Nyheter

Hardt rammet sentrumshandel må tenke nytt i møte med koronakrisen

Både butikker og utelivsbransjen har fått en kraftig knekk som følge av korona-pandemien. Nå har en rekke aktører tatt i bruk kreative, men ansvarlige grep for å holde hjulene i gang så godt det lar seg gjøre.

– Situasjonen er vanskelig og uvirkelig for alle, og det berører oss på en måte vi aldri har sett tidligere – både her og nå, men også med tanke på hvor uviss fremtiden blir. Vi som driver butikk har foreløpig ikke like strenge sanksjoner som mange andre yrkesgrupper, men kundegrunnlaget ble så godt som blåst vekk torsdag 12. mars, fastslår daglig leder Hege Kristin Grundvig-Andersen ved interiørbutikken Dis Design i gågata i Fredrikstad.

Etter at regjeringen innførte strenge restriksjoner og pålegg for å stagge spredningen av koronaviruset, måtte blant annet alle frisørsalonger legge ned virksomheten inntil videre. Svært mange forretninger og serveringssteder i byen har også sett seg nødt til å stenge dørene for kundene.

– Vi gikk vel i en slags limbo over den påfølgende helgen. Omsetningen var svært lav og det var ikke mulighet for sunn drift. Utsiktene til at det skulle bli verre var ganske klare, og det ble det jo. Alle ansatte er permitterte, noe jeg selvfølgelig håper blir kortvarig. Som daglig leder og eier av butikken er jeg delvis permittert, og kan derfor ha noen timer hvor jeg kan klekke ut gode ideer for noe omsetning, fortsetter Grundvig-Andersen.

Les også: Så mye får permitterte i dagpenger

Utenfor boksen

En av disse ideene har hun allerede satt i verk, og fra sist helg kunne kunder bestille interiørkit som pakkes i butikken, betales via Vipps og hentes på døra etter avtale. Og hun er langt fra alene om å tenke utenfor boksen i krevende tider.

– Ideen kom fra restaurantbransjen, særlig KØL og Slippen, samt en kunde jeg hadde som kjøpte julegaver til sine ansatte. Jeg måtte jo gjøre noe. Å tvinne tomler og håpe på det beste var en dårlig idé. Vi ser jo alle butikkene rundt her nå som tilbyr gratis hjemkjøring og er tilgjengelig 24/7 for at det skal være et omsetningsgrunnlag, så det er ikke bare vi som gjør kreative ting i byen, utdyper Dis-eieren.

Responsen fra kundene har heller ikke latt vente på seg, noe Grundvig-Andersen setter stor pris på.

– Jeg vet jo at alle kundene våre ønsker oss kun det beste, men det er vanskelig å gjøre noe med det når butikken er stengt.  Å lage disse interiør-kitene gjorde det enkelt for kundene å støtte opp om omsetningen vår. De fikk kanskje noe de ønsket seg og syntes var fint, og vi fikk solgt varer. At ideen skulle få såpass respons som den fikk var jeg ikke helt forberedt på, man får jo klump i halsen av det.

– Samtidig er det også mange kunder som kontakter meg og ønsker å handle. Jeg merker at alle er litt mer hands on, og ikke trenger like lang betenkningstid som under normale omstendigheter. Det gjør meg jo veldig glad og jeg føler at butikken blir verdsatt. Så nå er sosiale medier en liten pop-up nettbutikk med veldig personlig håndtering, sier Grundvig-Andersen.

Les også: 20.000 flere helt ledige i løpet av én uke

###

Hege Grundvig-Andersen. Foto: Privat

Takker hjelpsom gårdeier

Litt lenger ned i gågata driver Arild Tillung sports- og fritidsforretningen «Sporty». Han har foreløpig valgt å ikke stenge, men merker at den nåværende tilstanden tærer på.

– Det er veldig begrenset med kundetrafikk nå om dagen. Nå handler det mest om å holde hjulene i gang så godt det går, og passe på likviditeten i bedriften. Det er ikke kritisk ennå, og vi regner med at vi skal klare oss gjennom dette, men usikkerheten ligger i at vi ikke vet hvor lenge denne situasjonen kommer til å vare, sier Tillung.

– Vi er heldige med at vi ikke har noen ansatte som kan bli rammet, og at vi har en huseier i Fredriksborg Eiendom som har kommet oss i møte ved at vi slipper husleie for april, noe vi er veldig fornøyde med, legger han til.

Butikken hans fikk også merke konsekvensene av brannen i Cewex-gården høsten 2018, men kom seg altså over den kneika, og Tillung håper på samme utfall denne gangen.

– Det er ganske nøyaktig ett år siden vi ble ferdige med den problematikken, da gågata åpnet igjen 3. mars i fjor. Huseier kom oss i møte den gangen også, så vi må berømme dem for den hjelpen de tilbyr og holdningen de viser i møte med krevende tider, fastslår han.

