbefalt avstand til hverandre. Som alle ganger ellers, er det viktig at du vasker hendene godt, sier hun.

Arbeidsledigheten er skyhøy nå. Shopping og utskeielser er ikke et alternativ når familiens økonomiske fremtid er truet, men tid har brått blitt en luksus mange kan fråtse i. Og denne tiden kan også være verdifull for fellesskapet.

Det er ikke bare et vitalt sentrum som gjør Fredrikstad til den byen vi er så glade i, det er også naturen rundt oss. Det er marka og skjærgården. Det er strender, knauser, stier og svaberg. Naturen vår er konstant, og mange er enige i at den er det aller fineste vi har. Vi er heldige her i distriktet hvor vi kan nyte den uten å være redde for å gå i kø gjennom marka eller å komme for nær hverandre på en trang grusvei.

Les også: «Vår trofaste venn naturen står der fortsatt og venter på oss. Klar til å ta imot alle våre humør.»

Men også naturen vår sliter om dagen. Den siste uken har vi sett at isolasjonsmateriell og søppel flyter langs veikanten mot Østre Fredrikstad Gravlund og at millioner av plastkuler har skyllet opp langs strendene våre. Samtidig utgår alle initiativ til å gjøre en innsats i samlet tropp, for nå må vi holde avstand.

Strandryddeuka er utsatt til høsten, men vi kan fortsatt plukke søppel.

Det er meldt strålende vær i helgen, og sola er fri for alle. Faktisk sier kommuneoverlegen at det er viktig at vi går ut, får frisk luft og er fysisk aktive – så lenge vi viser hensyn og tar ansvar. Både vår'n og sommer'n er herlig i Fredrikstad, og nå har vi mulighet til å nyte det og samtidig være der for hverandre gjennom denne tøffe prøvelsen.

Dugnad handler nemlig om mer enn smittebegrensning – som er livsviktig – den handler også om å ta vare på byen vår og folka som bor her.