Nyheter

Søppel på ville veier med stengt Frevar?

Konsekvensen av at gjenvinningsstasjonen på Øra er stengt for privatpersoner, kan bli forsøpling på offentlige steder. – Folk må lagre avfallet hjemme hos seg selv inntil vi åpner igjen, sier styreleder Hege Dubec.

Av: Arne Børresen

Gjenvinningsstasjonen ved Frevar tar imot svimlende 20.000 tonn avfall årlig. Nå er mottaket stengt på ubestemt tid.

Styreleder Hege Dubec (Ap) og direktør Fredrik Hellström mener det er riktig, basert på helsemyndighetenes råd, å holde «Øra-fyllinga» lukket for å redusere en potensiell spredningen av korona-smitte.

Les også: Så mye får permitterte i dagpenger

Saken fortsetter under bildet. 

IKKE BARE FOR RØDSTRØMPER: Lisa Skaret og Hege Dubec er overbevist om at årets 8.mars markering er viktigere enn noen gang. 
Kvinnedagen 8.mars

Styreleder Hege Dubec (Ap). Foto: Arkiv

Fare for søppel på avveie

– Vi befinner oss i en unntakstilstand hvor smittefaren må begrenses. Vi har også ansatte vi må ta hensyn til, understreker Dubec overfor Demokraten

– Gjenvinningsstasjonen disponerer et stort areal utendørs. Hvor stor er faren for at folk skal komme tett på hverandre?

– Vi har et stort område – ja. Og vi skulle gjerne ønske det var enda større med tanke på all trafikken vi har. Nettopp på grunn av den store pågangen må vi ta hensyn til smittespredningsfaren, gjentar styrelederen.

Saken fortsetter under bildet.

###

To sekker med Glava-rester ble dumpet utenfor Østre Fredrikstad Gravlund sist fredag. Mandag var avfallet spredt for alle vinder. Foto: Elisabeth Børresen

Les også: Når kan vi møtes igjen? (+)

– Det er blitt observert avfall i skogholt og langs veier nå som mottaket er stengt. Ser du en fare for at folks skrap kommer på avveie når avfallsmottaket er lukket for privathusholdningene?

– Det kan sikkert være en konsekvens, ja, men de som kaster søppelet sitt på en slik måte begår kriminalitet og bør bli bøtelagt. Da får man heller lagre avfallet hjemme hos seg selv inntil vi åpner igjen.

– Er de ansatte på gjenvinningsstasjonen permittert mens nedstengingen varer?

– Nei, det er de ikke. De gjør i stedet andre oppgaver som renhold, som renhold og lignende.

Vurderes fortløpende

Direktør Fredrik Hellström opplyser til Demokraten at Frevar har relativt få henvendelser fra publikum om den stengte gjenvinningsstasjonen.

– De første par dagene fikk vi en del telefoner, nå er det et mindre antall som ringer. Det virker som om publikum nå vet at gjenvinningsstasjonen er stengt. Men vi tar i mot næringsavfall til Øgas som før, forteller Hellström.

– Med tanke på avfallsmengdene dere normalt tar imot, har dere vurdert å slippe inn et begrenset antall kunder av gangen?

– Situasjonen vurderes nå fortløpende gjennom blant annet kontakten vi har med renovasjonssjefen i kommunen. Han vil jo se om husholdningenes avfallssortiment endrer seg som følge av at gjenvinningsstasjonen er stengt. Å åpne opp delvis for noen få om gangen kan jo bli et aktuelt alternativ. Men vi må da sørge for god kontroll, forklarer Frevar-direktøren.

Les også: De store tollbeslagene har uteblitt etter at grensekontrollen ble kraftig skjerpet

MDG skeptisk til full stenging

Erik Skauen, gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i formannskapet og bystyret, håper Frevar kan gjenåpne gjenvinningsstasjonen delvis så snart ledelsen finner det formålstjenlig.

– Folks helse og smittefaren som råder må tas hensyn til først, bare så det er sagt. Frevar må legge rådene fra myndighetene til grunn for enhver beslutning, men en fullstendig nedstengt gjenvinningsstasjon skaper problemer for mange. Det er det ingen tvil om. Derfor ser jeg ikke bort fra at ulovlig dumping av avfall kan bli mer utbredt når det er stengt på Øra.

Les også: NHO-tallene viser hvordan lokalt næringsliv rammes av korona

Vil forhindre lovbrudd

Mens kommunaleide Frevar holder stengt for publikum, går kundetrafikken som normalt ved det statlige Vinmonopolet noen hundre meter lenger nord. Nettopp faren for ulovligheter er en av begrunnelsene til at Vinmonopolet fortsatt holder åpent.

– Vinmonopolet har et samfunnsoppdrag som går ut på at vi skal drive en forsvarlig og ansvarlig omsetning av alkohol i Norge. I tider hvor Vinmonopolet har vært stengt, som i forbudstiden eller som følge av streik, har vi sett at ulovlig omsetning av alkohol har økt. Langere har boltret seg mens det også har vært tilløp til ulovlig produksjon. Dette ønsker myndighetene naturligvis å unngå, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl.

Saken fortsetter under bildet.

vinmonopolet i gamlebyen har flyttet

Holder økonomien i gang med besøksregler

– Regjeringen har sagt at den under korona-krisen ønsker å opprettholde mest mulig normalitet og holde de økonomiske hjulene i gang. Det betyr at driften går som vanlig hos oss, men at vi selvsagt følger rådene og anbefalingene som kommer fra helsemyndighetene. Vi ber derfor kundene holde minst en meters avstand til hverandre og at man helst går på Vinmonopolet alene for å begrense antallet mennesker inne i lokalene. I butikker hvor det er behov for det, har vi også satt opp plakater hvor vi opplyser om maks antall besøkende inne i butikklokalet samtidig. Antallsbegrensingen følges opp av vektere, forteller Vinmonopolets talsmann.

Les også: 20.000 flere helt ledige i løpet av én uke

Erik Skauen håper en slik antallsbegrensning eller en begrenset åpningstid også kan være en god løsning for gjenvinningsstasjonen ved Frevar også.

– En delvis åpning, så snart det er akseptabelt, vil være å håpe, sier MDG-politikeren.

###

20.000 tonn avfall leveres inn til FREVARs gjenvinngsstasjon årlig. Nå er mottaket stengt på ubestemt tid. Foto: Elisabeth Børresen

Samleside: Alt om korona

Mer fra Dagsavisen