Les også: – Flere er i fortvilte situasjoner nå (Demorkaten+)

###

Arild Tillung, Sporty. Foto: Hermund L. Kjernli

– Den lille forskjellen

Sentrumsleder Line Jeppesen i Fredrikstad Næringsforening er full av lovord om hvordan lokale aktører takler svært krevende omstendigheter, noe hun også understreker i et debattinnlegg med tittelen «I dag er vi en dag nærmere bylivet vi elsker – enn vi var i går».

– Det som er gledelig og flott å se er hvilken fantastisk moral og guts de næringsdrivende viser til å ville overleve. Mange er kreative og finner muligheter til å holde hjulene i gang ved hjelp av alternative metoder, og det kan være den lille forskjellen som gjør at de kommer seg gjennom dette, utdyper hun overfor Demokraten.

– De inntektene de får gjennom disse alternative løsningene dekker ikke på langt nær inn det de taper på å måtte holde lokalene stengt, men de fortjener all mulig ros for å prøve å finne løsninger likevel. Jeg har full respekt for de som velger å stenge helt også, og vår holdning er at alle må gjøre det de føler de må for å kunne overleve på lang sikt, samtidig som man tar sin del av samfunnsansvaret for å unngå smittespredning ved å ikke bidra til at mange mennesker samles på ett sted. Det er tross alt det viktigste akkurat nå, fortsetter Jeppesen.

Samtidig karakteriserer hun det som «ufattelig trist» for både innbyggere og næringsdrivende at en by som i utgangspunktet skal yre av liv, nå ikke gjør det.

– Dette er en ekstremt krevende situasjon for både handelsnæringen og serveringsbransjen. Restaurantene møter pålegg om stenging, eller strenge krav som må følges for å få lov til å holde åpent, mens butikkene har mistet hele kundegrunnlaget sitt nærmest over natta. Dette er samtidig en bransje i stor endring allerede, og det er mange små aktører som ikke har så mye å gå på fra før av, sier sentrumsleder Line Jeppesen i Fredrikstad Næringsforening til Demokraten.

– Det er kritisk for noen allerede, som det er for mange i andre næringer også. Det er vanskelig si noe om situasjonen på et generelt grunnlag, for noen er nok bedre rigget til å komme seg gjennom dette enn andre, men vi skal ikke være så naive og tro at alt blir som før når dette går over. Noen kommer til å forsvinne som følge av dette, og det er en alvorlig situasjon – for det dreier seg om arbeidsplasser, lønninger og mat på bordet, sier Jeppesen.

Les også: Når kan vi møtes igjen? (Demokraten+)

Alle rettigheter Fredrikstad Næringsforening.

Sentrumsleder Line Jeppesen. Foto: Fredrikstad Næringsforening

Lokal krisehjelp

Også ordfører Jon-Ivar Nygård mener det står stor respekt av måten byens næringsdrivende håndterer korona-krisen.

– Nedstengingen vi opplever har rammet næringslivet hardt. Tiltakene som er innført for å hindre spredning av koronaviruset gjør at butikkenes kunder er bedt om å holde seg hjemme, mange virksomheter har fått beskjed om å holde stengt, og flere aktører har fått arrangement og aktiviteter avlyst. Jeg er derfor veldig imponert over stå-på-vilje og optimisme i disse vanskelige tider, sier han.

Forrige uke fikk ordføreren med seg resten av formannskapet på å be kommuneadministrasjonen utarbeide en lokal krisepakke for nærings- og kulturliv.

– Vi har ikke fått forslaget fra administrasjonen ennå, men en kan jo se for seg tiltak som enten øker inntekten til en bedrift, reduserer eller utsetter utgifter, eller noe som stimulerer markedet. Det kan være ren krisehjelp i form av tilskudd, lån eller lånegarantier, at vi venter med innkreving av skatter eller leie – eller kanskje bidra i kampanjer, eller på markedstiltak, sier Nygård.

Et annet viktig moment er hvordan næringslivet og sentrumshandelen skal reise seg igjen når krisen er over, og dette er også noe det nå jobbes med fra flere hold, parallelt med å håndtere det som skjer her og nå.

– Det vi jobber hardt for og har fokus på nå, sammen med flere andre, er hva vi skal gjøre når byen åpner igjen, for å sørge for at bylivet blir så bra som mulig. Der er vi også i god dialog med kommunen, sier sentrumsleder Line Jeppesen.

– De som driver næring er viktig for byen vår. De skaper arbeidsplasser og aktivitet, bidrar til helt sentral verdiskapning for kommunen. De gjør oss attraktive. Her må alle gode krefter jobbe sammen. Formannskapet har bedt kommunedirektøren om å lage tiltak sammen med representanter for lokalt næringsliv, i praksis Fredrikstad Næringsforening, avslutter ordfører Jon-Ivar Nygård.

Nyeste fra Dagsavisen.no: